Партийното печалбарство от клубовете си върви... | webcafe.bg
newscafe

Партийното печалбарство от клубовете си върви...

Webcafe.bg
12.04.2011, 10:45 (обновена 12.04.2011, 10:57)
Йордан Лечков

Снимка: © БГНЕС

Кметът на Сливен Йордан Лечков пусна предизвестие от 1 април на организацията на БСП в града да освободят клуба в центъра, като им дава помещение в ромския квартал "Надежда"

Политиците масово газят Закона за политическите партии и печелят от преотдаване на партийните клубове, показва одитният доклад на Сметната палата за 2009 г., съобщава в. "Сега" в днешния си брой.

Одиторите са установили фрапиращи случаи. "Атака" например е пуснала в един от предоставените й общински имоти фитнес клуб, а в друг - ресторант, пише авторът на публикацията Наделина Анева. Също в нарушение на закона помещенията не са обозначени като политически клубове.

БСП ползва под наем 269 имота, като в 49 от тях се осъществява дейност, различна от партийната. СДС е ползвало под наем 222 имота, като в 77 не се осъществява партийна дейност. ГЕРБ, ДПС, НДСВ също не правят изключение. Сметната палата може само да препоръча на кметовете и областните управители да прекратят договорите, които се нарушават.

В клубове на БСП са настанени магазини за хранителни и промишлени стоки, шивашко ателие, туроператорско бюро. Одиторите не са успели да установят дали левицата ползва законно имоти в Поморие и София, тъй като не са им представени договорите за съвместна дейност.

В договора с юридическо лице за имот, предоставен на партията от община Русе, е записано, че трябва "да внася ежемесечно сумата от 200 лв." Според Сметната палата той има характер на наемна вноска.

Подобен е и случаят с ГЕРБ в Перник, но през февруари 2010 г. партията прекратява договора, а месец по-късно разтрогват и контракта с общината по взаимно съгласие.

В помещението на ДПС в Поморие е настанена адвокатска кантора.

ДСБ не прави изключение с договорите с юридическо лице и еднолични търговци за ползване на партийни клубове. Одиторите не са успели да преценят дали е погазен законът, тъй като за някои от тях не са представили договори с трети лица за извършваните дейности в Перник и Столична община, район "Красна поляна".

В общините Стрелча и Разлог пък дължимите от партията наеми са плащани от едноличен търговец и търговско дружество, с които партията е сключила договори за съвместна дейност. Сметната палата приема това за дарение, което е нарушение на закона, според който само физически лица могат да даряват пари.

В клуб на НДСВ одиторите се натъкнали на фирма за монтаж на дограма. Оказало се, че тя има договор с царската партия за извършване на търговска дейност. Помещенията не са обозначени като клуб на партията. През 2009 г. НДСВ е ползвал под наем общо 127 имота.

За имот в Перник, предоставен от областна администрация, и за имот в София, район "Слатина" царистите не са показали договори за ползване от трети лица. При проверките на място е установено, че в Перник помещението се използва от охранителна фирма, а в София - за кафе-клуб.

СДС е ползвало под наем 222 имота, като в 77 не се осъществява партийна дейност. Така например в клуб в "Люлин" се намира офис за продажба на дограма.

www.segabg.org

 

Oще: атака  бсп  герб  доклад  клубове  одит  партии  сдс  сметна палата 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.