Съдът в Страсбург бетонира тавана на пенсиите | webcafe.bg
newscafe

Съдът в Страсбург бетонира тавана на пенсиите

Дина Христова , в. "Сега"
26.10.2011, 10:17 (обновена 26.10.2011, 10:38)
Старец

Снимка: © Getty Images

Бюджетът ще продължи да прибира близо 98 млн. лв. на година от възрастните, които според осигурителния си принос би трябвало да получават над максималната пенсия от 700 лв.

Над 48 000 български пенсионери губят и последния си шанс да се преборят срещу тавана на пенсиите, след като вчера Съдът по правата на човека в Страсбург се произнесе в полза на държавата, като призна правото й да налага ограничението. Така бюджетът ще продължи да прибира близо 98 млн. лв. на година от възрастните, които според осигурителния си принос би трябвало да получават над максималната пенсия от 700 лв.

От 7-членния състав единствено българската съдийка Павлина Панова, която замества направилата си отвод титулярка Здравка Калайджиева, е останала на особено мнение. Решението на съда гласи, че таванът на пенсиите в България не нарушава права по Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи. Той се е произнесъл по първите 9 жалби на български пенсионери, представлявани от адвокат Михаил Екимджиев. В Страсбург обаче са се жалвали около 250 българи. Основният довод на засегнатите е, че като им е изчислила по-високите пенсии, държавата признава правото им върху тях, но ги ощетява, като не им ги дава в пълен размер.

Съдът в Страсбург преценява, че таванът на пенсиите има легитимна цел да запази стабилитета на пенсионната система с оглед нуждата от социална стабилност. Още повече, че той не е български феномен, а подобни ограничения има в различни системи по света, обясняват съдиите. Те признават и свободата на всяко национално законодателство да избере каква система да приложи съобразно специфичните нужди и условия. Според тях не е нарушен и справедливият баланс между обществения интерес и интереса на отделните граждани, тъй като до 1996 г. вноските по пенсионните осигуровки са били единствено за сметка на работодателите, а не са плащани от гражданите.

Отхвърлена е и жалбата за дискриминация заради наличието на категория лица като президент, вицепрезидент, председател на Народното събрание и конституционните съдии, за чиито пенсии ограничения няма. По този казус Комисията за защита от дискриминация у нас се произнесе в края на 2009 г., че дискриминация има, но парламентът така и не поправи закона с отмяна на тавана. Съдът в Страсбург обаче смята, че и това е въпрос на политика, а и не е коректно да се сравнява статутът на пенсионерите с този на кандидат-пенсионери.

Адвокат Михаил Екимджиев е категоричен, че ще се направи опит за обжалване пред Голямата камара, но призна пред "Сега", че шансовете за успех не са много големи. "Там се допускат за разглеждане жалби в изключителни случаи, които засягат интереси от изключително значение. А колко изключителен е един случай е въпрос на лична преценка", признава Екимджиев. Освен това най-вероятно същият състав, отхвърлил жалбата, ще трябва да прецени дали обжалването е допустимо, за да го разгледа Голямата камара. В нея участват всички 17 съдии. Адвокатът призна, че решението на съда в Страсбург ще се атакува основно по тезата, че свободата за преценка на всяка държава да определя социалните си политики не може да бъде безгранична.

segabg.com

Oще: пенсии  пенсионери  страсбург  съд  таван 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.01.2011, 12:03

3 solaar | 26.10.201114:17

Чинчифон, законът е абсурден именно поради това, че не важи за депутати и служители на МВР, т.е. за тях таван няма. Дори и само затова трябваше да го премахнат от Страсбург. Но явно и ЕС е по-голям бардак, отколкото някой някога си е представял изобщо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.10.2011, 13:24

2 Динка Иванова | 26.10.201113:25

Ама Бойко ще подходи умно и ще си запази една, две, три сметки в швайцарска банка за старините си, вместо да налива в прогресивно изчезващия български пенсионен фонд ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 26.10.201111:50

Изненадващо решение!Сред тези 48000 пенсионери,които очакват пенсии над 700 лв,едва ли има повече от 5-6 хиляди миньори,оцелели след години работа под земята.Повечето мераклии за изключителни пенсии са бивши депутати,журналисти,политици,шоумени,певици,генерали и др.Така ще прекарат дори и ген.Бойко Борисов с някоя мизерна пенсия. Тъжен
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани