Как ЕС се справя с корупцията | webcafe.bg
newscafe

Как ЕС се справя с корупцията

Webcafe.bg, по EUobserver
25.04.2014, 13:58 (обновена 25.04.2014, 14:10)
корупция

"Институциите на ЕС са направили много, за да въведат ред в нещата си, но здравите основи се подкопават от сложни правила, самодоволство и липса на последователност", казва директорът на организацията в Брюксел Карл Долън.

Сложните правила правят институциите на самия Европейски съюз податливи на корупция и конфликт на интереси. Това сочи доклад от 250 страници, изготвен от „Трансперанси интернешънъл". Изследването разглежда работата на десет евроинституции, сред които Европейският парламент, Европейската комисия, Съветът на ЕС, Европейският съвет, Сметната палата на ЕС, Съдът на ЕС и е първият документ, който оценява как те се справят с рисковете от вътрешна корупция.

"Институциите на ЕС са направили много, за да въведат ред в нещата си, но здравите основи се подкопават от сложни правила, самодоволство и липса на последователност", казва директорът на организацията в Брюксел Карл Долън.

Докладът отбелязва, че системата в ЕС дава добра основа за подкрепа на почтеността и етиката. Тези основи обаче са подкопани от лоша практика, липса на политическо лидерство, невъзможност да се отделят достатъчно персонал и средства и неяснота относно това към кого се прилагат правилата.

В резултат въпреки подобренията в цялостната рамка, корупционните рискове продължават да съществуват на ниво Европейски съюз. Най-неотложните от тях включват непрозрачност в европейското законотворчество и в лобирането, лошо управляван конфликт на интереси, слаба защита на информатори и слаби санкции за корумпираните компании.

Докладът призовава институциите да публикуват всички документи за стъпките в процеса на изготвяне на закон, включително записи от неформални тристранни преговори между институции при закрити врати.

От неправителствената организация препоръчват да се вземат мерки и по отношение на лобизма, като регистърът на лобистите да стане задължителен и да се прилага и за Съвета и националните посолства.

По думите на Карл Долън докладът не изследва нивата на корупция в европейските институции, а дали имат капацитета да се справят със случаите на корупция, ако възникнат такива.

Междувременно 70 на 100 от европейците вярват, че в рамките на европейските институции има корупция по данни на Евробарометър.

Докладът на „Трансперанси интернешънъл" призовава и за засилена защита при подаване на сигнал за корупция и да се осигури непропусклива операционна независимост на службата за борба с измамите ОЛАФ, която е критикувана заради тясната си връзка с Европейската комисия.

Как можем да бъдем сигурни, че ОЛАФ ефективно преследва корупцията в ЕК, ако неговата независимост от Комисията е под въпрос, заявява Долан.

Oще: европейска комисия  европейски съюз  ес  конфликт на интереси  корупция  олаф  трансперанси интернешънъл 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани