До 35 евроцента за минута роуминг за изходящ разговор в ЕС, до 11 евроцента - за входящ | webcafe.bg
newscafe

До 35 евроцента за минута роуминг в ЕС

Webcafe.bg
01.07.2011, 09:41 (обновена 01.07.2011, 10:03)
gsm

От 1 юли т.г. до юни 2012 г. в рамките на ЕС ще се плащат до 35 евроцента на минута за изходящ разговор и не повече от 11 евроцента на минута за входящ

От днес операторите на мобилни мрежи в ЕС ще бъдат отново задължени да понижат цените на дребно на повиквания в роуминг, съобщи Европейската комисия. Задължението ще обхваща периода до 30 юни 2012 г.

При пребиваване в чужбина в рамките на ЕС клиентите, които избират регулираната евротарифа, ще плащат не повече от 35 евроцента на минута за изходящ разговор и 11 евроцента на минута за входящ разговор.

Това е последното от предвидените намаления в настоящия регламент на ЕС относно роуминга, чийто срок на действие ще изтече в края на юни 2012 г.

На 30 юни 2010 г. ЕК публикува доклад, според който пределните цени действително са довели до временно намаляване на тарифите за роуминг през регулирания период, но действащите правила не са решили основния проблем с липсата на конкуренция при предлагането на роуминг.

Комисията отчита, че цените на дребно в сектора остават твърде близо до определените горни граници. Според ЕК това поражда необходимостта от нова регулаторна намеса, за да се постигне дълготрайно целта разликата между цените на разговорите в роуминг и междуселищните разговори в рамките на една държава да изчезне не по-късно от 2015 г.

Тази цел ще бъде постигната, ако конкуренцията на пазарите на мобилни услуги предостави на потребителите бърз и лесен избор на роумингови услуги на цени, които са равни или почти равни на тези на съответния конкурентен национален пазар, посочва ЕК.

Комисията съвсем скоро ще направи предложение за дългосрочно решаване на структурните проблеми на пазарите за роумингови услуги на глас, текстови съобщения и данни.

От днес вместо 39 евроцента за цена на разговор в роуминг ще се плащат по 35 евроцента на минута за изходящи разговори и 11, вместо 15 евроцента на минута за входящи разговори. За държавите извън еврозоната цените ще бъдат изчислени по обменния курс, публикуван в Официалния вестник на ЕС от 1 юни 2011 г.

Националните регулаторни органи за далекосъобщенията на държавите от ЕС трябва да гарантират, че операторите на мобилни мрежи спазват новите правила за предаване на данни в роуминг и по-ниските цени за гласови повиквания.

Потребителите могат да се обръщат към националния регулаторен орган в държавата, в която се намира мобилният им оператор, ако имат проблеми или въпроси за новите цени. В България това е Комисията за регулиране на съобщенията.

От днес горната граница при цените на едро за роуминга на данни (т.е. цените, които операторите начисляват помежду си), ще спадне от 80 евроцента за един мегабайт на 50 евроцента. В настоящия регламент не е предвидена горна граница на цените на дребно за услуги за данни.

Потребителите и лицата, пътуващи по работа, ще останат защитени от големи сметки при изтегляне на файлове в мобилните мрежи, тъй като месечните сметки за това изтегляне са ограничени до 50 евро, ако клиентът изрично не се е съгласил с друго.

Oще: брюксел  ек  ес  оператори  разговори  регламент  роуминг  тарифи  цени 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани