Има нещо гнило в съдебния софтуер | webcafe.bg
newscafe

Има нещо гнило в съдебния софтуер

Webcafe.bg
11.04.2013, 14:00 (обновена 11.04.2013, 14:05)
георги колев

Снимка: © Getty Images

В съда на Георги Колев се използва програма, която има сериозни проблеми със сигурността

Софтуерът "Law Choice", който се използва за случайното разпределение на делата във Върховния административен съд (ВАС) и 90% от съдилищата в България има сериозни проблеми със сигурността. Програмата позволява манипулация при избора на съдията, който ще гледа делото.

Това съобщи в."Капитал", като се позова на източници от Висшия съдебен съвет, които са се запознали с доклада на работната група, която провери ВАС през март. Документът е бил подписан от всички участвали (член и експерти от ВСС, представители на гражданския сектор и компютърен специалист), като само членът на ВСС Димана Йосифова е подписала някои от препоръките с особено мнение.

От доклада става ясно, че е възможно да се манипулира натоварването на отделните съдии в посока делото да се падне при най-ненатоварения, без това да оставя следи. Възможно е от друга инсталация на програмата да се разпечатва протокол за случайното разпределение с "правилния съдия". За най-важните файлове на програмата се оказва, че могат да бъдат лесно редактирани с текстов редактор.

В доклада се отправят препоръки към председателя на ВАС в случай, че няма вътрешни правила за случайното разпределение на делата, да се утвърдят правила за оптимална защита на софтуера, разпределящ делата - като сигурност на паролите, тяхната периодична смяна, невъзможност за споделянето им с други лица. Другите препоръки засягат неясните правила, по които се формират тричленните, петчленните и седемчленните състави на съда.

Миналата седмица, след предложение на председателя на ВАС Георги Колев, ВСС иззе проверката за случайно разпределение от комисията на Незабравка Стоева, която е изготвила доклада за ВАС и ВКС, и я възложи на друга комисия, без да са ясни мотивите за това и при положение, че самият съвет беше приел именно комисията на Стоева да извърши проверката. Това се случи само няколко дни преди работната група да продължи с ревизията на СГС.

Членовете на ВСС си спретнаха грандиозен скандал, като се чуха обвинения в зависимости, а на гражданските организации беше размахан пръст от кадровиците на Темида. В крайна сметка, независимите експерти бяха допуснати в Софийски градски съд от председателя Владимира Янева и цялостният им доклад ще стане готов в близките дни.

Айде да погледнем камерите

В интервю за в. "Преса" Незабравка Стоева споделя, че по време на ревизията във ВАС проверяващите не са срещнали съдействие от ръководството на съда: "Преди началото на проверката с г-н Колев направихме уговорката, че до приключването на доклада с резултатите, ако е необходимо, ще изискваме и други документи и актове. Когато му припомних, че тази уговорка може да бъде потвърдена от членовете на комисията, той отговори: "Тогава да погледнем и видеокамерите във ВАС."

Това според нея означавало, че проверяващите са били наблюдавани с камери: "Думите на Колев ми прозвучаха като заплаха. Бях изискала с допълнително писмо списъка на командированите съдии във ВАС, защото включването им в съдебните състави на ВАС има пряко отношение към случайния принцип на разпределението на делата.

Искахме да проверим дали се спазва този принцип, както и правилата, които председателят е установил. Една проверка може да бъде извършена много формално и в обществото да продължи да витае мнението, че "гарван гарвану око не вади". Ние в комисията предпочетохме по-задълбочения подход. И в последна сметка се натъкнахме на необяснима съпротива."

Пред „Правен свят" Георги Колев се защити, като за пореден път посочи, че е трябвало участващите в проверките членове на ВСС да се избират с жребий, а неправителствените организации - да бъдат гласувани от Обществения му съвет. Босът на ВАС беше категоричен, че членовете на обществения съвет не са гласували „по команда" срещу проверката.

Макар да се обяви за ревизия на случайното разпределение във всички съдилища у нас, Георги Колев посочи, че е получил доклада за собствения си съд, но не го е чел.

Oще: вас  георги колев  незабравка стоева  случайно разпределение на делата 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани