Цоло Вутов оглави класация на в. „Пари” | webcafe.bg
newscafe

Най-богатият българин притежава половин милиард

Webcafe.bg
07.12.2010, 11:22 (обновена 08.12.2010, 11:48)
левове

438 милиона лева е благосъстоянието на най-богатия българин, изчисли в-к "Пари"

Най-богатият българин е 61-годишният бизнесмен Цоло Вутов - управител и съсобственик на 50% от групата "Геотехмин", която има дейности в минната индустрия и строителния бранш.

Това показват данните от класация на в. "Пари" в специалното издание "100-те най-богати българи".

Изданието класира предприемачите, които имат най-голям принос за БВП на страната.

На 438.2 млн. лв. е оценено богатството на Цоло Вутов.

След него в класацията се подреждат председателят на съвета на директорите на "Петрол Холдинг" Митко Събев (414.7 млн. лева), Иво Каменов и Марин Митев (296 млн. лева), представляващи "Химимпорт", и собственикът на "Агрохолд" Васил Златев (286.7 млн. лева).

Най-богатата дама в България е Цветелина Бориславова - основен акционер и председател на надзорния съвет на СИБАНК. Тя е на 13-о място с богатство от 219.8 млн. лв.

"Най-бедният" в класацията е Татяна Сотирова, съдружник в телекомуникационната компания "Булсатком", за която е изчислено, че има богатство в размер на 36 985 млн. лв.

"Пари" уточнява, че проучването цели да се откроят фирмите и имената на хората, които имат най-голям принос за създаването на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Това са ключовите за българското стопанство хора, които (без значение от мотивите си) създават не само лично, но и обществено богатство и работа на стотици хора в страната. Класацията е базирана на публична информация.

Като източници са използвани официалните финансови отчети и данни за собствеността, публикувани в Търговския регистър, както и информация от Българската фондова борса, Националния статистически институт, "Държавен вестник" и съобщения в медиите за сделки с компании.

Яхти, къщи, коли и други лични вещи не са оценявани при обобщаването на информацията за личното богатство.

В класацията не попадат и хората, които са натрупали богатство от заплащане на труда им, като например лекари, спортисти, мениджъри. Не е оценявано и богатство, за което няма надеждни публични данни.

Има и хора, за които би могло да се очаква да са в стотицата ни, но не са. Причината е, че те или не отговарят на някое от условията, или по методологията на в. "Пари" излиза, че не притежават достатъчно голямо богатство, посочва изданието.

Като пример в това отношение са посочени трима българи, които неизменно присъстват в списъци на богатите - Христо Ковачки, Валентин Златев и Николай Гигов. Справка в Търговския регистър усложнява проверката на интернет "фактите" за тях до неузнаваемост, посочва "Пари".

Най-младият богаташ - на 32 години

Прагът за влизане в листата е 37 млн. лева, на колкото се оценява делът на Татяна Сотирова в тв оператора "Булсатком".

Най-младият богаташ е 32-годишният пловдивчанин Иван Асенов, който с брат си Александър (35 г.) е собственик на компанията за търговия с метали "Хъс" ООД и има 49 млн. лева.

Най-възрастен е 73-годишният Васил Златев (баща на шефа на "ЛУКойл България" Валентин Златев, дългогодишен кмет на град Правец), който заема 5-о място с 287 млн. лева.

Съвкупните активи на стоте най-богати българи са за 11.7 млрд. лв., което е около 17% от брутния вътрешен продукт на икономиката ни за 2009 г.

В деня на класацията 13-ата се сдоби с още 141 млн. лева

Цветелина Бориславова е най-богатата българка, нареждайки се на 13-о място с богатство от 219.8 млн. лева.

В деня на класацията в. "Дневник" съобщи новината, че на сесията на Българската фондова борса вчера са били прехвърлени 16.1% от капитала на търговска банка СИБанк АД на стойност 141.1 млн. лв. Собственик на пакета е станала белгийската финансова групировка KBC. Изтъргуваха се 1 276 796 акции на цена 110.49 лева за брой.

Продаденото количество акции съответства точно на притежаваните от Цветелина Бориславова Карагьозова книжа към 17.06.2010 - датата на последното Общо събрание на банката. Към тази дата основният акционер в банката - KBC, е разполагал със 71.75% от капитала, отбелязва Инвестор.бг.

След днешната продажба белгийците вече разполагат със 100% от банката. Според подписано с Бориславова споразумение от 2007 г. тя се задължаваше да им продаде дела си.

От KBC потвърдиха, че Цветелина Бориславова е продала дела си в СИБанк и те вече са собственици на 100% от капитала й.

През февруари 2006 г. БНБ разреши на Цветелина Бориславова да придобие 30.39% от СИБанк. През февруари 2007 г. основен акционер в банката беше Тор Бьорголфсон чрез компанията си Novator Finance Bulgaria S.A.R.L. С 48.63%. Бьорголфсон бе основен акционер във вече национализираната исландска банка Landsbanki, а притежаваше по онова време и БТК.

През септември 2007 г. KBC закупи 75% от СИБанк срещу 295 млн. евро, като Бориславова запази 22.3% от капитала на банката. След това на няколко пъти бяха сключвани сделки, при които нейният дял намаляваше до пълното му изкупуване.

Oще: богаташ  богатство  българия  класация  пари  цоло вутов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.