Десятъкът върху лихвите по влоговете одобрен, но без минимален праг | webcafe.bg
newscafe

Без праг за данък лихви

Webcafe.bg
25.10.2012, 15:49 (обновена 25.10.2012, 17:27)
Красимир Велчев 1

Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев: Аз съм от тези вносители, които имат големи такива влогове. Този закон ще удари точно тези хора, които имат големи влогове

Парламентът одобри въвеждането на данък "лихва по депозитите" от 1 януари догодина в размер на 10%, но без минимален праг. На облагане подлежаг доходите от лихви по влогове и депозити в търговски банки и клонове на чуждестранни банки.

В този обхват не попадат детските и безсрочните влогове, към които са и детските. За това поне увери зам.-министърът на финансите Владислав Горанов. Лихвата ще се начислява само върху депозитите с уговорен срок. Няма да се въвежда обаче минимален праг на депозита при облагането.

Новият налог не беше подкрепен от БСП и ДПС, а одобрението му мина след 4-часови дебати.

Доходът от лихви по влогове и депозити ще се счита за придобит към датата на начисляване на лихвата. Той ще се удържа и внася от търговските банки в срок до края на месеца, следващ тримесечието на начисляване на лихвата, пише в закона.

Според БНБ новият данък ще демотивира хората да спестяват. Това стана ясно от коментара на подуправителя Калин Христов по Дарик. Христов определи като "надценена" приходната част от бюджета за 2013 г. и прогнозира, че ако не бъде изпълнена, може да има по-голям риск за увеличаване на дефицита над очакваното ниво от 1.25 на сто.

А за онлайн хазарта данъкът спада от 15% на 7%

"Защо се намалява данъкът върху онлайн хазарта, а се въвежда данък върху лихвите от влоговете", попита депутатът от Синята коалиция Мартин Димитров при дебата по промените в Закона за ДДС.

"Искаме хазартът да е с високи данъци. Високите данъци водят до това една дейност да има по-голямо търсене. Не е направено необходимото да се събира данъкът от онлайн хазарта", подчерта Димитров.

От 15 на 7% пада ставката за хазартни игри, организирани онлайн. Запазва се 15-процентният данък върху лотарии, томболи, числови лотарийни игри Бинго и Кено, тото, лото и игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета.

За игрите в казино, за които се събира такса или комисионна за участие, данъкът върху хазартната дейност ще е 15% върху събраните такси и комисиони.

"В програмата на ГЕРБ беше написано, че няма да въвеждате нови данъци", заяви депутатът от "Атака" Павел Шопов. Въвеждането на налога е данъчно мародерство, подчерта депутатът. "Това мародерство направихте и с увеличаване на данъка върху сградите", посочи Шопов.

"Вместо да се използват за услуги, вместо хората да си купят самолети, тези пари са внесени в банките, те са на съхранение там", коментира той и обясни, че парите от депозитите не са доход, защото размерът на получаваната лихва е по-нисък от размера на инфлацията. Според него въвеждането на този данък е удар, насочен към самите управляващи.

Шопов заяви, че недоумение буди защо мнозинството в парламента не приема уреждането на въпроса за дарителските есемеси и освобождаването им от ДДС. Предложението е на депутати от "Атака" и Синята коалиция.

"ДПС няма да подкрепи промените в Закона за ДДС и въвеждането на данък върху лихвите от депозитите". Това декларира депутатът Йордан Цонев по време на дебата. "В данъчните законопроекти се отразява политиката по доходите и икономическата политика. Чисто технологично внасянето на промените не трябваше да е накуп. Не бива да се подценява фокуса на дебата върху отделните законопроекти, защото всеки има своята специфика. ГЕРБ се стреми да принизи дебата в парламента", заяви Цонев.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев предложи всеки депутат при изказванията си в този дебат да декларира дали има влог над 10 000 лв. Йордан Цонев контрира, че всички депутати попълват декларации пред Сметната палата, в които са включени и влоговете. "Пламен Орешарски, като бивш финансов министър, трябва да свали шапка на министър Симеон Дянков за този данък", каза още Велчев.

Според него въвеждането на този данък е социално справедливо. "Хората, които имат до 1000 лв. депозит, ще плащат по 20 до 30 ст. данък на месец, а ще получат от правителството по 15 лв. върху пенсията", каза той.

"Аз не съм икономист, но не е необходимо човек да има висше образование, за да знае кое е приход и кое е разход. Искам ние да дадем пример в парламента и да кажем - да имаме доход над 10 000 лв. или под 10 000 лв. Аз съм от тези вносители, които имат големи такива влогове. Този закон ще удари точно тези хора, които имат големи влогове", коментира Велчев.

По думите му е неморално да се казва, че този данък ще засегне бедните хора. "0.8% са хората, които имат над 50 000 лв. във влог. Тези хора ще платят хиляда пъти повече. Хората, които имат до 1000 лв. депозит, ще плащат по 20 до 30 ст. данък на месец, а ще получат от правителството по 15 лева върху пенсията", посочи Велчев.

Администриране на данъка

Владислав Горанов обясни още, че хората със срочни депозити няма да подават данъчни декларации, защото това е данък при източника, а за това не е необходима декларация.

Банките пък всеки месец ще декларират размера на изплатените лихви по срочните депозити на физическите лица. С едно платежно и с една декларация за общата сума те ще уведомяват НАП за размера на платената лихва и на удържания данък за цялата банка накуп, обобщено, и така няма да се нарушава банковата тайна, коментира зам.-министърът, цитиран от БТА.

Никаква индивидуализираща информация за влоговете на отделните физически лица няма да се обменя между банките и приходната агенция, категоричен е Горанов.

По думите му, между първо и второ четене ще бъдат прецизирани текстове и предвидено ежемесечно деклариране от банките какви суми са платили за този период като лихви по депозитите на гражданите.

Горанов е категоричен, че няма икономическа аргументация само заради новия данък да се променя нивото на лихвено облагане на кредитите.

Oще: банки  бсп  владислав горанов  влогове  герб  данък  депозити  дпс  закон  лихви  парламент  първо четене  синята коалиция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

3 fALLEN | 25.10.201220:56

интересно, дали ще приемат данък "държавна субсидия за партии и коалиции"? ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 25.10.201218:28

е се пак намалиха един данък... да беше ми казал некой, че ше дочекам.. немаше да повервам. са ми остава само хазарт да почнем да играем muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

1 NannyOgg | 25.10.201216:47

След като вчера Калинка Пенчева счупи нагломера с изказването си, днес г-н Велчев подобри почти мълниеносно рекорда и - "Хората, които имат до 1000 лв. депозит, ще плащат по 20 до 30 ст. данък на месец, а ще получат от правителството по 15 лв. върху пенсията", каза той.

Това предлагам да се преподава в учебниците по икономика - пенсиите ги дава правителството! Велчев, ми кажи по-рано, че да не плащаме повече осигуровки, след като правителството давало пенсиите. Все наглост съм виждала, но това е своеобразен връх.

И, Велчев, в Конституцията пише, че икономическите субекти сме равнопоставени /за банките вече разбрахме, че те са по-равни от другите, та тях не ги броим/, та да те питам, щом ще третирате хората като икономически субекти, точно с този вид и размер облагане, да вземете да помислите за приспадане на лихвите върху кредитите /както е при дружествата/ или?
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани