След забраната на покривалата в Белгия се надяват и Франция, Швейцария, Италия и Холандия да последват примера им | webcafe.bg
newscafe

Белгия забрани бурките, скоро - и Франция

Webcafe.bg
30.04.2010, 13:59 (обновена 30.04.2010, 14:26)
мюсюлманки, жени, бурка

Едва трийсетина жени от половинмилионното мюсюлманско население в Белгия носят ислямското покривало, което ги скрива напълно...

Белгия стана първата европейска страна, която забрани носенето на бурка на обществени места. Късно в четвъртък долната камара на белгийския парламент гласува закон, който забранява на обществени места гражданите да се появяват в облекло, което скрива самоличността им и не позволява да бъдат идентифицирани.

Наказанията за нарушителите варират от глоби между 15 и 25 евро или 7 дни затвор. Забраната е минала без нито един глас против. 134 са гласували за, а двама са се въздържали. Предстои до два месеца проектът да мине и през Сената, преди да влезе в сила.

Приетият проект е мотивиран със съображения за сигурност и в него не се споменава нито дума за  религия. Макар и да не са назовани традиционните мюсюлмански покривала за жените като бурка, хиджаб или никкаб, никой не се съмнява, че става въпрос именно за тях.

Само около 30 жени носят такъв тип покривала в Белгия, въпреки че броят на мюсюлманско население е над половин милион.

Вносителите от френскоезичната либерална партия го определиха като силен сигнал към ислямистите. Те нарекоха бурката „подвижен затвор", който накърнява достойнството на жените- мюсюлманки, и добавиха, че законът ги освобождава от това бреме.

Създателите на закона се надяват Франция, Швейцария, Италия и Холандия, където в момента вървят дискусии за подобно законодателство, скоро да последват примера им.

През  май се очаква и във Франция да бъде приет подобен закон. Френският парламент се кани да забрани „покривалата" като цяло, изтъквайки като причина, че те не позволяват идентифицирането на конкретен човек.

Очаква се законът да влезе в сила през юни или юли, след като мине през Сената. Все пак либералите и християндемократите, представени в горната камара, казват, че ще оспорват част от формулировките в проекта, което може да доведе до известно забавяне.

Би могло да мине и повече време, докато влезе в сила, ако бъдат обявени нови избори, тъй като парламентът ще бъде разпуснат. Белгийското правителство падна от власт миналата седмица.

В случай че бъде одобрен окончателно, забраната ще бъде първата по рода си в Европа.

Официалният говорител на мюсюлманската общност в Белгия критикува проекта. Той заяви, че това ще принуди жените, които носят закриващи лицето забрадки, да стоят само в къщи.

От Amnesty International коментират, че подобна забрана би създала "опасен прецедент" и би "нарушила правата на свобода на изразяване и религиозните права на тези жени, които носят бурка или никкаб като израз на тяхната идентичност и вяра".

Забраната ще важи за всички сгради и територии, които са "предвидени за обществена употреба или за осигуряване на услуги", като обхваща улици, паркове, игрища, спортни зали, стадиони и др. Изключения биха могли да бъдат направени за определени фестивали. 

Oще: белгия  бурка  депутати  никкаб  парламент  покривало  франция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани