Защо тъгува Северна Корея | webcafe.bg
newscafe

Защо тъгува Северна Корея

Webcafe.bg
20.12.2011, 10:18 (обновена 20.12.2011, 21:58)

1 от 4 снимки Назад Напред

ким

Снимка: © Getty Images

Тялото на Ким Чен Ир беше положено в мавзолея Кумсусан в Пхенян, където почива и тялото на баща му, основателя на Северна Корея Ким Ир Сен, починал през 1994 г.

Световните агенции разпространиха снимки с жители на Пхенян, които оплакват "Любимия вожд". Знамената в страна са свалени наполовина, магазините са затворени и тълпи от опечалени полагат цветя на паметниците в столицата.

За да изразят скръбта си, много жители на Пхенян и други градове посещават мемориалния хълм с 36-метровата статуя на Ким Ир-сен - бащата на Ким Чен-ир.

Севернокорейската телевизия показа за първи път тялото на бившия лидер, който почина в събота. Той е облечен в традиционната дреха каки и е положен в стъклен ковчег, отрупан с червени и бели цветя. Заобиколен е от редица високопоставени представители на управляващата партия, облечени във военни униформи. Сред тях е и най-малкия му син Ким Чен Ун, но в тъмен костюм.

Тялото на Ким Чен Ир беше положено в мавзолея Кумсусан в Пхенян, където почива и тялото на баща му, починал през 1994 г.

Наричан Любимия вожд от севернокорейците, Ким Чен Ир дойде на власт след смъртта на баща си, основал сталинистката държава и известен като Великия вожд. Той се превърна в един от най-енигматичните световни лидери и тласна Корейската народнодемократична република по пътя към ядреното въоръжаване. По тази причина и заради многобройните провокации към съседите и световната общност той бе определян като заплаха за глобалната стабилност.

При вземането на властта през 1994 г., много анализатори смятаха, че Ким няма да се задържи дълго и влиятелни хора в армията ще се се опитат да поемат контрола върху държавата. Заради загубата на традиционните търговски партньори след края на студената война икономиката беше срината, а през 90-те лошата реколта и наводненията доведоха до гладната смърт на около един милион души.
Въпреки това Ким успя да се задържи на власт.

Сега подготовката за предаването на властта на Ким Чен-ун е довела до чистки и вероятни екзекуции на стотици ръководни лица, заяви Сам Зарифи, директор на Амнести Интернешънъл за Азиатско-Тихоокеанския регион. Ким Чен-ун и неговите привърженици ще се опитат да консолидират своята власт, като засилят репресиите и премахнат всяка възможност за инакомислие, смята организацията.

Докато Северна Корея е в траур, който ще продължи 11 дни, западни неправителствената организация Хюман Райтс Уоч коментира, че покойният лидер е създал "истински ад на земята" за своя народ.

"Сталинисткият режим на Ким Чен-ир е отговорен за милиони жертви, глад, трудови лагери и масови екзекуции", заяви изпълнителеният директор на Хюман Райтс Уоч Кен Рот. "Ким Чен-ир ще се запомни като брутален извършител на системни и масови репресии, оставил народа си да умира от глад".

Малко по-рано тази гогина обаче изданието Asia Times коментира, че без съмнение Северна Корея е бедна държава, въпреки че последните доклади за царящия глад там са от части преувеличени и представляват умишлена стратегия от страна на режима да получи помощ от международната общност. В изминалите 20 години се случи бавният неизбежен колапс на свръхцентрализираната икономика, която някога бе определяща характеристика на "националистическия сталинизъм" в Северна Корея. Народният капитализъм замести държавния социализъм, а тази тиха трансформация предвидимо води до значителни различия в доходите.

Новобогаташите в Северна Корея са спечелили своето състояние сред икономическия хаос и социалното разцепление по време на великия глад през 1996-1999 г. Тази нова буржоазия е узряла през следващото десетилетие, когато севернокорейската икономика започна частично да се възстановява от разрушителната криза.

Очевидно е, че тези хора не се движат често по улиците на Пхенян. Те живеят в своя собствен затворен свят, за който не се знае много. Но ако погледнем съвсем за малко в него, ще срещнем много различен тип севернокорейски предприемач - такъв или такава (да - изненадващо голяма част от тях са жени), който е спечелил парите си независимо от държавата.

Севернокорейските новобогаташи често се чувстват несигурни. Донякъде те се боят от държавата, тъй като почти всичко, което правят, е нарушение на някой параграф от Наказателния кодекс. При това сериозно нарушение - формално погледнато, всеки от тези хора би могъл да бъде изправен пред екзекуционния отряд в момента, в който властите размислят.

Такава е била тъжната съдба на първото поколение севернокорейски бизнесмени, започнали да печелят пари в началото на 90-те години, веднага след рухването на самоосигуряващата се сталинистка икономика. През 1994-1995 г. екзекуцията на спекулантите и злоупотребяващите, често извършвана на публични места, е част от мащабна кампания на централните власти. Страховете от нещо подобно все още остават, но през последните 15 години подобни мащабни кампании никога не са били провеждани на национално ниво.

Oще: ким ир-сен  северна корея 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

4 iii_krv | 20.12.201121:53

Нека са зле севернокорейците, като не слушкат така ще е!!! Но по- важното е, че ние като свръх демократична прозападна държава сме си много добре!!! Ахъм, вярвам си, да!!! Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 20.12.201117:15

Световните агенции отново ни обясниха философията на източните народи,
съобщиха ни за милионите/!/ избити от комунистическите режими и ни направиха съпричастни към умиращото от глад корейско население.А ние сме разочаровани,защото вярваме на г-жа Клинтън много повече,отколкото на Конфуции/Confucius,551BC-478BC/.Той, 22 века преди Маркс,е отрекъл частната собственост като противоестествена.ЧОВЕК ПРИТЕЖАВА САМО ОНОВА,КОЕТО Е ДАЛ НА ДРУГИТЕ.Но нали още сме слуги и роби... Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.10.2011, 14:52

2 nikito_blend | 20.12.201113:38

Cry or Die !
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

1 strawsPulledAtRandom | 20.12.201111:14

"...Севернокорейските новобогаташи често се чувстват несигурни. Донякъде те се боят от държавата, тъй като почти всичко, което правят, е нарушение на някой параграф от Наказателния кодекс..."
----------------
Явно властта смята, че и е по-изгодно да държи умните и предприемчивите по този начин в подчинение, отколкото просто да ги избие. Задобряват Смее се Ако оставят Северна Корея още стотина години да еволюира, макар и съвсвем сама, почти откъсната от света, ще се превърне в развита ядрена демокрация, американски тип Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани