Заради ЦИК изборните книжа ще се оскъпят с около 40% | webcafe.bg
newscafe

Заради ЦИК изборните книжа ще се оскъпят с около 40%

Webcafe.bg , По в. "Труд"
08.10.2011, 11:58 (обновена 08.10.2011, 12:02)
вот, избори

Според експерти новото техническо изискване крие няколко последици. Първата е, че изборните книжа ще се оскъпят с около 40%, което значително ще натовари бюджета за вота

Решение на ЦИК, има опасност да анулира вече обявените търгове за печат на бюлетини за изборите на 23 октомври, пише днес в. "Труд". С решение 1068 изборната администрация въвежда изискване за фабрично сгъване на изборните книжа. Решението постановява, че бюлетините за президент и вицепрезидент трябва да се биговат (прегънат - бел. ред.) по дължина, като в средата им се нанася фабрично гънка, която разделя бюлетината на две равни части.

По ширината на листа се нанасят толкова гънки, че дължината на сгънатата бюлетина да бъде не повече от 20 см и не по-малко от дължината на разположените върху гърба на бюлетината надписи и двете квадратчета за печата на Секционната избирателна комисия (СИК), гласи решението на ЦИК. То предвижда бюлетините за кметове също да се прехлупват по фабричен път.

Според експерти новото техническо изискване крие няколко последици. Първата е, че изборните книжа ще се оскъпят с около 40%, което значително ще натовари бюджета за вота.

Втората е, че обществените поръчки за бюлетините, които вече са направени, трябва да бъдат стопирани и пуснати отново, което ще забави процеса, а до вота остават две седмици. Това се налага от факта, че в предишните технически параметри на ЦИК биговането изобщо не фигурираше.

По тази причина областните управители са разписани едни изисквания, които след новото решение на комисията трябва да бъдат коригирани, а поръчката изпълнена отново.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.