ЕК ни готви доклад заради съдебните назначения | webcafe.bg
newscafe

ЕК ни готви доклад заради съдебните назначения

Webcafe.bg
31.10.2012, 14:28 (обновена 02.11.2012, 13:32)
съд

Европейската комисия може да изготви допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България и преди края на следващата година. Подобна оценка не се предвиждаше до края на 2013 година, но може да стане извънреден факт на фона на мъглявите назначения в съдебната система.

Предупреждението дойде от говорителя на ЕК Оливие Баи, съобщи БНР. Повод за поредните брюкселски тревоги е днешното обновяване на състава на Конституционния съд от квотата на парламента.

Депутатите избраха за конституционни съдии колегата си Анастас Анастасов (ГЕРБ) и съдия Венета Марковска, заместник - председател на ВАС, която бе предложена от независими депутати.

"Имаше сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите", заяви Баи, но без да посочва имена.

Миналата седмица след представяне и изслушване на кандидатите в правната комисия стана ясно, че срещу Марковска има сигнал от лице, подписало се като Георги Тонев Колев.

Той почти изцяло се базира на разследване, в което се твърди, че през януари същата година Марковска се намесила и практически издействала уволнението на двама полицаи, спряли за проверка Георги Георгиев, с когото живее и който бил видимо пиян.

Има и твърдения за дарения и изгодни покупки на недвижими имоти, както от приятеля на Марковска, така и от нейни роднини.

Тя заяви в твърде емоционален и несдържан отговор, че твърденията в доноса са плод на болно въображение. Вчера обаче Еврокомисията разкритикува остро парламента, че прикрива сигнали за кандидати от КС - сигналът, макар и не анонимен, не стана ясно дали е бил изпратен от човек с такова име, а парламентът така и не го провери. Той съдържаше извадки от материали, публикувани в "Капитал" и Mediapool.bg преди време, които не бяха оспорени.

Още преди гласуването Брюксел призова българския парламент да поеме отговорност и да направи проверки, за да избере кандидати с безупречна репутация и професионализъм. В аванс ЕК би тревога заради съмненията в почтеността и професионалния капацитет на част от кандидатите за съда.

Анастасов, който е завършил Академията на МВР, е бил с ранг на районен съдия - председател на Районен съд - Ямбол.

Според Баи днешното гласуване в пленарна зала не е включвало проверки на съществуващите сигнали.

Затова ЕК изразява загриженост и смята да продължи да следи много от близо процесите в българската съдебна система и да ги отрази в следващия доклад по мониторинговия механизъм.

През юли бе обявено, че за България, за разлика от Румъния, такъв не се предвижда преди края на 2013 г. Днес Оливие Баи намекна за ревизия на това решение и подчерта, че ако ситуацията го налага, ЕК винаги може да излезе с допълнителен доклад за България, които да отразява актуалните обстоятелства.

Говорителят каза още, че ЕК очаква от българските власти да спазват поетите ангажименти при предстоящите други важни съдебни назначения.

Кандидатите

Депутатите избираха между четирима кандидати. Отпадна предложението на социалистите вотът да е таен, за да може всеки народен представител да послуша съвестта си при избора.

ГЕРБ предложи Анастас Анастасов, заместник-председател на Народното събрание и председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Преди да стане депутат, Анастасов е бил председател на Районен съд - Ямбол.

ДСБ издигна кандидатурата на Екатерина Михайлова, също заместник-председател на парламента и юрист.

Третата номинация бе на БСП - съдията от Върховния касационен съд Татяна Върбанова.

Независими депутати пък посочиха заместник-председателя на ВАС Венета Марковска.

Коментарите

Синята коалиция реагира остро на избора на Марковска и обяви, че зад нея стоят БСП, ГЕРБ и ДПС. Самата съдийка отрече политическа договорка. ДПС не подкрепи Анастасов, както и Екатерина Михайлова.

"Казвам с чиста съвест - нямам никаква договорка с управляващите и престанете да търсите под вола теле", заяви независимият депутат Дарин Матов, който е сред издигналите кандидатурата на Марковска.

Oще: анастан анастасов  венета марковска  доклад  европейска комисия  конституционен съд  магистрати  правосъдие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани