Би могло да се обмисли съдружие между държавата и общината в Пловдивския панаир | webcafe.bg
newscafe

Трайков допусна съдружие на държава и община в Пловдивския панаир

Webcafe.bg
03.02.2011, 09:45 (обновена 03.02.2011, 16:17)
трайчо трайков

Снимка: © БГНЕС

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков посъветва гражданите на Пловдив да се поинтересуват какво се случва с панаира, защото е символ на града им

Държава и община биха могли да влязат в съдружие в Пловдивския панаир, не е невъзможно. Това допусна  министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков днес в "Гореща точка" по TV7.

Принципал на Пловдивския панаир е Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. 

Според него чрез общинско дружество или под друга форма може да се стигне до такова сътрудничество. Той поясни, че община Пловдив няма директно участие в капитала на Международния панаир. Министърът посъветва гражданите на Пловдив да се поинтересуват какво се случва с панаира, защото той е символ на Пловдив.

Въпреки че фигурира в забранителния списък за приватизация, Пловдивският панаир се оказа частна собственост чрез две увеличения на капитала, допуснати по време на правителството на тройната коалиция - през 2006-а и 2007-а. Направени са по времето, когато икономически министър беше Румен Овчаров.

Преди дни Окръжният съд в Пловдив обяви за нищожни двете увеличения на капитала на "Международен панаир Пловдив" АД и по този начин върна мажоритарния контрол на държавата над дружеството. Решенията обаче подлежат на обжалване пред по-горна инстанция. Собственик на панаира е известният бизнесмен, собственик на хотели и областен шеф на БСП Георги Гергов. Той заяви, че ще обжалва решенията пред по-горна инстанция.

Надявам се на благоразумие от страна на миноритарния собственик, заяви пък министър Трайков.

Според общински съветници от Пловдив идеята общината да има участие в Пловдивския панаир е добра. Не съм съгласна, че държавата е добър стопанин на панаира, трябва да е на Пловдив, каза по TV7 общинският съветник Дани Каназирева, която напусна групата на ГЕРБ в общинския съвет.

Идеята общината да има участие в панаира е добра, но е порочно нейното изпълнение, смята общинският съветник Димитър Керин. Според него чрез директно участие на общината в капитала на панаира ще бъдат защитени правата на гражданите на Пловдив.

Предисторията

По повод съдебните решения, с които увеличенията на капитала бяха обявени за нищожни, Трайков заяви: "Обещах това още в началото на мандата ми. Не бързам с изводите, защото решението може да се обжалва, но смятам, че ако държавата в мое лице успее, това ще е добра новина за всички в Пловдив и за бизнеса в страната, защото панаирът е най-представителният форум на българските предприемачи. Надявам се на благоразумие от страна на миноритарния собственик в интерес на доброто управление и бъдещите икономически резултати на дружеството".

През април м.г. министър Трайков сезира съда и бе образувано дело за връщане на мажоритарната собственост и пълния контрол на държавата. Делото беше заведено след извършена проверка и анализ на сделката за панаира, която констатира множество сериозни нарушения на търговското и приватизационно законодателство.

Тя констатира и нарушения в действията на бившия икономически министър Румен Овчаров, в резултат на които държавата е изгубила контрола върху панаира, за сметка на "Пълдин туринвест" АД - дружество, контролирано от пловдивския бизнесмен Георги Гергов.

Oще: дружество  капитал  панаир  пловдив  приватизация  прокуратура  съд  трайчо трайков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани