Минусите от АЕЦ "Белене" са в НЕК | webcafe.bg
newscafe

Минусите от АЕЦ "Белене" са в НЕК

Webcafe.bg
11.07.2013, 11:26 (обновена 11.07.2013, 11:43)
Белене първа копка

Снимка: © belene-npp.com

Тук почиват милиарди на българските данъкоплатци

Вреди от 36.550 млн. лева е нанесъл на НЕК кредитът, изтеглен от БНП Париба по време на тройната коалиция заради АЕЦ "Белене".

Това отново повтаря държавната Агенция за държавен и финансов контрол (АДФК), която е открила общо 15 нарушения в договора за заема. Той е в размер на 250 млн. евро, срещу него е заложена електропреносната система на страната, и вече беше два пъти разсрочван, тъй като НЕК не е в състояние да го обслужва.

Както стана ясно впоследствие, парите са били похарчени за оскъпения почти двойно проект за 80 мегавата мощност - "Цанков камък", чиято стойност достигна космическите 476 млн. евро.

Проверката на агенцията започна в края на управлението на ГЕРБ, когато парламентът създаде специална комисия, която да провери как точно е бил изхарчен заемът, а тогавашната й шефка Теменужка Петкова съобщи публично установени нарушения.

Една от първите кадрови промени, извършени от кабинета Орешарски, беше да уволни Петкова.

Освен това, при този необосновано сключен финансов заем, проверката на АДФК установи и нарушения по членове 28 и 34 от Закона за обществените поръчки, които касаят представянето на документацията за участие в обществена поръчка и оценката на получените оферти.

Нарушения има и по чл. 89, който се отнася до поканата за договаряне на условията с участниците, спечелили търга.

Установени са още и нарушния по членовете 26, 43, 45 и 46 от ЗОП, е записано още в съобщението.

И още проверки

В тримесечния си отчет агенцията посочва нередности при обществени поръчки за над 73 милиона лева.

Публикувани са и данни от проверката на ЧЕЗ. Анализът на процедурата по възлагане на обществени поръчки показва, че има общо 12 нарушения на законодателството, като три от тях са свързани със Закона за обществените поръчки. Нередности са открити при възлагането на 9 обществени поръчки за над 570 000 лева.

Открити са и нарушения на Министерството на финансите във връзка със сключени договори с "Информационно обслужване", компанията, която традиционно се занимава с преброяването на изборните резултати у нас. Проверени са 18 обществени поръчки, но макар и да е установено едно нарушение, няма нанесени вреди.

През първото тримесечие от АДФК са приключили 126 финансови инспекции. Сред тях на държавни компании, спортни сдружения, общини и държавни институции.

В "Български пощи" има нарушение при две тръжни процедури. Едната е за над 7 млн. лева, а другата - за 700 000 лв.

Редица нередности инспекторите намерили и в сферата на спорта, също при обществените поръчки. Сред провинилите се са федерациите по баскетбол, лека атлетика, гребане, художествена гимнастика, бокс, тенис и плувни спортове. Там нарушенията са при търгове на стойности от няколкостотин хиляди лева до милион.

Една поръчка във Военномедицинската академия, за близо 2.4 милиона лева, проверката е определила като неоснователна.

Нарушенията в Столичната община при обществените поръчки са за две процедури за 3 млн. лева и за 700 000 лева. Те са били за осигуряване на лекарства за ветераните от войните, военнопострадалите и военноинвалидите, като средствата за тях са били отпуснати от централния бюджет.

Oще: адфк  аец белене  бнп париба  заем  нек  обществени поръчки  проверка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.