Канонизират за светци жертвите от Новоселското въстание и Баташкото клане | webcafe.bg
newscafe

Канонизират за светци жертвите от Новоселското въстание и Баташкото клане

Webcafe.bg
03.04.2011, 11:25 (обновена 03.04.2011, 11:29)
църква, икона

Снимка: © Getty Images

Пп време на литургията се обявява вписването на имената на новите светци в българския църковен календар

В катедралния храм "Св. Александър Невски" патриарх Максим и митрополитите на Българската православна църква канонизира за светци убитите българи през 1876 г. в храма в Батак и в Новоселския манастир "Света Троица" в Априлци. Това е първата от 47 години насам канонизация на нови светци.

Церемонията започна снощи с панихида, последвана от нощно бдение. Самата канонизация започна в 9.30 ч. в катедралния храм "Свети Александър Невски".

В най-ново време канонизация е имало през 1962 г. на Паисий Хилендарски и две години по-късно - на Софроний Врачански. Последният българин, обявен за светец от католическата църква, е монсеньор Евгени Босилков, признат за блажен от папа Йона Павел Втори през 1998 година.

Канонизацията е правов акт на църковната власт, чрез която след смъртта си, заслужил член на църквата се въвежда в сонма на светиите. Определя се ден за неговата прослава и честване, написвано със житие, съставя се и специална църковна служба, а образът му се изписва на икона.

Пп време на литургията се обявява вписването на имената на новите светци в българския църковен календар. На службата патриархът свали бяло платно, с което ще са обвити иконите на новите светци. Иконата на мъчениците от Новоселския манастир в Априлци е изографисана от художника Владимир Аврамов, а тази на мъчениците от Батак е дело на Мирослав Асенов.

Светият Синод взе официално решение за канонизацията на 16 март тази година. Историята е запазила само някои от имената на баташките мъченици - това са зверски убитите местни свещеници Петър и Нейчо, великомъченикът Трендафил Тошев, запазени са имената и на някои от избитите в Батак - Иван, Илия и други. Сред известните имена на новоселските мъченици са тези на двамата свещеници - Никола Барбулов и Георги Дългодрейски, както на седем монахини и на една мирянка.

Oще: канонизация  патриарх максим  светци  църква 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.08.2010, 20:16

2 Вили Тодоров | 12.12.201112:29

Аз бих се радвал, ако църквата канонизира Баба ванга и Васил Иванов Кунчев.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2010, 16:56

1 edin slep | 03.04.201112:23

Ще опитаме скоро да започнем дискусия относно тази канонизация. Освен от очистване от кадрите на БКП, клира има нужда и от читав маркетинг и връзки с обществеността.

Приятел снощи бил в храма и ми каза, че по нищо не личало за случаен човек, какво се случва.

Аналогиите с гръцките и румънската църкви не са в полза на нашата, та се чудя толкоз ли сме безбожен народ, та имаме такива клирици?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани