Русия ще продължи да придвижва „Южен поток" | webcafe.bg
newscafe

Русия ще продължи да придвижва „Южен поток"

Webcafe.bg
07.07.2014, 13:29 (обновена 07.07.2014, 17:34)
сергей лавров

Лавров призова към сътрудничество между Русия и ЕС

Русия ще продължава последователно да придвижва проекта за газопровода „Южен поток". Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров пред „Фокус". По думите му законодателството на Европейския съюз не трябва да се прилага ретроспективно и да пречи на договорките за "Южен поток", направени преди да бъде приет Третия енергиен пакет.

"Ние знаем, че Европейската комисия има свое виждане относно изграждането и по-нататъшното функциониране на газопровода в контекста на разпоредбите на Третия енергиен пакет на ЕС. От своя страна изхождаме от това, че основополагащите правни документи за реализиране на проекта са сключените между Русия и страните-участнички в „Южен поток" двустранни междуправителствени споразумения. Законодателството на ЕС не трябва да се прилага ретроспективно, да пречи на изпълняването на договореностите, постигнати по-рано", казва Лавров.

По думите му е очевидно, че „Южен поток" ще допринесе значително за комплексната енергийна сигурност на Европа, като ще подпомогне диверсификацията за маршрутите на газовите доставки. „От това ще спечелят всички - и Русия, и европейските потребители, в това число, разбира се, и България", твърди руският външен министър.

Според Лавров не бива да се допуска Европа да бъде използвана заради нечии интереси, и да се превърне в заложник на недалновидните идеологизирани подходи.
Руската страна вече се обърна към Световната търговска организация (СТО), поставяйки под въпрос съответствието на европейското законодателство с правилата на СТО.

Лавров призовава към сътрудничество между Русия и ЕС и създаване на единно икономическо и хуманитарно пространство от Атлантика до Тихия океан - с участието на всички други заинтересувани държави.

Руският външен министър, който е на двудневно посещение в България и вече се срещна с премиера Пламен Орешарски, беше посрещат у нас от протест и контрапротест.

Oще: българия  външна политика  европейски съюз  ес  лавров  русия  сергей лавров  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.