Защо са им на магистратите бонуси | webcafe.bg
newscafe

Дянков е прав - защо са им на магистратите бонуси

Webcafe.bg
07.12.2012, 16:22 (обновена 07.12.2012, 17:13)
симеон дянков

Снимка: © БГНЕС

Дянков няма да дава бонуси в неговото министерство

"Гнусно е магистратите да искат коледни бонуси, защото работят в най-критикувания и нереформиран сектор в страната. В съдебната система трябва да се засрамят от искането си, предвид свършената работа". Тези думи на финансовия министър Симеон Дянков възмутиха Висшия съдебен съвет, който поиска 10 млн. лева за допълнително материално стимулиране.

"Знаят, че съм задължен да подпиша, но не разбирам на фона на това, което става в страната, защо се прави", заяви тази сутрин министърът и прогнозира, че това ще е поредният скандал с отзвук в Европа.

Средствата ще дойдат от наличности от предходни години по бюджета на съдебната власт. Очаква се магистратите да вземат поне по половин заплата за Коледа.

Бюджетът на независимата по Конституция съдебна власт се гласува отделно от Народното събрание. Излишъците не могат да се използват за други нужди, освен за тези на съдебната система. Ролята на финансовия министър е формална, разписвайки харчовете на системата, но това може и да се забави по негово решение.

„Намирам, че направеният коментар от страна на министъра на финансите по повод на това решение на ВСС относно бюджета на независимата съдебна власт е непродуктивен начин на взаимодействие между институциите", заяви в изявление по темата Соня Найденова, представляваща ВСС.

Магистратите ще получат премии за трета поредна година. С въпросните 10 млн. лв. Можеше да се увеличат с 10 лв. парите за детски надбавки, изчисли Дянков.

Ден по-рано имаше протест, тъй като допълнителните средства за отглеждане на дете остават замразени и за догодина - 35 лв. на месец. Министърът коментира, че допълните 10 лв. нямат да решат проблемите на майките: "За да се почувства като социална политика, сегашната сума трябва да се удвои или утрои".

Министърът няма да дава бонуси на подчинените си, но не е против тази практика. „Аз не съм против бонусите, дори смятам, че е добре бонусната система да я има навсякъде. Тя обаче трябва ограничение - нещо, което в комисиите не се случваше досега", убеден е вицепремиерът.

Ако има пари в края на ноемврийския ни бюджет, ще има допълнителни средства за пенсионерите през декември, става ясно още от интервюто на Дянков пред Нова телевизия.

В началото на годината гръмна сериозен скандал с допълните премии на държавните служители. Оказа се, че шефове на агенции са взимали сочни суми. Заради взети 50 млн. лв. бе уволнена шефката на НЗОК Нели Нешева. По-късно с ръководителя на Агенцията по вписванията Виолета Николова се случи същото.

Премиерът Борисов нареди всички чиновници да върнат бонусите си - събрани бяха над 600 000 лв.

Oще: бонуси  бюджет  всс  детски надбавки  магистрати  пари  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

3 Зелен Бетон | 08.12.201202:13

Първият ми шеф навремето казваше – няма начин счетоводител да е доволен, когато ти дава пари; той не е доволен дори когато ти му даваш, защото винаги смята, че му даваш малко...

Та не мога да си представя колко ли пък непоносимо е за главния счетоводител на държавата да съзнава, че тия 10 млн. е длъжен да ги даде така или иначе, без значение какво мисли самият той по въпроса.

Дали на магистратите се полагат бонуси, и ако да, за какво трябва да се дават те и какъв е разумният им размер, е отделен проблем. Решаването му обаче не само че не е работа на финансовото министерство, а това министерство въобще няма право да изказва мнение по темата. Камо ли пък точно то да я поставя на дневен ред.

Започвам сериозно да подозирам, че Дянков дълбоко в себе си е по-голям полицай от Цветанов и Борисов, взети заедно. Може би трябва да сме благодарни, че е само главен счетоводител. Само една седмица остана най-старши в правителството, и успя да изръси един куп глупости. Не ми се мисли какви щеше да ги натвори, ако имаше по-широки правомощия.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

2 pixie | 07.12.201221:59

"Знаят, че съм задължен да подпиша, но не разбирам на фона на това, което става в страната, защо се прави", заяви тази сутрин министърът.

Че защо пък бил задължен, това на практика показва, че възмущението му е пак прах в очите ни и евтини номера.
Значи за пенсионерите я има, я няма, ама за магистратите няма начин да няма. Възмущавал се бил. Като са независима власт, да се бонусират независимо от бюджета, не със средства от него. И без това от корупция сигурно си докарват двойно повече. Е, с бонуси от държавни пари сигурно се спи по-спокойно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

1 NannyOgg | 07.12.201217:21

"Магистратите ще получат премии за трета поредна година. С въпросните 10 млн. лв. можеше да се увеличат с 10 лв. парите за детски надбавки, изчисли Дянков."

Мики, не така, пиле а, не не не!!

Че живеем в държава, в която всичко е наопаки, това е ясно. Но за детските надбавки, сладък, посоката на търсене /ако изобщо има такава/ е в резервите на НОИ, дето ги обявихте в средата на годината - пестенето от пенсиите и детските. Там обърни сладък взор, икономисте и повелителю на теориите.

п.п. За разделението на властите /ерго и бюджетите/, не, че такова тук съществува /поради смешното понятие представителна демокрация и свободен мандат/, е писал, преди не-ми-се-смята-колко години Шарл Луи де Секонда, барон дьо Ла Бред и дьо Монтескьо - та за тезата му кога и къде разделение на властите е невъзможно, изказването на н.о.м /неуважавания от мен/ Симеон Дянков е брилянтен пример.
п.п. 2. А преди Монтескьо, тоя безобразник, едни други хора /наследниците на кърмените от вълчицата/ въздигнали принципа Ignorantia juris non excusat - има го и в нашето право, гусин Дянков. Горният принцип, преведен глуповато нашенски, би звучал така: Непознаването на законите /Конституция, З за държавния бюджеТ, ЗСВ и т.н./ не е извинително дори за Симеон Дянков Идея
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани