ЦРУ мести централата за Балканите от София в Белград | webcafe.bg
newscafe

ЦРУ мести централата за Балканите от София в Белград

Webcafe.bg
12.11.2011, 11:09 (обновена 12.11.2011, 13:43)
ЦРУ

През 2012 г. централата на ЦРУ за Балканите ще бъде преместена от София в Белград

Централата на ЦРУ за Балканите догодина ще бъде преместена от София в Белград. Разузнавателният комплекс ще се намира в новата сграда на американското посолство в елитния белградски квартал Дедине, която трябва да бъде завършена през август 2012 г.

По информация на сръбски източници, цитирани от Дарик, новият офис ще разполага със 7 сгради, където ще работят над 400 души. Построяването му ще струва 117 млн. долара. Изграждането трябва да приключи до август 2012 г.

"Американците избраха Белград, защото Сърбия има фантастична геостратегическа позиция спрямо Адриатика и Източна Европа. Поради тази причина тук ще се намира и най-съвремената разузнавателна техника, твърди генерал Радован Радинович, бивш професор в Училището по отбрана в Белград. Според него в комплекса ще бъде монтирана цялата система на ЦРУ за заснемане и проследяване на всички електрони и сателитни сигнали в Сърбия.

Светко Ковач, директор но военното разузнаване, обаче коментира, че засега няма информации, че централата на ЦРУ ще бъде местена. Той напомни, че неговите служби имат добро сътрудничество с всички разузнавания в региона, а и в по-широк мащаб.

От своя страна Йован Стойч, шеф на кабинета на директора на сръбската разузнавателна агенция БИА, информира, че в момента в Сърбия действат 55 тайни служби от 44 държави, с които Белград обменя информации от общ интерес, като приоритет са борбата срещу организираната престъпност и тероризма. 

Сръбските експерти изразяват опасения, че американците в новия дипломатически комплекс в Белград ще инсталират подслушвателни апарати за снимане на всички сателитни и електронни сигнали в Сърбия и ще могат по подслушват буквално всички сръбски граждани, президента и правителството, а и целите Балкани.

Бившият шеф на сръбските спецслужби Момир Стоянович твърди, че американците на практика ще могат да проследяват и подслушват всеки един - от най-обикновения гражданин до президента на страната. "Аз съм абсолютно убеден, че те точно това ще правят и поради тази причина не ме учудва преместването на центъра в Белград", каза той. 

Според информации в местната преса Мери Уорлик, съпруга на посланика в България Джеймс Уорлик, и посланик на САЩ в Белград, ще ръководи разузнавателната мрежа в Сърбия.

Oще: балканите  белград  мери уорлик  посланик  софия  сърбия  централа  цру 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.