Програмата "Борисов 2" - приоритетите по сектори | webcafe.bg
newscafe

Програмата "Борисов 2"

Webcafe.bg
06.11.2014, 16:47 (обновена 08.11.2014, 09:04)

1 от 22 снимки Назад Напред

Бойко Борисов на трибуната на 43-тото народно събрание

Програмната декларация на кабинета "Борисов 2" беше ключовият документ, който забави преговорния процес между ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, но в крайна сметка даде облика на новото управление и се превърна в свързващо звено на политическата формула.

Вижте в галерията цялата програма на втория кабинет на Бойко Борисов.

Програмната декларация на кабинета "Борисов 2" беше ключовият документ, който забави преговорния процес между ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, но в крайна сметка даде облика на новото управление и се превърна в свързващо звено на политическата формула.

Програмата е разделена на 20 основни политики и включва целите на бъдещото управление - от разделянето на прокурорски и съдийски Висш съдебен съвет до въвеждане на обществен контрол върху работата на Главния прокурор, от запазване на Валутния борд до кадровите промени в БНБ, от стратегията за сектор "Сигурност" до подготовката за българското председателство на ЕС, от разчета на мегаенергийните проекти до създаването на "катастрофичен пул" за справяне с бедствията, от регулирането на медийната собственост до въвеждането на активна регистрация за гласоподавателите.

Вижте в галерията цялата програма на втория кабинет на Бойко Борисов.

Oще: абв  бедствия  бойко борисов  борисов  бюджет  външна политика  герб  дипломация  еврофондове  екология  ес  здравеопазване  земеделие  избори  икономика  коалиция  култура  медии  медия  нато  образование  патриотичен фронт  полиция  правителство  приоритети  програма  програмна декларация  прокуратура  регионално развитие  референдум  реформаторски блок  сектори  сигурност  съд  съдебна власт  финанси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

12 deowin | 07.11.201421:01

>Без да си давам труда да чета програмата е ясно, че документ от 15 страници е абстрактен, общ и благопожелателн

Може би не е зле да си дадеш труда да я прочетеш (не е "Война и мир"), особено ако желаеш да й приписваш някакви характеристики.
Всъщност в програмата има доволно много доста конкретни, постижими, измерими точки, за изпълнението на които могат да се направят съвсем определени, реални стъпки. За съжаление, както отбелязах в първия си коментар, вероятно никой няма да се наеме да подходи систематично към измерването на работата на правителството по собствената му програма.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

11 Dox | 07.11.201418:54

Основният проблем е в системата. Кризата, не само у нас, а и по цял свят, съвсем точно беше определена като "системна" криза. А, както е известно, от системна криза се излиза само по един начин - чрез смяна на системата.

За това намирам за абсолютно безсмислено да се четат програми, да се гласува - тези неща само възпроизвеждат сегашната система. Това е. Изхода е в смяна на системата, а не в ремонти или корекции на отделни детайли от нея. Илюзия е да се смята, че подмяната примерно на сегашния елит с честни и добросъвестни хора, би означавало смяна на системата. Елитът е част от нея и рано или късно ще се корумпира, защото самата система е корумпирана като цяло.

Виж, каква следва да е новата система - това е доста трудно да се прогнозира, поне за мен. Мога само да кажа, че ако тя се появи, сигурно ще е съвсем различна като качество от сегашната. Толкова различна, че въобръжението се затруднява - прекалено е обременено с информация за сегашната система, че да може да си изгради представа за новата. Но, това пък съвсем не означава, че трябва да спрем с опитите. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 18:49

10 conscience | 07.11.201418:09

Без да си давам труда да чета програмата е ясно, че документ от 15 страници е абстрактен, общ и благопожелателн. Искаше ми се вместо толкова време да се срещат и да губят време, да сътворят нещо като драфт на конкретни законопрокети, които ще прокарват, за да може поне първите 6-12 месеца да се знае какво ще се прави и да се доработват само детайли, а нататък вече по отработена схема.
Този нестабилен вариант, където коалиционните партньори се контролират един друг и са принудени да правят компромиси изглежда по-добър от "бетонната" схема при ореха, където лидерите се разбираха, а депутатите само гласуваха. Опасявам се обаче, че при толкова общо формирани програми, тези ще се изпокарат още на втория месец.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

9 Boicho Boichev | 07.11.201414:34

ОСТАВКА-АААААААААААААААААААААААААААААААА!!!зАДКУЛИСИЕТО НА ВЛАСТ, НАЙ-БАНДИТСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО В бЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

8 Levitt Hostel | 07.11.201413:41

Така наречената програма е прекалено абстрактна, в някои от случаите/политиките, е откровено вредна, примерно като превърщането на ВСС в съсловна организация на съдии и прокурори; а в друг брои от случаите - неизпълнима по финансови съображения. Без провеждането на тежки реформи във всички сектори в държавата България не може да бъде постигната никаква промяна или отбелязан напредък в нито един от секторите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

7 Boicho Boichev | 07.11.201409:42

То и решенията на комунистическите конгреси едно време ббяха прекрасни, и програмата на БКП-също.И какво от това?Хартията понася всичко, всичко можеш да напишеш върху нея.Всичко се превръща в купчина думи, които нищо не означават.Липсват критерии- как ще разберем дали едно правителство управлява успешно след една година примерно- трябва да има два или три -най-много пет ясни критерия-примерно повишаване на доходите , продължителност на живота, увеличаване или намаляване на населението.Много приоритети-20 или нагоре-означава липса на приоритети, замъгляване на картината.Пък може и едно правителство зда си постави за цел-подобряване на инфраструкутурата-тогава мерим километри магистрали, ремонтирани пътища и т.н.Но трябва да има яснота и приоритети.Всичко останало е-"програмата на БКП на 11 конгрес на партията".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

6 Citizen X | 07.11.201409:08

Хаха, Пепе, то и аз изчетох с най-голям интерес т. 2 - "Праавосъдие"... Благопожелателна точка, бих казал. Иначе - за увеличаване на капитала има просто и ефективно решение - повече емигранти и генерирани от тях нети парични потоци Намига

Е, шегувам се, разбира се, но съм любопитен какво ще донесе политическата зима Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

5 pepe | 07.11.201408:30

Стигаме до точка 3 - Икономика.
Пак пожелания без съдържание.

Тук има нещо, което от известно време ме смущава. Аз не съм професионалист в икономическата наука и нека някой по-компетентен в областта на икономиката ме поправи ако греша, но на макрониво икономическата и по-специално финансовата ситуация в страната ми изглежда така:
България няма право самостоятелно и независимо да променя количеството на финансовия ресурс в страната /да "печата пари" /освен лошата конотация//, няма право и да променя относителната стойност на валутата си спрямо останалите световни такива. Заедно с това външнотърговския баланс е отрицателен /силно/. Значи финансовите средства в страната необратимо намаляват, което означава, че страната разполага с все по-малък финансов ресурс /при остра нужда от все по-голям такъв/.
Като се добави и това, че дори и дефлацията /макар и може би нежелана/ е ако не невъзможна то поне силно затруднена от валутния борд, то единствения начин, за някакво увеличаване на "консумирания" капитал е повишаване на оборотността му - не намаляване а увеличаване на цените /!/, изкарване на парите от банките /за което банковата нестабилност всъщност може да се окаже от полза Усмивка/ и увеличаване на потреблението /чрез живот на принципа "днес да живеем, че утре може и да няма" - възглед, който в Америка винаги е бил насърчаван/ - защото без потребление никакво "облекчено кредитиране" и други подобни фрази не могат да помогнат на икономиката.
Или това, или някакво финансово магьосничество.
Пак казвам - поправете ме ако греша, но ако не се промени нещо генерално в тази сфера, как може да се предполага, че някойвъобще може да подобри нещо в областта на икономиката и особено - на повишаване на жизнения стандарт?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

4 pepe | 07.11.201407:51

...лозунги...

Писането на български с използване на латиница напоследък ми се отразява катастрофално на правописа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

3 pepe | 07.11.201407:49

Звучи ми като сборник с лозонги и пожелания в насипно състояние. Събрани без особена връзка помежду им.
Зачетох се и още на втората точка - Правосъдие, се натъквам на проблем. Съдебната власт. Ще я правят едновременно по-независима и по-отчитаща се. Добре де, ама тези двете неща не са ли противоположни? По-нататък от текста се подразбира, че се има предвид да се прави /от политиците/ независима от... политиците /не е шега ей Усмивка/ и отчитаща се пред "обществото" /кой?, къде?, кога?, как?... и кое е това "обществото"/, обаче това не е много уточнено и откровеното противоречие в главната теза за мен има явен превес което ме кара да си мисля, че резултата от тази дейност ще е по-независима от гражданското народонаселение и по-стриктно отчитаща се пред политическата върхушка съдебна власт.
А иначе тя не че няма нужда от оправяне, и колкото и да е парадоксално - едновременни действия в противоположни посоки. Усмивка
Такива ми тиработи до точка 2...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани