ЕС ни дава 260 млн. евро за АЕЦ "Козлодуй" | webcafe.bg
newscafe

ЕС ни дава 260 млн. евро за АЕЦ "Козлодуй"

Webcafe.bg
08.02.2013, 10:28 (обновена 08.02.2013, 10:53)
АЕЦ Козлодуй

Снимка: © Sofia photo agency

АЕЦ "Козлодуй" може да се сдобие със 7-ми реактор, както иска ГЕРБ

България ще получи 260 милиона евро за спрените блокове на АЕЦ „Козлодуй" от следващата многогодишна финансова рамка на ЕС (2014 - 2020 г.). Сумата е очаквана, след като Европейската комисия коригира размера й през ноември, а сега същата сума влиза в проектобюджета.

България да получи 450 млн. евро за спирането на малките блокове на централата край Козлодуй. Първоначално бе предвидено да получим 185 млн. евро до 2020 година. С намесата на президента на ЕС Херман Ван Ромпой бе договорена сумата от 260 милиона.

7-годишната финансова рамка на ЕС се обсъжда в Брюксел, след като в края на миналата година европейските лидери не постигнаха съгласие как трябва да се харчат парите.

Освен България, компенсациите ще продължат за Литва и Словения, които също трябваше да закрият ядрени мощности при присъединяването си в ЕС.

Литва ще получи 400 милиона евро за закриването на АЕЦ „Игналина", а Словакия - 200 милиона евро за „Бухонице".

В края на януари доклад на Европейския парламент откри нередности в харченето на парите, отпуснати на трите държави. В доклада бе отбелязано, че средствата се харчат с преразход при липса на координация и наблюдение. Голяма част от парите отиват за проекти, които изобщо не са свързани с ядрената енергетика. Освен това, има размиване на отговорност и лошо разписване на целите.

София планира да приключи техническото демонтиране на блоковете на АЕЦ „Козлодуй" през 2030 г. До момента ЕС е предоставил на страната ни компенсации в размер на 850 млн. евро. Според разчетите на икономическото министерство ще са ни нужни 1,86 млрд. евро.

Oще: аец  аец козлодуй  европейска комисия  европейски съюз 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани