Съдим повече морала на управляващите, отколкото политиката им | webcafe.bg
newscafe

Съдим повече морала на управляващите, отколкото политиката им

Webcafe.bg
19.12.2010, 12:44 (обновена 21.12.2010, 08:39)
Дон Бойко Корлеоне

Общественото мнение реагира много по-силно и остро на казуси, свързани с моралните стандарти на политическия елит, отколкото на чисто експертни и политически теми.

Поредицата от скандали, свързани пряко или косвено с лица от управляващата партия, са оставили най-силен отпечатък върху образа и доверието към ГЕРБ през последните месеци на 2010-а. Това показват данните от редовното тримесечно проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено в периода 4 - 12 декември 2010 г. сред 1002 пълнолетни граждани от цялата страна.

Изследването показва, че общественото мнение реагира много по-силно и остро на казуси, свързани с моралните стандарти на политическия елит, отколкото на чисто експертни и политически теми. В резултат от активизацията и динамиката на обществените нагласи, настъпват съществени промени в оценката за ключови министри от кабинета Борисов.

За първи път откакто ГЕРБ пое властта, се забелязват признаци на ерозия в моралния кредит на доверие, който преди година и половина избирателите дадоха на партията на Бойко Борисов.

Спадът в доверието, който се наблюдава при по-голяма част от министрите, закономерно води и до спад в цялостната подкрепа за правителството.

Започналото през юни обръщане на положителните и отрицателните оценки за дейността на кабинета се засилва. През декември негативните мнения (39%) вече значително преобладават над позитивните (24%). Освен това, за първи път резервът от пасивни поддръжници на управлението достига по-ниски стойности от тези на критиците на правителството.

Все пак тази тенденция е слабо изразена в отношението към премиера Бойко Борисов. Положителните оценки за дейността му продължават бавно да намаляват, но балансът остава позитивен (42% положителни оценки срещу 29% отрицателни). Интересното тук, също както и при правителството е, че мобилните, изчакващи избиратели, които доскоро не изразяваха ясно определено мнение, започват да преминават в групата на критиците на премиера.

Депутатите с "Верту" - най-пагубният скандал за ГЕРБ

Своеобразната класация на анти-събитията, оказали най-негативно влияние върху общественото мнение, се води от групата на 16-те депутати, които напуснаха гласуването в Народното събрание, за да получат скъпи мобилни телефони. Отрицателният отзвук от медийния експеримент е огромен и е достигнал до 70% от българите.

На второ място с 67% се нарежда сагата около бившия директор на фонд "Земеделие" Калина Илиева. На трето (с 51%) разкритията около имотите на Цветан Цветанов и Андрей Иванов. 43% поставят в групата на скандалите, рушащи доверието към управляващите, скъпоструващото пътуване на българска културна делегация начело с министър Вежди Рашидов във Венеция за награждаването на филма на Мишел Бонев, предизвикало разследване от италианската прокуратура.

Втора ос от негативни обществени реакции се формира около предизвикалото бурни дебати и протести управление на парите за здраве. 55% оценяват отрицателно решението на правителството да прехвърли част от резерва на Здравната каса към националния бюджет, 46% се солидаризират с лекарските протести.

Позитиви и противоречия

Позитивите за имиджа на ГЕРБ през последните месеци идват основно от избирането на Кристалина Георгиева за еврокомисар и европеец на годината (67%) и от започналото събаряне на незаконни строежи (46%) след години на държавно толерирано беззаконие.

Подписаните споразумения с Русия за строежа на "Южен поток" и на АЕЦ "Белене" предизвикват противоречиви реакции в обществото. Около една трета от българите ги оценяват положително, но над 40% се въздържат от определено мнение, преди да станат ясни повече детайли по проектите.

Oще: герб  доверие  министри  морал  политика  правителство  скандали 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2010, 06:37

3 Николай Дренчев | 21.12.201004:19

В експертните решения винаги има много "за" и "против". Кое е добро решение често е спорно е само бъдещето може да покаже.
Моралът обаче е еднозначен и чрез него веднага, бързо и лесно се оценяват хората. А на тия, (както и на предишните), моралът им куца много. Мъчат се да го прикрият (за разлика от предишните), но то се вижда: хормони много, мъжество малко.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.12.2010, 13:55

2 Май 1ви | 20.12.201015:30

хахаха , колко е верен първия комент
тия охлюви трябва да са публични личности , което предполага личния им живот , морала и всичките им действия да не противоречат с професионалния им дълг. Супер брутални и селски скандали стават ,което или значи че са тъпи и не могат да се скрият или че глупостите които правят са толкова гигантски ,че са на практика непокриваеми.
Предпочитам да ме управляват хора ,които могат поне да ме излъжат ,което е индикация на някакъв вид интелект , не мога да приема да ме управляват аграматични треторазредни продукти на прехода Шокиран
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 09:59

1 el viejo | 19.12.201022:28

Браво бе, журналя-мазни!
От кога добиването на около половин милион лева по крайно неясен път в последните години от Вице Премиера Цветан Цветанов се счита за морален проблем, а не криминален!
Затворите са пълни с хора злоупотребии със суми между 200 и 500 лв. и за това лежат с години!
А, срещу Ц.Цветанов Прокуратурата се страхува да образува дело за разследване, как е спечелил парите, които е изхарчил за добиване на имотите, генералните скъпи ремонти и обзавеждане, които им е направил и луксозният начин на живот, които води семейството му.
Тези пари в никакъв случай не се връзват с доходите, които е имало неговото семейство и разликите похарчено - получено са огромни!
Ако критерият се спази за всички граждани в т.ч. и осъдените вече за кражби и злоупотреби, в затворите не трябва да остане никакъв затворник, излежаващ присъда за злоупотреба, пране на пари и други престъпления свързани с пари в порядъка на половин милион лева!
Те, на това се вика морал!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани