Няма Спасител за металурзите | webcafe.bg
newscafe

Няма Спасител за металурзите

Webcafe.bg
27.03.2012, 15:51 (обновена 27.03.2012, 17:27)
ББ

Снимка: © БГНЕС

На металурзите в ОЦК обаче премиерът Бойко Борисов няма как да помогне

Премиерът Бойко Борисов не се ангажира със срок за плащане на дължимите заплати на металурзите от ОЦК-Кърджали. Той пристигна в града днес заедно с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов заради осигурени отново пари за тютюнопроизводителите.

Борисов доведе и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Двамата информираха работниците, че се търси решение на проблема в завода.

Както и досега, никой от мениджмънта на завода, нито собственикът му се появиха, за да разговарят с представителите на изпълнителната власт. Никой от тях е благоволил да се срещне и с работниците, които протестират близо месец.

Трите банки-кредиторки на собственика Валентин Захариев тази сутрин са поели ангажимент да намерят международна компания, която да спаси ОЦК. Мисля, че ги убедих да не фалират предприятието, заяви Бойко Борисов.

Само за заплати на хората в ОЦК Захариев дължи близо 1 млн. лева. Отделно има натрупани дългове към общината, държавния бюджет и фирми.

"С българската, едната банка, се разбрахме, те няма да правят проблем и другите две банки поеха ангажимент,  защото те са дали 320 милиона. 320 милиона са дали, а вие ми говорите, че няма заплати.

Разбирам ви, но и вие разбирате, че няма как да извадя държавни пари и да кажа: "Давам заплати". Трябва да намерим инструмент, да може да заработи предприятието, това е единственото спасение", каза Бойко Борисов на хората.

В този вид никой няма да иска да купи дружеството, посочи и министър Делян Добрев, тъй като въобще не се знае колко са задълженията му.

Той обясни, че банките-кредиторски са се съгласили да се търси международна компания, която да преструктурира дружеството, да го управлява в тези няколко месеца - "така че когато се предложи предприятието на инвеститор, който да развие дейността, да се знае цялата истина".

Прокуратурата ще се намеси, ако бъдат събрани достатъчно данни, че ОЦК-Кърджали е умишлено воден към фалит, каза заместник-главният прокурор Валери Първанов.

Според него обаче това няма да реши проблема с изплащането на заплатите.

Той припомни, че в ГОРУБСО-Мадан, друго предприятие на Захариев, където не са плащани заплатите, проблемът не е бил решен с прокуратурата, а чрез изпълнителната власт - с възможностите за прекратяване на концесията.

Там новият собственик - фирма "Върба Батанци", изплати заплатите на хората и пое ангажимент да се справи и с наследените близо 30 млн. лева задължения.

Oще: банки  бойко борисов  валентин захариев  делян добрев  заплати  кредиторки  кърджали  металурзи  прокуратура 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 27.03.201217:15

Нормално е да не може да помогне,макар че много обича овациите.Лошото е,че отново и грубо ни излъга,че ще съобщи на Путин какво е решението на България за АЕЦ.В същност нито един българин не знае какво е то,включително и самият президент.А още по тъжно е,че видимо дори и самият премиер още не е научил.Да не би г-н Уорлик да си е взел домашен отпуск? Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани