Трайков: Зад протестите срещу шистовия газ има мощен финансов интерес | webcafe.bg
newscafe

Мощни финансови интереси - зад протестите за шистовия газ

Webcafe.bg
23.01.2012, 10:57 (обновена 23.01.2012, 11:33)
Трайчо Трайков

Снимка: © БГНЕС

"Не е тайна, че тази кампания с протестите срещу добива на шистов газ беше организирана от PR фирми от чужбина с мощна финансова подкрепа"

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви днес по bTV, че мощни финансови интереси са дирижирали протестите срещу шистовия газ.

На протест се вдигнаха еколози, граждани, а от опозицията най-активни бяха от БСП. В крайна сметка, въпреки че разреши проучванията на американската компания "Шеврон" през юни м.г., преди дни беше наложен мораториум заради използваната технология - т.нар. фракинг.

"Не е тайна, че тази кампания с протестите срещу добива на шистов газ беше организирана от PR фирми от чужбина с мощна финансова подкрепа", каза Трайков. "Тези, които протестират и тези, които преговарят, го знаят това. Има върхушка, която е мотивирана, и хора, които възприемат идеята по някакъв начин, защото мислят, че това е техен интерес".

На въпрос кои са тези пиар компании, които организират протестите срещу шистовия газ, Трайков отговори: "Принципът е търсете посоката на парите" и отказа да ги назове по име.

На въпрос защо тогава правителството се е съобразило с протестите Трайков отговори, че по-скоро кабинетът се е съобразил с обществените настроения.

По повод вече приключилата стачка в "Мини Марица-изток" Трайков коментира, че с блокирането на влака в въглища от Перник стачкуващите са излезли извън правата си. "Позицията на ДАНС за стачката беше от преди това. Знаете, че енергийната сигурност е част от националната сигурност", добави енергийният министър.

Според него хората, работещи в "Мини Марица-изток", са били подведени от някои синдикални лидери. "Беше обяснено как има оттегляне на подписи, нямаше нищо такова. За мен това беше излишна стачка, излишно нагнетяване на напрежението и хората бяха подведени. Това стана ясно и от интерпретацията на някои мои думи от синдикалните лидери по места", заяви Трайков.

По думите му КНСБ са се проявили като по-разумни и отговорни. Това, което постигнаха хората като условия, не, че някога сме имали нещо против с всички изброени точки, но за да се стигне до договарянето на документа, голям беше приносът на хората от КНСБ и на част от КТ "Подкрепа", заяви е енергийният министър.

Цената на електроенергията се променя въз основа на известни на всички фактори, коментира Трайков информациите от ДКЕВР, че токът ще поскъпне заради миньорската стачка.

По-късно тази информация бе опровергана от енергийния регулатор, откъдето заявиха, че токът ще поскъпне така или иначе.

По думите на Трайков стачката се прибавя към тези елементи, които определят цената на тока, но няма да доведе до повишаване на цената на електроенергията.

Oще: протести  трайчо трайков  шистов газ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.06.2011, 11:11

5 JoePass | 25.01.201211:27

Какви глупости сее тоя кретен, ние като се събрахме на протест в Копенхаген, да не би имаше финансови интереси!!! Просто хората не искат водата която пият да експлодира!!! Не искат да са подложени на повече заплахи за онкологични заболявания, не искат да им окапят зъбите!!! Дали господин МАЛОУМИЕ, опитва да УБИЕ народа си??? Директивите са от пожарникарчето, а тоя NERD само припка около "генералчето" като сърне пред майка си!
Боже опази тая малка държавица на глупци от поредния поп Кръстьо!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

4 Гризли | 24.01.201210:03

Ама защо в това правителство всички най-големи глупости излизат от министри с имена, започващи с повтарящи се букви?!

БоБо, ЦвЦв, ТрТр?! Шокиран

Простотии в политиката винаги е имало, ама чак пък толкова!!! Тия съвсем се оляха! Аман от продажници!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 23.01.201217:22

Хипотезата на г-н Трайче означава,че е възможно да има финансови интереси,
който са по-мощни от финансовите интереси на САЩ и на Шеврон.За това нека да обясни ПУБЛИЧНО,защо да следваме САЩ и Шеврон,след като има други интереси,които са по мощни и от техните?За дебили ли ни има,че очаква да изберем по-бедните?!Или просто на него му плаща Шеврон? Лош или много луд
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2010, 17:22

2 Todor Galmadiev | 23.01.201216:29

Добре написано! Имам предвид коментара по-долу. Явно политиците у нас и по света все още си мислят че хората не могат да проверят техните тези. За съжаление, хората наистина в повечето случаи се доверяват, но в този случай показаха зрялост и отстояваха своите права.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 23.01.201216:00

Глупостите на тр.тр. край нямат. Направо ми се повръща от него. Не спира на хвърля обвинения и да сее лъжи. Той и онази мазна номенклатура Казанджиев. Разбира се, със съдействието на американския посланик.
Няколко характерни момента от всичките им изказваня:
- липсват факти. Твърденията, които хвърлят са безпочвени, след всяко от тях изместват разговора в напълно различна плоскост.
- откровени лъжи. Тр.Тр. по НоваТВ заяви, че филма "Газланд" е "доказана фалшификация и маниполативно производство". Без да посочва каквато и да било информация по случая и пренебрегвайки, че режисьора е взел награда за документален филм, трайчо си позволи да се изявява като защитник на шистовата индустрия.
- повтаряне на клишета. Всяко клише съдръжа лъжа или обвинение към противниците на шистовата индустрия, което се повтаря от устите на трима-четирима шетващи по медиите нездрави типове. В крайна фаза на нездравословно облъчване е кристалина стойкова, която се представя с авторитета на БАН, но пропуска, че е платен консултант на "Шеврон".
- актьорско (не)майсторство. След приемането на забраната от парламента шистаците от "спасители от руския газов гигант" се превърнаха в "жертви на злонамерена ПР-кампания". Факти отново липсват и всичките им твърдения се основават на чисто емоционални мотиви.
В лицето на шистаците лесно можем да проследим възраждането на пропагандните методи на тоталитарната власт, където принципа "едно говорим, друго правим" е основоположен. Опитват се да придадат тежест на маниполациите си, чрез повтаряне на добре познатите ни от соцфилмите техники: "в полза на обществото", "в името на бъдещите поколения", "да помислим за децата си", "преданост към родината", "в улуга на здравия разум" и ред други.
Искам да призова всеки, който заема позиция по въпроса за шистовия газ да се информира по възможност от алтернативни източници и да подлага на критика изявленията на "официалните власти", също и хората, които се крият зад различни титли и авторитета на институциите.

Знайте, че борбата е първо за вашите умове!

Следствие на това е всичко останало: парите, власта и самоутвърждаването на разните му "доброжелатели".
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани