Две трети от българите имат сериозни проблеми с изплащане на кредитите си, и пак 2/3 смятат, че положението е непоносимо, показва изследване на "Отворено общество" | webcafe.bg
newscafe

Две трети от българите смазани от кредити

Webcafe.bg
27.05.2010, 13:32 (обновена 27.05.2010, 15:41)
Sorrow

Снимка: © Стоян Георгиев

Две трети от българите определят положението в страната като непоносимо, показва проучване на "Отворено общество"

Близо две трети от българите определят положението в страната като непоносимо - и също толкова са буквално размазани от тежестта на кредитите си, които едва обслужват всеки месе. Това показват данни от национално представително проучване на общественото мнение на институт"Отворено общество" през март т.г.

Изследването е за нагласите на хората за икономическата ситуация в България и публичните политики в условия на икономическа криза.

Мнозинството казват, че финансовото им състояние за последните 12 месеца се е влошило и че са засегнати от кризата. Над 85 на сто от анкетираните не са съгласни доходите им да намалеят с 5%, за да се избегне задълбочаването на кризата.

В обществото ни липсва солидарност във времето на криза, заяви директорът на института Георги Стойчев. Хората не искат да се подлагат на нови лишения в резултат на антикризисните мерки на управляващите.

Над 85% от анкетираните отговарят отрицателно на въпрос дали биха се съгласили доходите им да намалеят с 5%, за да се избегне задълбочаването на кризата в България.

Все пак има и оптимизъм - около 58% от българите очакват през следващите 12 месеца икономическата ситуация в страната да се стабилизира и да започне да се подобрява. Същото очаква и вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, който на два пъти "премести" прогнозата си за оправяне за към края на 2010 г.

Постепенно сред хората намалява и страхът от увеличаване на безработицата. В момента тя е 10.2% и показва тенденция за увеличение. Тепърва предстои нова вълна съкращения в държавната администрация предвид планираното съкращение на разходите в отделните министерства и ведомства с минимум 10%.

През март около 29% от анкетираните изразяват очакванията, че безработицата ще се увеличи, докато преди година от това са се страхували 48% от хората.

Въпреки финансовата криза в съседна Гърция, доверието в българската банкова система и в българския лев остава стабилно.

Намалява обаче процентът на хората, които желаят бързо преминаване от лев към евро в България. Както обясни и Дянков, кандидатстването за еврозоната се отмени за догодина, вместо за тази, както беше насрочено. Все още обаче Дянков смята, че в края на мандата на правителството - през 2013-а България ще е въвела еврото - т.е. ще е пълноправен член на еврозоната.

Хората са на двата полюса за мерките АнтиКриза

Антикризисните мерки на правителството се радват на одобрение на 31% от анкетираните, докато 30% не ги одобряват. Една четвърт пък смятат, че не са предприети никакви мерки.

С най-силна подкрепа се ползват идеите за намаляване на данъците и осигуровките - 70%, държавните служители сами да поемат осигуровките си - 60%, както увеличаване на акциза на алкохола и цигарите - 51%. Нито една от тези идеи обаче не е пусната в ход, а акцизът на цигарите беше вече увеличен от 1 януари т.г.

Най-малка подкрепа среща предложението за намаляване на пенсиите - 9% и за увеличаване на ДДС и плоския данък - 12%.

Шумно разгласяваните акции на МВР са дали своето отражение в анкетите. Според хората в последните 12 месеца най-голям напредък България е постигнала във вътрешния ред и сигурност.

За последните шест месеца двойно се е увеличил и процентът на хората, които са недоволни от това как се развива страната при управлението на Бойко Борисов.

През март 41% от анкетираните смятат, че като цяло България върви към по-добро при това управление, а 32% смятат, че страната се развива зле. През март 2009-а - при кабинета на тройната коалиция, процентът на скептиците е бил около 15 на сто. 

Oще: българи  изследване  кредити  криза  мерки  отворено общество  правителство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.05.2010, 08:23

1 Vladimir_Yosifov | 27.05.201019:03

Добър ден,
защо десетки, стотици хиляди българи взимВат кредит БЕЗ да имат дори понятие от семеен / личен бюджет ?
---
Мои съседи, колеги, познати нямат навик да смятат приходите и разходите си за ГОДИНА.
Това е опасно, защото не виждат огромната загуба от грешни решения.

Кризата е моментът знаещите да започнат да помагат на незнаещите !

Само така ще може децата и внуците ни да живеят в по-добра среда.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани