Вълна от смени на висши чиновници | webcafe.bg
newscafe

Вълна от смени на висши чиновници

Webcafe.bg
28.08.2013, 10:30 (обновена 28.08.2013, 17:27)
избори 2013

Снимка: © Явор Николов

Властта упорства единствено за собствената си оставка

Преди да е навършило 100 дни, правителството на БСП и ДПС счупи всички рекорди за уволнения по високите етажи на властта, пише в. "Сега". Eкип на изданието е успял да направи преглед на всички важни назначения на властта - трудоемка работа предвид количеството подменени кадри.

Само за ден бяха шефът на една от ключовите агенции - "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров и директорът на Държавна агенция "Архиви" Мартин Иванов. Оставка подадоха шефът на Агенцията за инвестиции Борислав Стефанов и шефът на фонд "Земеделие" Румен Порожанов.

Чистките се правят с две оправдания

- че всяка нова власт има право на политически смени и че за разлика от ГЕРБ новите попълнения няма да са "калинки", а ще се избират с конкурс. На практика обаче голяма част от освободените места се попълват по бързата процедура, без състезание, като с предимство са партийни парашутисти.

На мястото на Лазар Лазаров в пътната агенция идва човек от бранша - Стефан Чайков, който е и председател на камара "Пътища". "Искам да имаме нов председател, който идва от бизнеса, за нас е много важно да разширим връзките с бизнеса", обясни регионалният министър Десислава Терзиева.

Чайков е с богата биография в пътния сектор - десет години е директор на "Пътперфект" и "Пътперфект Груп Холдинг". В съвета на директорите на тези фирми той работи с бившия шеф на пътната агенция от времето на Сакскобургготски - Павел Диковски. Освен в двете фирми Чайков участва и в още 9 - според регистрите все още не е излязъл от нито една.

В дневния ред на правителството за днес се появи и решение за смяна на директора на Държавна агенция "Архиви" Мартин Иванов. Предложението изненада Иванов, който научи за него от "Сега".

"Досега никой не е изказвал недоволство от работата ми. Не съм си мислил, че ще се пенсионирам като директор на агенцията", коментира той. Иванов зае поста през март 2011 г. и направи няколко изключително сполучливи проекта, включително дигитализирането на архивите на Политбюро, и публикуването на имената на загиналите в Балканската война в интернет.

Предстоеше

публикуването на списъците с осъдените от Народния съд,

където трябваше да се включат и всички протоколи от съдебните заседания - пледоарии, последна дума на осъдените и др. Начело на агенцията се очаква да бъде назначен Иван Комитски, бивш началник на архивите на МВР.

Изпълнителният директор на Агенцията за инвестиции Борислав Стефанов пък подаде оставка вчера с мотива липсата на комуникация с правителството. "От три месеца не съм имал среща да говорим за инвестиции с представители на правителството", призна Стефанов, който бе назначен от кабинета на ГЕРБ.

Тези рокади са

част от бързите прочиствания на държавната администрация

през последните месеци. Военният министър Ангел Найденов беше сред първите, които енергично се заеха да отстранят хората, смятани за близки до ГЕРБ. Бързо бяха сменени шефовете на ключови дирекции в МО, които бяха смятани за близки до ГЕРБ - на "Военни клубове и военно-почивно дело", на "Инвестиции в отбраната", на "Инфраструктура на отбраната" и "Правно-нормативна дейност".

Повсеместни рокади направи и вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той освободи 12 областни директори на МВР.

За списъци с хора на БСП, които чакат да станат чиновници, се заговори в здравното министерство, след като около 20 души, повечето редови служители, изненадващо бяха уволнени. От големите шефове засега си тръгна само изпълнителният директор на агенцията по лекарствата Евелин Благоев. Министър Таня Андреева се оправда, че прави съкращения заради оптимизиране на администрацията.

23 души са освободени в правосъдното министерство,

съобщиха оттам. Става дума за младши експерти, които са били назначени без конкурс. Това са нерегламентираните назначения, открити още по времето на служебния министър Драгомир Йорданов.

Десетина души успя да освободи и министърът на образованието Анелия Клисарова. Сред тях има откровена "калинка" - директорът на Центъра за развитие на човешките ресурси Митко Шалев се оказа кадър на ГЕРБ, със спортно образование и 30-годишен стаж като шофьор.

В земеделието ДПС успя да уреди свой човек начело на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури - Майдън Сакаджиев. Само няколко месеца изкара начело на агенцията по горите Красимир Каменов, който бе сменен с Григор Гогов. По същото време бяха сменени и директорите на държавните горски предприятия в Благоевград и Смолян. Бившият кмет на Царево Петко Арнаудов пое горското стопанство в Царево, въпреки протестите на еколозите.

Солидна чистка направи и екоминистърът Искра Михайлова. Всички директори на РИОСВ бяха освободени, а след това ги последваха шефовете на националните паркове - Антон Станчев на "Централен Балкан", Валери Мечев на "Пирин", Красимир Андонов - на "Рила". Нови шефове получиха и четири басейнови дирекции, които се занимават с управлението на водите. Михайлова даде мъгляви обяснения за смените - лошо изпълняване на работата, липса на добра комуникация, буксуване на европроекти.

Запитан днес как ще коментира чистката, лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че това е изцяло в правомощията на правителството. Той каза, че е прочел в някои медии заглавия за "политическа чистка".

"Няма такова нещо", категоричен е Станишев

Според него има две заявени и подадени оставки - от директора на Фонд "Зеделие" и от директора на Агенцията по инвестиции, на основата на които от правителството ще бъдат направени промени.

В Агенция "Пътна инфраструктура" е реализирана промяна, като досегашният председател на Управителния съвет остава член на съвет.

"Аз дори не смятам, че правителството е достатъчно убедително в това отношение на този етап. И ние като партия имаме критики към правителството, защото вижте досега в Агенция "Митници".

Вярно, че г-н Танов боледуваше, но тук опира до ефективност на работата на митниците - ниска събираемост. Това важи и за много други агенции и много други звена в изпълнителната власт. Освен това има случаи на откровено политически назначения, които не са правени на професионален принцип, които трябва да бъдат ревизирани", каза той.

Трябва да има промени, заяви Станишев и попита медиите, които са писали за политическа чистка, защо са мълчали, когато Цветан Цветанов смени всички директори на районните дирекции на вътрешните работи или когато министърът на земеделието обявил, че всички директори на изнесените звена са сменени за един ден. "Нещата трябва да вървят на базата на политика на правителството и хората, които са способни да реализират тази политика", заяви Станишев.

Oще: администрация  апи  архиви  пламен орешарски  уволнения 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани