"Роснефт", новият петролен лидер | webcafe.bg
newscafe

"Роснефт", новият петролен лидер

Webcafe.bg, по Reuters, RT, Bloomberg
22.10.2012, 15:05 (обновена 22.10.2012, 17:18)
Нефтена платформа

Снимка: © Getty Images

„Роснефт" ще произвежда 4.5 милиона барела петрол на ден

"Роснефт" сложи ръка на британско-руския петролен консорциум TNK-BP, придобивайки цялата собственост върху него. Това е най-голямата сделка, правена от руска компания до момента. Така "Роснефт" става най-голямата държавна петролна компания в света.

Руският гигант ще изкупи дела на партньора си в консорциума - "British Petroleum" (ВР). Стойността на покупката е 17.1 млрд. щатски долара в кеш и 12.8% от дяловете, което прави около 26 млрд. долара.

Това се покрива с първоначалните твърдения, че британската компания ще продаде своя дял в ТНК-BP за 27-28 млрд. долара. "Роснефт" предложи значителна част от сделката да бъде платена с нейни акции. Изкупуването трябва да завърши до средата на 2013 г.

След днешната сделка "Роснефт" ще произвежда 4.5 милиона барела петрол на ден. С други думи, енергийният гигант ще преработва и произвежда повече петрол от всяка една държава в Близкия Изток с изключение на Саудитска Арабия.

Миналата година "Роснефт" придоби другата половина от консорциума ТНК-BP, собственост на четирима руски акционери - олигарси. Дяловете им бяха купени за общо 58 млрд. долара - толкова е външният дълг на Русия слез разпадането на СССР през 1991 година.

Не е ясно откъде руският гигант ще намери капитал, за да обезпечи сделката. През 2011 г. контролираната от Кремъл компания отчете нетни приходи от 10.2 млрд. долара.

Поне 15 млрд. долара ще бъдат осигурени чрез заеми от международни банки, а други 3 млрд. ще дойдат от вътрешни заемодатели, твърди Ройтерс, цитирайки анонимни източници. Не е изключено да се стигне и до емитиране на облигации.

Рисковете от сделката с не са никак малки, коментират банкери. Причината е, че обвързването с големи кредити може да се отрази негативно на кредитния рейтинг на руския гигант.

RT цитира финансист, според когото "Роснефт" може да си позволи безопасен за обслужване кредит от около 20 млрд. долара. В противен случай е възможно компанията да изпадна в задлъжнялост.

"Роснефт" е лидер на руската нефтена индустрия и една от най-големите петролни компании в света. Най-голям цял в гиганта има руското правителство - 75%.

Междувременно, заедно с други международни компании, компанията провежда мащабни проучвания и сондажи за петрол в Арктика. Западните участници имат минимален принос в общия проект - около 30%.

ВР пък обяви, че ще използва 4.8 млрд. от приходите по сделката, за да купи още акции в "Роснефт". Корпорацията се е прицелила да вземе още 5.6% от дяловете на руската компания.

Енергийната компания още се бори с последствията от нефтената авария в Мексиканския залив, причинена от потънала нейна платформа. Това рязко влоши отношенията на ВР с Вашингтон.

Oще: bp  бритиш петролиум  нефт  петрол  роснефт 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани