Фирма осъди фонд "Земеделие" за 6.3 млн. лв. | webcafe.bg
newscafe

Фирма осъди фонд "Земеделие" за 6.3 млн. лв.

Доротея Дачкова, Драгомир Николов , в. "Сега"
18.08.2011, 10:51 (обновена 18.08.2011, 11:19)
плодове, зеленчуци

Агрофриго" кандидатствала за субсидия за изграждане на пазар за плодове, зеленчуци, риба и цветя. На него продукцията си трябвало да предлагат селскостопанските производители от района на Нова Загора

Държавен фонд "Земеделие" трябва да плати 6 305 809 лв. на новозагорската фирма "Агро фриго" заради неправомерно отказана субсидия по САПАРД. Това е окончателното решение на 3-членен състав на Върховния административен съд (ВАС), показа проверка на "Сега".

Фирмата е осъдила фонда по Закона за отговорността на държавата и общините, според който те отговарят за вредите, причинени от техни органи и длъжностни лица. Над 717 хил. лв. от обезщетението са лихви.

Фонд "Земеделие" е страна по поне 169 дела, част от които са решени, сочи справка в деловодството на ВАС. Само във връзка с програма САПАРД 198 фирми съдят фонда, обясниха преди време оттам. Над 100 от тях са в т.нар. черен списък на длъжниците, за които има съмнение, че са купували машини и техника със завишени оферти, за да източат по-големи субсидии. "Агро фриго" не е сред тях.

Фирмата кандидатства по мярка "Пазари на едро" на САПАРД през 2006 г. за пазар на селскостопанските производители на плодове, зеленчуци, риба и цветя в Нова Загора. През август 2006 г. от фонда й отказват помощ с мотива, че проектът на фирмата не съответства на критериите за финансиране по мярката. По това време фондът се оглавяваше от Асен Друмев. Срещу него имаше три дела, едно от които за неправомерно отпускани субсидии, но всички приключиха с оправдателни присъди.

"Агро фриго" обжалва и през март 2008 г. Софийският градски съд връща преписката на фонда с аргумента, че предложеният проект попада в обхвата на дейностите по Наредбата за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за пазари на производителите и тържища за плодове, зеленчуци, цветя и риба по САПАРД. В края на 2008 г. ВАС потвърждава това решение. Следва писмо от шефа на фонд "Земеделие" от края на 2009 г. - тогава Калина Илиева, в което на фирмата е обяснено, че молбата й за сключване на договор не може да бъде удовлетворена, тъй като крайният срок за подписването на договора е бил 31 октомври 2007 г. От фирмата обаче не се предават и обжалват и това решение на фонда.

Държавата печели втората битката на първа инстанция. Административният съд в София-град (АССГ) отхвърля иска за 5 587 998 лв. с лихвите, колкото е отказаната им финансова помощ, и още 6 956 415 лв. с лихвите, на колкото се равняват пропуснатите ползи на фирмата от наеми за 2 години по сключени предварителни договори с 6 фирми. И казусът пак стига до ВАС.

Но съдебният състав с председател и докладчик по делото Венета Марковска приема изводите на АССГ за неправилни. Тя посочва, че срокът е пропуснат от фирмата по вина на фонд "Земеделие". Фондът уведомява дружеството, че независимо от съдебното решение не може да сключи договор, защото е изтекъл срокът, почти година след произнасянето на съда. А актовете на административните органи, които противоречат на съдебни решения, са нищожни, категорични са върховните съдии.

Въпреки че решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване, държавата е поискала неговото отменяне. По закон влезлите в сила съдебни решения могат да се отменят, ако се открият нови доказателства от съществено значение, ако се установи, че някой е лъжесвидетелствал или е ползван фалшив документ и т.н. Така делото продължава на 14 септември.

Пред "Сега" шефът на "Агро фриго" Николай Колев обясни, че заради новите искове на държавата парите не са им платени. "Опасяваме се, че крайното решение няма да е в наша полза", допълни Колев.

Според Търговския регистър "Агро фриго" е собственост на "Кушер лимитед", регистрирано на Сейшелските острови, чийто пълномощник е Колев, и на "Гленком", която е негова собственост.

Oще: сапард  субсидии  фонд земеделие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани