Алексей Петров моли Волен Сидеров - като шеф на Комисията за контрол на ДАНС, да разсекрети предоставената от него информация за използвания от спецслужбите модел за отстраняване на неудобни | webcafe.bg
newscafe

Октопод моли Сидеров да огласи схеми за спецслужбите като чистачи

Webcafe.bg
12.04.2010, 19:35 (обновена 12.04.2010, 19:58)
Aлексей Петров

Снимка: © Монитор

Алексей Петров иска Волен Сидеров да освети информация за спецслужбите като "чистачи"...

*Разследваният като Октопод Алексей Петров се обърна към Волен Сидеров в качеството му на председател на Комисията за контрол на ДАНС в Народното събрание с молба да разсекрети предоставената от него "информация за използвания от специалните служби своеобразен модел за отстраняване на неудобните хора". От тази седмица лидерът на „Атака" сменя Иван Костов като председател на комисията за контрол на ДАНС. Молбата се съдържа в писмо, с копие от което разполага агенция БГНЕС.

"Г-н Сидеров, моля Ви в качеството на председател да предприемете необходимите действия за декласифициране на предоставената от мен информация за използването от специалните служби на своеобразен модел за отстраняване на неудобните хора, а при необходимост - включително тяхното ликвидиране", се казва в писмото на Алексей Петров. "Реших да разкрия пред Комисията този феномен на прехода с ясното разбиране за риска да бъде използван с цялата му сила срещу мен, но приех това за мой дълг", продължава още Петров. "Ваш дълг е, г-н Председател, (Волен Сидеров - бел.р.) да защитите инакомислещите от репресията на всяко управление, като разкриете пред българското общество засекретения в поверената Ви Комисия модел за саморазправа с опонента", се казва още в писмото.

*Кризата заземи българските танкове, които няма да участват в традиционния военен парад на 6 май, нито пък друга автомобилна техника. Министърът на отбраната Аню Ангелов обяви, че е предложил на премиера Бойко Борисов основният парад да бъде пеши, но с участието на вертолети и два самолета. На 5 май ще има концерт в НДК, на 6 май сутринта ще бъде издигнато националното знаме.

*Най-сетне някой предложи най-смисленото нещо в пенсионната реформа - лична сметка, в която да се събират вноските. Сега те отиват в един кюп и се разпределят за пенсиите на над 2.1 млн. пенсионери. Всеки българин да отделя 10% от заплатата си в лична пенсионна сметка и сам да решава как да се управляват средствата по партидата и кога да се пенсионира , а държавата да контролира риска на инвестициите и да подпомага хората, които не са натрупали достатъчно средства. Това предлага Независимият съвет за пенсионна реформа, в който влизат икономистите Петър Ганев, Светла Костадинова, Владимир Каролев, Георги Ангелов, Георги Ганев, Лъчезар Богданов, Георги Стоев и Десислава Николова. Според тях новият модел трябва да има два стълба - личен капиталов, който ще е водещ, и държавен социален, който да се грижи за нуждаещите си.

*Спешна среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество поискаха синдикатите, които са внесли искането си в Министерския съвет. То се отнася до решение 197 на правителството от 8 април, с което се предвижда ревизия на приетата от тристранката мярка до края на юни да бъдат платени изцяло дължимите от държавата пари на бизнеса. С решението се намаляват със 7% сумите за изплащане - вместо да се платят в пълен размер 550 милиона лева, се предвижда да се изплатят 93% от тях до 30 юни, съобщи по БНР шефът на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Освен това синдикатите настояват да се определят срокове за изпълнение на 60-те антикризисни мерки, одобрени от тристранката.

*Комисията за защита на конкуренцията глоби „Винпром Пещера" АД - Пловдив, с близо 436 хил. лева заради заблуждаващи реклами на нискоалкохолните напитки "Flirt Tease" и "Black Ran" и трапезно вино "Пещерока". Глоби са наложени и на рекламните агенции, изработили клиповете за напитките. КЗК е сезирана от Съвета за електронни медии. Разследването на комисията установило, че рекламите на коктейлите "Flirt Tease" и "Black Ran" и на трапезно вино "Пещерока" изцяло наподобяват рекламните послания на съответните спиртни напитки - водка "Flirt", уиски "Black Ram" и ракия "Пещерска", също продукти на „Винпром Пещера". Рекламните спотове са абсолютно идентични като сюжет, герои и съдържание с тези на наложилите се вече на пазара алкохоли.

*Бившият строителен министър Асен Гагаузов засега е разпитван само като свидетел по досъдебното производство за проекта "Водно огледало". Наблюдаващият прокурор Пламен Георгиев заяви, цитиран по БНР, че на този етап е твърде рано да се говори за това ще бъде ли искан имунитетът на Гагаузов и ще му бъде ли повдигано обвинение.
Георгиев обясни, че разследването за обекта, за който от известно време е с повдигнато обвинение кмета на Кърджали Хасан Азис, е започнало по сигнал на ДАНС. Оттам твърдят, че има данни за съществени нарушения, допуснати от длъжностни лица в МРРБ по време на миналия кабинет. За какви нарушения става дума и какви са щетите за държавата ще установи специална петорна строително-техническа експертиза, обясни Георгиев. Преди ден  бившият премиер Сергей Станишев заяви в Кърджали, че обвиненията на правителството за т.нар. "Водно огледало" в града са абсурдни. Според него в случая става дума за политическо говорене с цел създаване на негативни обществени нагласи.

*Пловдивският окръжен съд осъди на пет години лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба в размер на 10 000 лева подсъдимия Стоил Георгиев, информират от съда. Георгиев е признат за виновен, че в началото на март 2009 г. е засял и до 17 септември 2009 г. е отглеждал 37 броя растения канабис. На 17 септември 2009 г. в село Куртово Конаре е държал с цел разпространение 11 880 грама марихуана на стойност 71 284 лева. В началото на март 2009 г. Георгиев засял 37 броя от растението марихуана в оранжерия в двора си. Поливал ги, берял от тях и ги сушал. Набраната марихуана държал в избата, гаража и стопанските постройки в двора.

На 17 септември м.г. в РПУ на МВР Стамболийски обаче бил получен сигнал за марихуаната на   Георгиев. Извършили обиск и открили дрогата. Подсъдимият се призна за виновен и между него и Окръжна прокуратура се сключи споразумение, одобрено от съда.

*Доходите на руският премиер Владимир Путин за 2009 г. са достигнали 3 889 807 рубли (около 134 200 американски долара), сочат публикуваните официални данни за членовете на руското правителство. В сравнение с 2008 г., когато Путин е спечелил 4,662 милиона рубли, доходите му  са се свили с 16%. Той притежава апартамент с площ 153,7 кв. м, поземлен участък с право на строеж - 1500 кв.м и гараж 18 кв. м. Гаражът обаче едва ли побира трите автомобила, които Путин е декларирал: ГАЗ М 21 и ГАЗ М-21Р, "Нива".

*Изследвания показват, че парите са един от най-ефективните начини за облекчаване на болката. Изводът, до който стигнаха учените, е, че парите в брой са полезни за здравето. Участващите в експеримента били помолени да държат пари, преди да бъдат подложени на лека болка. Хората, които държали банкнотите, изпитали по-малък дискомфорт във втората част на експеримента, когато били помолени да потопят ръцете си в гореща вода.

Учените стигнали до заключението, че галенето на банкноти или монети намалява болката и повишава чувството за удовлетвореност. Това, от своя страна, допълва предишни проучвания, показващи, че тези, които изпитват по-силно чувство на себестойност е по-вероятно да издържат на болка.

*В държавата ни вече официално има Пиратска партия на България. На Учредителен форум в София делегати от около 20 града на България приеха устав, програма и избраха национално ръководство на партията. „Днешните закони за авторските права и патентите водят до вредно създаване на монополи, загуба на важни демократични ценности, пречки за създаване на култура и знания и възпрепятстването им от това да достигнат до гражданите", се казва в програмата на българските пирати. В съзвучие с Интернет-терминологията те се делят на „пиъри", „модератори" и „администратори".

Сред основните цели на партията са реформа в законодателството, свързано с авторските и сродните им права; въвеждане на правото на достъп до Интернет като основно човешко право; законова защита и гаранции за свободен достъп до информация и култура. За Национален администратор на партията бе избран председателят на инициативния комитет за учредяването й Ангел Тодоров. По случай официалното си учредяване, Пиратската партия на България получи поздравителни адреси от Пиратските партии на Канада, Великобритания, Швейцария, Италия, Германия, Франция, Люксембург, Чехия, Русия, Турция, Румъния, а Душан Милетич от ръководството на Сръбската пиратска партия бе сред гостите на Учредителния форум.

Oще: алексей петров  аню ангелов  асен гагаузов  пенсионна реформа  тристранка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани