Протестът за Странджа с ултиматум към властта | webcafe.bg
newscafe

Протестът за Странджа с ултиматум към властта

Webcafe.bg
23.01.2014, 17:34 (обновена 24.01.2014, 11:01)
Свобода, сърф, море

Снимка: © Getty Images

Уволненият шеф на природен парк "Странджа" се оплака, че е жертва на натиск

Природозащитници поставиха ултиматум на държавата заради опасността от застрояване на природен парк „Странджа" - или властта приемна спешни мерки до 10 дни, за да спаси гората и крайбрежието от бетон, или казусът отива в Европейската комисия.

Вече втори ден екоактивисти протестират срещу решението на Върховния административен съд, който остави в сила общия устройствен план на Царево. Там се предвижда изграждане на туристически комплекс със 75 000 легла край с. Варвара, но без екологична оценка.

Междувременно вчера бе уволнен директорът на природен парк "Странджа" Стефан Златаров, който заемаше този пост от 1995 г. насам. Той се оплака, че в последно време е подлаган на натиск. От Изпълнителната агенция по горите отрекоха тези твърдения, а ГЕРБ защитиха Златаров.

Докато трае срокът на ултиматума, протестите ще продължат, включително и в други големи градове на страната. Ако няма промени, Европейската комисия ще бъде сезирана да започне наказателна процедура срещу България за нарушаване на три европейски директиви и за всяко последващо строителство, основано на устройствения план, съобщиха от коалиция „За да остане природа в България".

Те настояват също за уволнения в МОСВ и МРРБ на отговорните за правния абсурд: "Тези служители явно не зачитат националното и европейско право и са допуснали да се приемат общи устройствени планове в цялата страна без задължителните съгласуване и процедури, свързани с опазване на околната среда, здравето на хората и културното наследство".

По-рано екологът Петко Цветков посочи зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Николов, който преобръща коренно позицията на МОСВ по казуса - че общият устройствен план на Царево може да бъде одобрен.

Екоактивистите се опасяват и от възраждане на скандалния проект „Златна Перла", започнат по времето на предишния кмет на Царево Петко Арнаудов.

Вилното селище бе издигнато до село Варвара, в границите на природен парк "Странджа" - и впоследствие бе съборено, а преди дни Съдът по правата на човека в Страсбург отхвърли претенциите на собствениците с аргумента, че инвеститорът „Краш 2000" отначало е бил наясно, че проектът му не отговаря на изискванията на екологичното законодателство.

Катерина Раковска от WWF България коментира, че планът на Царево е пощадил от застрояване само устието на р. Велека и Силистар, но само защото там има изрична забрана за строителство.

С писма до всички депутати, главния прокурор, правителството и омбудсмана природозащитниците настояват за спешни законови поправки, с които общите устройствени планове на общини, одобрени без оценка за съответствие със законите за околната среда и за биоразнообразието, да бъдат обявени за нищожни.

Това се отнася и за случая с Царево, чийто общ устройствен план бе реанимиран от петчленен състав на ВАС. Решението е окончателно и дойде в пълно противоречие с предишното решение на тричленен състав на съда, който отмени плана.

Oще: застрояване  мосв  мррб  странджа  чавдар георгиев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани