Политическата криза влияе зле на икономиката в България | webcafe.bg
newscafe

Политическата криза влияе зле на икономиката в България

Webcafe.bg
13.06.2014, 11:18 (обновена 13.06.2014, 11:46)
МВФ

Снимка: © Getty Images

Българското правителство изглежда на ръба на срива за експертите от МВФ

Основната заплаха за слабия икономически растеж в българската икономика е вътрешно политическата несигурност, твърди Международният валутен фонд. От МВФ подчертават, че сегашната криза влияе отрицателно.

Българското правителство изглежда на ръба на срива след слабото представяне на социалистическата партия на изборите за Европейски парламент през май, като се очакват и предсрочни избори до края на годината.

Това може да подкопае подема на растежа, тласкан от засилващото се вътрешно търсене и по-големите разходи на средства, предоставени от Европейския съюз, посочва МВФ.

Очакванията на МВФ са икономическият растеж в България да е 1,6 на сто тази година спрямо 0,9 на сто през 2013 година.

Валутният фонд обръща внимание и на зависимостта на България от руските енергийни доставки като потенциален риск, а трудните преговори между Русия и Украйна за цената на газа могат да подпалят нова енергийна война.

Малката и отворена икономика на страната среща затруднения да се върне бързо към растежа си отпреди световната финансова криза, която започна през 2008 година. Чуждестранните инвестиции също рязко са намалели, а безработицата остава висока, се посочва в изявлението на МВФ.

Институцията, която приключи наскоро мисия в София, е на мнение, че остават значителни рискове в очакванията на правителството за приходите. Ограниченията на разходите имаха за цел да задържат бюджетния дефицит на равнище 1,8 процента от БВП, отбелязва МВФ.

В по-дългосрочен план експертите от МВФ призовават България да коригира временното замразяване на пенсионната възраст, подчертавайки "значителните дългосрочни предизвикателства за държавните разходи", които ще възникнат поради застаряващото и намаляващо население.

"Ускореният растеж, създаването на работни места и уеднаквяването на доходите с партньорите от ЕС ще изискват по-бърз напредък в решаването на критичната институционна и дълбока структурна липса на гъвкавост", се казва в комюникето на МВФ.

В това отношение от ключово значение са усилията за укрепване на човешкия капитал, справянето с недостига на инфраструктури, облекчаването на условията за бизнес и намаляването на корупцията и връзкарството, включително чрез независима регулация и одит, както и мерки за засилване приложението на законите, заключава МВФ.

Oще: икономика  мвф  международен валутен фонд  пенсионна възраст  финанси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.