Димитър Атанасов: Не допускам идеята за частни плажове | webcafe.bg
newscafe

Депутат от ГЕРБ: Не допускам идеята за частни плажове

Webcafe.bg
23.08.2010, 12:49 (обновена 23.08.2010, 13:10)
плаж

Такива местенца почти не останаха в България, а сега някои искат да ги направят и частни

Категорично не допускам идеята за поява на частни плажове, заяви по БНР депутатът от ГЕРБ и член на комисията по икономическата политика, енергетиката и туризъм Димитър Атанасов във връзка с предложение на областния управител на Бургас Константин Гребенаров и очакванията за промени на Закона за черноморското крайбрежие, подготвяни в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

"Не знам колегите от министерството на регионалното развитие какво точно имат предвид, но много скоро сега, от септември, като започнем работа, ще се заинтересувам подробно", каза Атанасов. Според него плажовете са изключително държавна собственост по Конституция и те трябва да бъдат достъпни за всички туристи. "Те са национално богатство и остава да се заграждат и те. Че то оттам нататък и морето някой ще иска да загради", възмути се той.

Ако се коментират затворените комплекси, където поради таксата собствениците на земята определят достъпа на гражданите през тяхната територия, през която се стига до съответния плаж, наистина се появява един проблем, смята депутатът.

"Но след като даден собственик на определен имот е решил, че това ще бъде за обществено ползване, т. е. да има ресторанти, да има хотели, не би трябвало да спира достъпа и на хората, които искат да ползват и да пият една лимонада на плажа. Всъщност аз не мога да разбера по какъв признак ги спират тези хора, след като имотът не е изключително частен, в смисъл да се ползва само от собствениците на имота, както са къщите. Просто имотът е за обществено ползване", коментира той нашумелия случай с комплекса "Русалка".

Моята тревога е какво правим с плажовете, които нямат стопани, посочи Атанасов. "От 140 плажа в България 70 - 80 имат концесионери, които концесионери са длъжни да осигурят водното спасяване, медицинската служба и да предоставят срещу заплащане съответните услуги като чадъри, шезлонги и леки питейни заведения. За мен въпросът и тревогата на областните управители и кметовете е какво става с плажовете, които нямат стопани, т. е. няма желаещи", твърди той.

Депутатът посочи, че неведнъж е предлагал да се направи водна служба за спасяване, независимо, че няма стопани, за да може онзи, който не разбира докрай опасността на един нестопанисван плаж, да го посещава, без да стават нещастни случаи. "Най-важното за нас е опазването на реда и на човешкия живот и при една водна служба винаги може да се предотврати най-малкото едно удавяне... Не е нужно да се изискват даже финанси от държавата. Всички концесионери, които плащат концесии, те са някъде около 8 млн., държавата връща половината от тези пари в общините, а общините не ги ползват по предназначение, т. е. целево, не ги ползват за опазване и чистотата на плажовете, които нямат стопани", обясни той.

Нашата работа е да защитим правата на голямата част от обществото, а не в случая на малката, категоричен бе Атанасов. "Друг е проблемът, който беше заложен въобще в конкурсните търгове, когато се отдаваха плажовете. По-голяма тежест във формулата на изчисляване на печелившия беше цената, а не охраната, и оттам се появиха високи такси, които предлагаха бъдещите концесионери на държавата и оттам държавата им даваше печелившия плаж. Следствието е високи такси на услугите, на чадъри и шезлонги. Вие виждате на едни "Златни пясъци" са 7 лв. един чадър, един шезлонг - 6 лв.... Бедата е, че ние тук не можем със закон да ограничим и горната граница на услугата, защото противоречи на конкуренцията . Така плажовете стават недостъпни - с високата цена на услугата на по-атрактивните и посещаеми плажове", твърди той.

Oще: димитър атанасов  николай банев  плажове  цонко цонев  частни плажове 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани