Лондон "дръпна кранчето" на Делхи | webcafe.bg
newscafe

Лондон "дръпна кранчето" на Делхи

Webcafe.bg
09.11.2012, 15:48 (обновена 09.11.2012, 15:56)
калкута, индия

Пропастта между бедни и богати в Индия е огромна

Великобритания ще прекрати своята финансова помощ за Индия до 2015 г., съобщи министърът на международното развитие Джъстин Грийнинг, цитирана от Би Би Си. Така ще бъдат икономисвани по около 200 млн. паунда годишно, а Лондон ще се съсредоточи върху техническата помощ. Министърът подчерта, че подкрепяното от консервативните политици решение отразява развитието на Индия през последните години.

Подобна беше и реакцията на индийския министър на търговията Салман Кхуршид: „Помощта е в миналото, търговията е бъдещето".

До тази година, когато беше изпреварена от Етиопия, Индия беше държавата, която получава най-голяма финансова помощ от Великобритания - средно 227 млн. паунда за всяка последните три години.

Финансовите инжекции в една от най-бързо развиващите се световни икономики предизвикваха негодуванието на консерваторите, според които не бива да се дават пари на държава, която има собствена космическа програма. До този момент кабинетът защитаваше помощта с аргументите за потресаващата бедност в селските райони и връзките между Великобритания и Индия, датиращи от колониалните времена.

Грийнинг преразглежда бюджетите за международна помощ откакто е заела поста през септември, като освен това тя посети Индия, за да обсъди съществуващите ангажименти между двете страни. „Индия успешно се развива и нашите отношения трябва да са адекватни на нейния образ през XXI век... Време е да стане ясно, че мястото на Индия в света се променя", заяви министърът. В резултат след усвояването на настоящите грантове, няма да бъдат разписвани нови програми.

След 2015 г. британската помощ ще е в областите развитие на търговията, квалификация, здравеопазване и насочени срещу бедността програми в частния сектор, които могат да върнат част от инвестицията. Нейният размер ще е едва една десета от настоящия.

Според британски данни, за последните 6 години 60 млн. души са били извадени от бедността с помощта на двойно по-големите бюджетни разходи за здравеопазване и образование. Индия харчи по около 70 млрд. паунда за благосъстоянието на своите граждани, на фона на 2.2 млрд. за военни цели и 780 млн. за космически изследвания.

Някои неправителствени организации се обявиха срещу премахването на британската помощ, за което, според тях, е твърде рано. „Въпреки впечатляващия икономически прогрес, 1.6 млн. деца са починали в Индия през миналата година - една четвърт от всички случаи по света", коментираха от организацията „Спасете децата".

Oще: великобритания  индия  финансова помощ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани