Расистко заглавие разгневи обществото | webcafe.bg
newscafe

Расистко заглавие разгневи обществото

Lifecafe , inews.bg
19.01.2012, 10:36 (обновена 19.01.2012, 17:10)
седем дни

Вчерашното заглавие във в-к 7 дни спорт "Новите в ЦСКА: италианец, швед и две чернилки" причини гнева на журналистите от Асоциацията на европейските журналисти в България

Вчерашното заглавие във в-к 7 дни спорт "Новите в ЦСКА: италианец, швед и две чернилки" причини гнева на журналистите от Асоциацията на европейските журналисти в България. Те изпратиха отворено писмо до главния прокурор Борис Велчев, в което настояват Прокуратурата да се сезира за престъпление по чл. 162 (1) от НК - подбуждане към дискриминация и омраза, основани на раса.

От асоциацията писаха: "Намираме, че заглавието на челната статия от броя, подписана от Симеон Кичуков и Боян Петров, е не само обидно и противоречащо на журналистическата етика, но и подбуждащо към расова омраза и дискриминация по смисъла на цитирания член".

"Убедени сме, че деянието е с висока степен на обществена опасност, тъй като е извършено съзнателно и чрез печатно средство за масово осведомяване с много голяма популярност. Настояваме да бъде потърсена отговорност не само от журналистите, подписали статията, но и от дежурния и главния редактор на изданието, както и от всички висшестоящи лица, които са одобрили публикуването на това заглавие, включително и от издателя.

Смятаме, че липсата на реакция от отговорните държавни институции по казуса, би позволила този опасен прецедент да се превърне в обичайна практика за част от българските медии.

Позволяваме си да напомним на колегите журналисти, че свободата на словото свършва там, където започва нарушаването на други права на гражданите. А неспазването на елементарни принципи на журналистическата етика компрометира съответната медия в очите на читателите", пишат още от Асоциацията на европейските журналисти - България.

Oще: 7 дни спорт  заглавие  чернилки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2010, 20:02

1 азът | 19.01.201218:47

Е от познатите ми няма нито един разгневен, на черньо какво да му кажеш - печка, вакса?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани