Всички медии в Италия млъкнаха | webcafe.bg
newscafe

Медиите в Италия замлъкнаха заради "Лигавника"

Webcafe.bg
09.07.2010, 09:34 (обновена 14.01.2011, 13:55)
силвио

Снимка: © Getty Images

За премиера Берлускони т.нар. закон "Лигавник" е свещен. Той го нарече "необходимост да се защити правото на всеки човек на личен живот"

Днес целият медиен свят на Италия млъкна в знак на протест срещу закона, ограничаващ специалните разузнавателни средства. Медиите са пряко засегнати, тъй като законът забранява публикуването на материали, придобити от СРС, а журналистите, които го направят, са заплашени от сериозни санкции.

Стачката на медиите съвпада и с 24-часовия национален протест на железопътния и обществен транспорт. Служителите негодуват, че от 2 години насам няма споразумение с правителството във връзка с трудовите договори в този отрасъл.

Заради мълчаливия протест на издатели и журналисти, днес не излязоха ежедневниците, а радиата и телевизиите са без редовните си емисии.

Организиран от Националната федерация на печата, това е най-сериозният протест в защита на свободното слово от края на Втората световна война насам.

Стачката на журналистите е подкрепенa от Асоциацията на магистратите и адвокатите, които също са засегнати от закона.

Според медиите, опозицията и магистратите, законът, наречен "Закон - лигавник" (Bavaglio), ще запуши устата на журналистите, облагодетелствайки престъпниците.

"Лигавникът" забранява на средствата за масова информация да публикуват материали, свързани с разследвания, до предварително съдебно изслушване. Става въпрос главно за материали, които медиите публикуваха, придобити чрез специални разузнавателни средства. За нарушителите глобите са от 300 до 450 000 евро. За медиите проблемът е в отнемане свободата на информация, на словото и печата, равносилно на запушване на устата.

Законът вече е приет от Сената, но предстои обсъждането му в Камарата на депутатите. Критикуван е от президента на страната Джорджо Наполитано, не го одобрява лявата и дясна опозиция и част от управляващата партия "Народ на свободата".

За премиера Берлускони обаче законът е свещен. Той го нарече "необходимост да се защити правото на всеки човек на личен живот".

Oще: берлускони  италия  медии  стачка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани