4 млрд. евро ще бъдат инвестирани в Турция за газопровода "Набуко" | webcafe.bg
newscafe

4 млрд. евро инвестиции в Турция за газопровода "Набуко"

Webcafe.bg
03.05.2011, 12:20 (обновена 03.05.2011, 12:32)
Набуко

Снимка: © БГНЕС

Работа за близо 4000 души ще осигури строителството на газопровода "Набуко" в Турция

Четири милиарда евро ще бъдат инвестирани в Турция за строителството на газопровода "Набуко", съобщи БНР. Той ще пренася природен газ от Каспийския басейн за Европа през Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия. 

Строителството на 3200-километровата тръба ще започне през 2012 г. - едновременно във всички страни, през които ще минава. След това ще бъдат съединени отделните трасета. Това заяви говорителят на консорциума "Набуко" Кристиян Долезал на пресконференция в Истанбул.

В международния консорциум "Набуко", който отговаря за проекта, влизат петте енергийни компании на страните, през които ще минава газопроводът.

Това са австрийската OMV, българската Булгаргаз, унгарската MOL, румънската Transgaz и турската BOTAŞ. В началото на февруари към проекта се присъедини и нов, шести партньор - германската компания RWE. Всички те имат равни дялове от по 16.67%.

По думите на Долезал, има достатъчно източници за захранването на "Набуко". "Даже само в Азербайджан има достатъчно природен газ. В Ирак също има богати източници. От страна на Туркменистан също има желание да снабдява. Не може и дума да става за недостиг на газ", каза той.

Доставките по тръбата трябва да покрият 5% от консумацията на природен газ в ЕС през 2020 г.

Предвижда се изграждането на газопровода, който ще заобиколи Русия, да започне през 2012 г., а първите количества газ да потекат в края на 2015 г.

Според Кристиян Долезал, в Турция е отбелязан значителен напредък в подготовката за строителството. "В Турция специално трасето на "Набуко" ще се строи паралелно на енергийни трасета на "Боташ", турската национална енергийна компания. И понеже това ще бъде един коридор, който е познат, затова смятаме, че строителството на турска територия ще приключи бързо. Най-дългото трасе на проекта ще минава през Турция - затова ще бъдат инвестирани 4 млрд. евро", каза говорителят на "Набуко".

Според турските източници, строителството на проекта ще създаде трудова заетост на турските енергийни компании. Планира се да бъдат създадени работни места за около 4 хиляди души.

Сегашните прогнози за стойността на проекта са той да струва около 7.9 млрд. евро. Според "Бритиш петролиъм" обаче тя ще нарасне до 14.6 млрд. евро заради поскъпването на стоманата.

Oще: азербайджан  газопровод  каспийски басейн  набуко  турция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.