Всеки пети ще си търси работа извън България | webcafe.bg
newscafe

Всеки пети ще си търси работа извън България

Webcafe.bg
14.02.2014, 12:24 (обновена 14.02.2014, 12:27)

Два месеца след отварянето на европейския трудов пазар за българи, всеки пети заявява, че има намерение да напусне България, за да работи в страна от ЕС.

Това показват данните от национално представително изследване на Exacta Research Group, проведено по поръчка на "Фокус" в периода 5 - 11 февруари. 

В проучването са обхванати 1000 пълнолетни български граждани от цялата страна. 

Най-много хора, възнамеряващи да си търсят работа извън страната, има във възрастовата група от 18 до 39 години - 37%. Освен възрастта, другите фактори, които оказват влияние върху миграционните нагласи са местоживеенето и етническата принадлежност. 

Жителите на градовете - областни центрове, както и тези на селата, по-често от останалите заявяват, че възнамеряват да търсят работа в Европа. По-високо от средното желание за миграция се регистрира и сред представителите на ромския и турския етнос. 

В същото време едва 6% от интервюираните планират в следващата година да заминат за Великобритания с цел да си търсят работа. Подобно намерение споделят предимно хора на възраст между 30 и 40 години, ниско образовани респонденти, хора с нисък жизнен стандарт и жители на селата.

Oще: българин  граждани  ес  изследване  работа  трудов пазар 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани