Всеки пети ще си търси работа извън България | webcafe.bg
newscafe

Всеки пети ще си търси работа извън България

Webcafe.bg
14.02.2014, 12:24 (обновена 14.02.2014, 12:27)

Два месеца след отварянето на европейския трудов пазар за българи, всеки пети заявява, че има намерение да напусне България, за да работи в страна от ЕС.

Това показват данните от национално представително изследване на Exacta Research Group, проведено по поръчка на "Фокус" в периода 5 - 11 февруари. 

В проучването са обхванати 1000 пълнолетни български граждани от цялата страна. 

Най-много хора, възнамеряващи да си търсят работа извън страната, има във възрастовата група от 18 до 39 години - 37%. Освен възрастта, другите фактори, които оказват влияние върху миграционните нагласи са местоживеенето и етническата принадлежност. 

Жителите на градовете - областни центрове, както и тези на селата, по-често от останалите заявяват, че възнамеряват да търсят работа в Европа. По-високо от средното желание за миграция се регистрира и сред представителите на ромския и турския етнос. 

В същото време едва 6% от интервюираните планират в следващата година да заминат за Великобритания с цел да си търсят работа. Подобно намерение споделят предимно хора на възраст между 30 и 40 години, ниско образовани респонденти, хора с нисък жизнен стандарт и жители на селата.

Oще: българин  граждани  ес  изследване  работа  трудов пазар 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани