Съдим повече морала на управляващите, отколкото политиката им | webcafe.bg
newscafe

Съдим повече морала на управляващите, отколкото политиката им

Webcafe.bg
19.12.2010, 12:44 (обновена 21.12.2010, 08:39)
Дон Бойко Корлеоне

Общественото мнение реагира много по-силно и остро на казуси, свързани с моралните стандарти на политическия елит, отколкото на чисто експертни и политически теми.

Поредицата от скандали, свързани пряко или косвено с лица от управляващата партия, са оставили най-силен отпечатък върху образа и доверието към ГЕРБ през последните месеци на 2010-а. Това показват данните от редовното тримесечно проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено в периода 4 - 12 декември 2010 г. сред 1002 пълнолетни граждани от цялата страна.

Изследването показва, че общественото мнение реагира много по-силно и остро на казуси, свързани с моралните стандарти на политическия елит, отколкото на чисто експертни и политически теми. В резултат от активизацията и динамиката на обществените нагласи, настъпват съществени промени в оценката за ключови министри от кабинета Борисов.

За първи път откакто ГЕРБ пое властта, се забелязват признаци на ерозия в моралния кредит на доверие, който преди година и половина избирателите дадоха на партията на Бойко Борисов.

Спадът в доверието, който се наблюдава при по-голяма част от министрите, закономерно води и до спад в цялостната подкрепа за правителството.

Започналото през юни обръщане на положителните и отрицателните оценки за дейността на кабинета се засилва. През декември негативните мнения (39%) вече значително преобладават над позитивните (24%). Освен това, за първи път резервът от пасивни поддръжници на управлението достига по-ниски стойности от тези на критиците на правителството.

Все пак тази тенденция е слабо изразена в отношението към премиера Бойко Борисов. Положителните оценки за дейността му продължават бавно да намаляват, но балансът остава позитивен (42% положителни оценки срещу 29% отрицателни). Интересното тук, също както и при правителството е, че мобилните, изчакващи избиратели, които доскоро не изразяваха ясно определено мнение, започват да преминават в групата на критиците на премиера.

Депутатите с "Верту" - най-пагубният скандал за ГЕРБ

Своеобразната класация на анти-събитията, оказали най-негативно влияние върху общественото мнение, се води от групата на 16-те депутати, които напуснаха гласуването в Народното събрание, за да получат скъпи мобилни телефони. Отрицателният отзвук от медийния експеримент е огромен и е достигнал до 70% от българите.

На второ място с 67% се нарежда сагата около бившия директор на фонд "Земеделие" Калина Илиева. На трето (с 51%) разкритията около имотите на Цветан Цветанов и Андрей Иванов. 43% поставят в групата на скандалите, рушащи доверието към управляващите, скъпоструващото пътуване на българска културна делегация начело с министър Вежди Рашидов във Венеция за награждаването на филма на Мишел Бонев, предизвикало разследване от италианската прокуратура.

Втора ос от негативни обществени реакции се формира около предизвикалото бурни дебати и протести управление на парите за здраве. 55% оценяват отрицателно решението на правителството да прехвърли част от резерва на Здравната каса към националния бюджет, 46% се солидаризират с лекарските протести.

Позитиви и противоречия

Позитивите за имиджа на ГЕРБ през последните месеци идват основно от избирането на Кристалина Георгиева за еврокомисар и европеец на годината (67%) и от започналото събаряне на незаконни строежи (46%) след години на държавно толерирано беззаконие.

Подписаните споразумения с Русия за строежа на "Южен поток" и на АЕЦ "Белене" предизвикват противоречиви реакции в обществото. Около една трета от българите ги оценяват положително, но над 40% се въздържат от определено мнение, преди да станат ясни повече детайли по проектите.

Oще: герб  доверие  министри  морал  политика  правителство  скандали 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2010, 06:37

3 Николай Дренчев | 21.12.201004:19

В експертните решения винаги има много "за" и "против". Кое е добро решение често е спорно е само бъдещето може да покаже.
Моралът обаче е еднозначен и чрез него веднага, бързо и лесно се оценяват хората. А на тия, (както и на предишните), моралът им куца много. Мъчат се да го прикрият (за разлика от предишните), но то се вижда: хормони много, мъжество малко.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.12.2010, 13:55

2 Май 1ви | 20.12.201015:30

хахаха , колко е верен първия комент
тия охлюви трябва да са публични личности , което предполага личния им живот , морала и всичките им действия да не противоречат с професионалния им дълг. Супер брутални и селски скандали стават ,което или значи че са тъпи и не могат да се скрият или че глупостите които правят са толкова гигантски ,че са на практика непокриваеми.
Предпочитам да ме управляват хора ,които могат поне да ме излъжат ,което е индикация на някакъв вид интелект , не мога да приема да ме управляват аграматични треторазредни продукти на прехода Шокиран
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 09:59

1 el viejo | 19.12.201022:28

Браво бе, журналя-мазни!
От кога добиването на около половин милион лева по крайно неясен път в последните години от Вице Премиера Цветан Цветанов се счита за морален проблем, а не криминален!
Затворите са пълни с хора злоупотребии със суми между 200 и 500 лв. и за това лежат с години!
А, срещу Ц.Цветанов Прокуратурата се страхува да образува дело за разследване, как е спечелил парите, които е изхарчил за добиване на имотите, генералните скъпи ремонти и обзавеждане, които им е направил и луксозният начин на живот, които води семейството му.
Тези пари в никакъв случай не се връзват с доходите, които е имало неговото семейство и разликите похарчено - получено са огромни!
Ако критерият се спази за всички граждани в т.ч. и осъдените вече за кражби и злоупотреби, в затворите не трябва да остане никакъв затворник, излежаващ присъда за злоупотреба, пране на пари и други престъпления свързани с пари в порядъка на половин милион лева!
Те, на това се вика морал!
   

оценка

+0 -0