Посланикът на САЩ: Икономическите проблеми изкараха българите на улиците | webcafe.bg
newscafe

Посланикът на САЩ: Бедността изкара българите на улиците

Webcafe.bg
07.03.2013, 10:48 (обновена 07.03.2013, 13:48)
Марси Рийс

Въпреки всичко, казва посланик Марси Рийс, българите не трябва да губят вяра във върховенството на закона

Икономическите проблеми изкараха българите на улиците, коментира посланикът на САЩ у нас Марси Рийс пред БНР.

"Премиерът Бойко Борисов заяви още миналата пролет, че се отказва от строителството на АЕЦ "Белене" по икономически причини. Хората в България излязоха на улиците именно по икономически причини.

Темите на протестите са различни, но като цяло налице е усещането, че хората не могат да посрещат своите нужди", обясни посланик Рийс.

Според нея обаче българите не трябва да губят вяра във върховенството на закона, въпреки икономически проблеми.

"Силно се надявам следващото правителство да не изоставя темите, свързани с това, тъй като върховенството на закона и свободата на медиите са в основата на икономическото развитие и прогреса", допълни американският дипломат.

Бедна държава, слабо потребление

Междувременно стана ясно, че оборотът в търговията на дребно е намалял през януари с 0.5% спрямо декември. Намалението спрямо година по-рано обаче е с 5.5%, показват данните на националната статистика. 

През януари по-висок е оборотът в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки. По-слабо са се търгували обаче поръчките по пощата, телефона или интернет, битовата техника, мебелите, облеклото, обувките и кожените изделия, а също и храните, напитките и тютюневите изделия. 

В сравнение с януари миналата година, през първия месец на тази оборотът на търговците намалява в почти всички дейнсоти. Най-значително - при търговията с битова техника и мебели. 

В промишлеността през януари статистиката отчита ръст при производството и разпределението на електрическа- и топлоенергия и газ, а в добивната промишленост има намаление в сравнение с първия месец на 2012-а.

По-значителен ръст за година има при производството на хартия, картон, лекарствени вещества и електрически съоръжения, а по-малко са произведените през миналата година компютърна и комуникационна техника, електронни, оптични, химични продукти и тютюневи изделия.

Oще: българи  марси рийс  посланик  протести  сащ  улица 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.02.2012, 14:03

3 delight | 07.03.201313:47

"... но като цяло налице е усещането, че хората не могат да посрещат своите нужди", обясни посланик Рийс.
Според нея обаче българите не трябва да губят вяра във върховенството на закона, въпреки икономически проблеми.
-----------------


Значи не реалността, а усещането е налице? Склонна съм да предположа, че госпожата има ПМС, но като я гледам , не е това. И само да добавя, че вяра се губи евентуално ако си я имал в предишен момент. Изказването на госпожата е меко казано несериозно и нищо не обяснява. Да не би да се подготвя за Денсинг старс, та така неглижира работата си?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

2 niemen | 07.03.201312:45

Един въпрос ме измъчва: дали Шатите гледат на България като треторазрядна дестинация и затова изпращат за посланици някакви пълни недоразумения, или просто с това разполагат? Всеки нормален човек отдавна би проумял, че у нас нито законите се спазват, нито медиите са свободни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 07.03.201312:05

Ако госпожа Марси има предвид природният закон,аз от сърце я приветствам!Но практиката на САЩ да решава проблемите си с изпращането на войски в райони на американски интереси показва,че госпожата в същност има предвид само... американският закон. Тъжен
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани