Две трети от домакинствата у нас трудно връзват двата края | webcafe.bg
newscafe

Беднотия сред българите, депресии - при младите

Webcafe.bg
11.04.2011, 10:12 (обновена 11.04.2011, 16:04)
Бабата

Снимка: © Мариета Томова

20 на сто от хората у нас са под официалния праг на бедност, а други две трети едва печелят толкова, колкото им е необходимо да изхарчат за издръжката си

Всяко пето домакинство в България остава засегнато от кризата, а 2/3 от тях трудно свързват двата края, посочват в проучване Институт "Отворено общество" и Световната банка. Въпреки това до края на годината българите очакват да живеят по-добре. Авторите на проучването обаче посочват, че умереният оптимизъм няма здрава икономическа основа.

През март 2011 г. делът на домакинствата, които заявяват, че са засегнати от кризата, намалява до 23% от близо 29% година по-рано.

Анализът на данните показва, че равнището на бедност се задържа устойчиво на високо за ЕС равнище - малко над 21%.

Тежестта на кризата върху домакинствата остава. В един или друг момент всяко второ домакинство е било засегнато от нея, а 10% са постоянно потърпевши. Българинът продължава да се ограничава и в потреблението, казва директорът на програмата Боян Захариев по БНР.

"Разходите за битови нужди, дрехи, основни храни, медицински и образователни услуги са също толкова ограничени както беше и в предишните вълни, а при най-бедните хора над половината казват, че са намалили консумацията си на храна или пропускат хранения - това са 20 процента. Говоря вече за най-бедната част", коментира Захариев.

Тези 20 на сто продължават да стоят под официалния праг на бедност, но други две трети едва печелят толкова, колкото им е необходимо да изхарчат. Линията на бедност, изчислена по метода на Евростат е 246 лева на човек от домакинството.

Анализът на данните показва, че равнището на бедност се задържа устойчиво на високо за ЕС равнище - малко над 21%. Освен че две трети от домакинствата едва свързват двата края, а 5% затъват в дългове.  

И броят на загубилите работа остава по-голям от броя на наетите, но все пак българите, които очакват да живеят по-добре до края на годината, са с 5% повече от 2010 г.

Според Захариев при домакинствста все още няма раздвижване при заетостта и търсенето. По думите му, дори някои позитивни макроикономически сигнали да са знак за реално и повсеместно икономическо раздвижване, ще мине най-вероятно година преди те бъдат усетени от тях.

За съжаление, през отговорите на домакинствата в темповете на съкращаване на персонала все още не се забелязва намаление - и те все още превишават темповете на намиране на намиране на работа, макар и с малко, каза Боян Захариев. Засега още няма сигнал, че бързо ще започне да намалява безработицата.

Спадът в средните доходи е спрял, но различията в разпределението им са се увеличили.

Пазарът на труда е нестабилен, като броят на хората, които заявяват, че са си намерили работа през последните 12 месеца е по-малък от броя на тези, които заявяват, че са я загубили.

По последни данни безработицата през март е била 9.52%, което незначителен спад спрямо предходните 2 месеца, когато е била 9.78 на сто - по данни на статистиката. Според Евростат обаче България е в топ 3 на страните в ЕС с най-много безработни.

Кризата води до депресии и разстройства

Нервните разстройства, особено сред младите хора, се увеличават. Основните фактори за това са финансовата криза, увеличаващата се безработица и духовното обедняване на българите, казва д-р Нина Ташкова, психиатър в Първа многопрофилна болница за активно лечение София, цитирана от БТА.

През последните години все повече се забелязва тенденцията за увеличаване на сериозните депресии на хората на възраст между 25- и 40-годишна възраст, посочва психиатърът.

Зачестяват невротичните състояния - паническите пристъпи и тревожните разстройства. Наблюдава се тенденция за снижаване на възрастовата категория при младите хора - що се отнася до депресиите и тревожните състояния.

Сериозните психози също се увеличават, отбеляза психиатърът. Проблемът се подсилва и от зачестилата злоупотреба с алкохол. Все по-често от този проблем страдат жените, посочи тя.

Д-р Ташкова цитира данни, според които през 2020 г. депресиите ще се превърнат в третото най-разпространено заболяване в света след сърдечносъдовите и раковите заболявания. През последните три години са се увеличили и случаите на самоубийства.

Най-уязвими от нервни разстройства и емоционален дискомфорт са хората в активна възраст - между 30 и 40 години. Освен недостиг на финансови средства, най-чест проблем за тях е, че те трудно се намират, трудно се обвързват и се решават да имат деца.

Oще: безработица  депресия  домакинства  криза  оптимизъм  потребление  хранене 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.09.2010, 09:25

9 osho | 17.09.201112:26

А кафенетата са пълни в чист работен ден и всеки има GSM, по който звъни за щяло и нещяло. Всяко семейство разполага с кола (стара, но купена и карана на всяка цена) и почти всяко семейство е с поне едно жилище, било то и наследствено. В по-големите градове автомобилният трафик не стихва, а МОЛ-овете са вечно пълни.

Ако попитате работодателите, които плащат една от най-високите ставки в Европа за осигуровки на единица служител, те все по-трудно намират квалифицирани и качествени кадри, които могат да вършат работа.

Ако някога имате възможност да преглеждате приток на CV-та за отворени позиции ще видите, че хората са масово неграмотни, не знаят как да си съставят CV-то, не знаят езици и не им стига акълът как да се представят и "продадат" труда си, кандидатстват механично за позиции, за които категорично нямат опит и познания и искат заплати, които не могат да изработят.

Българите имат още много усилия да положат, преди да се оплакват, че са бедни заради обстоятелствата и някой наистина да им повярва!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.04.2011, 06:30

8 Bdedger Geregh | 02.07.201115:50

УмЕн | 12.04.2011 09:49

не знам от кое село си, но за под 600 лева на месец работят само пенсионерите и дебилите

виш при въшките и турците в разград наистина може да е 300 лева средният доход
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.10.2010, 15:44

7 Любима Стайкова | 13.04.201123:50

Извинявам се за предишния пост, явно проблем със шрифта.
Аз искам само да кажа, че Надя Танеф има грешна представа за нещата, защото явно никога не е имала съприкосновение с едно много тъжно място в България, наречено с пренебрежителното определение ПРОВИНЦИЯ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.10.2010, 15:44

6 Любима Стайкова | 13.04.201123:47

§Ї§С§Х§Ц, §д§Ъ §Ь§м§Х§Ц §Ш§Ъ§У§Ц§Ц§к,§Ю§Ъ§Э§С? §Б §Ц§Э§С §У §б§в§а§У§Ъ§Я§и§Ъ§с§д§С §Ъ §б§С§Ь §б§Ъ§к§Ъ §б§а §д§Ц§Ю§С§д§С.
§і§а§ж§Ъ§с §Я§Ц §с §Ф§Э§Ц§Х§С§Ы. §Ў §Ъ §Ю§С§Ы §б§а§Ф§Э§Ц§Х§м§д §д§Ъ §г§Ц §б§Э§м§Щ§Ф§С §б§а §б§а§У§м§в§з§Я§а§г§д§д§С. §®§а§Э§а§У§Ц§д§Ц §г§С §б§м§Э§Я§Ъ, §Я§а §Ь§а§Э§Ь§а §а§д §в§С§Щ§з§а§Ш§Х§С§л§Ъ§д§Ц §г§Ц §б§С§Щ§С§в§е§У§С§д? §Є §Ь§С§Ь§У§а §б§С§Щ§С§в§е§У§С§д? §¦§Х§Я§а §б§С§в§и§С§ЭЁЁ §д§С§Ю §Щ§С 20 §Э§Ц§У§С, §Ь§а§Э§Ь§а§д§а §Щ§С §г§С§Ю§а§й§е§У§г§д§У§Ъ§Ц §Я§Ц §Ц §б§С§Щ§С§в§е§У§С§Я§Ц. §©§С §з§в§С§Я§С§д§С §б§С§Ь §Я§с§Ю§С §Ь§С§Ь§У§а §Х§С §Ь§а§Ю§Ц§Я§д§Ъ§в§С§Ю§Ц, §Щ§С§л§а§д§а §з§а§в§С§д§С §а§г§Я§а§У§Я§а §Ь§е§б§е§У§С§д §Ц§У§д§Ъ§Я§Ъ §б§в§а§Х§е§Ь§д§Ъ. §ў§м§Э§Ф§С§в§Ъ§Я§м§д §с§Х§Ц §Т§а§Ь§Э§е§и§Ъ, §д§а§У§С §Ц §Ъ§г§д§Ъ§Я§С§д§С. §Ў§Ы§Х§Ц §Ъ §Щ§С §Ь§а§Э§Ъ§д§Ц §Х§С §Ь§С§Ш§Ц§Ю. §Ґ§а§в§Ъ §Х§С §г§С §Я§а§У§Ъ, §с §г§Ц §б§а§Ъ§Я§д§Ц§в§Ц§г§е§У§С§Ы §Ь§а§Э§Ь§а §а§д §д§с§з §Я§Ц §г§С §Ь§е§б§Ц§Я§Ъ §г§м§г §Щ§С§Ц§Ю§Ъ?
§Ў§Ю§С §д§а §д§а§У§С §Ц §а§г§Я§а§У§Я§Ъ§с §б§в§а§Т§Э§Ц§Ю. §Ј§г§Ъ§й§Ь§Ъ §Ф§Э§Ц§Х§С§д§Ц §Ш§Ъ§У§а§д§С §У §і§а§ж§Ъ§с §Ъ §д§а §б§а §Ј§Ъ§д§а§к§Ь§С, §С §Я§Ц §У §б§в§а§У§С§Я§г§С, §Ь§м§Х§Ц§д§а §з§а§в§С§д§С §Я§С§Ъ§г§д§Ъ§Я§С §г§С §Т§Ц§Х§Я§Ъ §Ъ §Я§с§Ю§С§д §Ю§Я§а§Ф§а §к§С§Я§г§а§У§Ц §Щ§С §г§Ю§с§Я§С §Я§С §в§С§Т§а§д§С, §Щ§С §в§С§Щ§У§Ъ§д§Ъ§Ц §Ъ §д.§Я. §і§Ц§Ф§С §л§Ц §Ь§С§Ш§Ц§д§Ц, §й§Ц §д§С§Ю §Ь§С§д§а §Я§с§Ю§С §Х§С §з§а§Х§с§д §У §Ф§а§Э§Ц§Ю§Ъ§с §Ф§в§С§Х. §Ў§Ю§Ъ §д§в§с§Т§У§С §Э§Ъ §У§г§Ъ§й§Ь§Ъ §Х§С §г§Ц §Я§С§У§в§Ц§Ю §У §Ф§а§Э§Ц§Ю§Ъ§д§Ц §Ф§в§С§Х§а§У§Ц? §Ј §Ц§Х§Ъ§Я §Ю§а§Ю§Ц§Я§д §Ъ §д§С§Ю §Я§Ц§л§С§д§С §Я§Ц §г§С §Ь§а§Ы §Щ§Я§С§Ц §Ь§а§Э§Ь§а §б§а-§в§С§Щ§Э§Ъ§й§Я§Ъ. §Є§Ю§С§Ю §б§в§Ъ§с§д§Ц§Э§Ъ §У §±§Э§а§У§Х§Ъ§У. §Ў§Ю§Ъ §Я§Ц §У§Ъ§Ш§Х§С§Ю §Х§С §г§С §а§г§а§Т§Ц§Я§а §Х§а§У§а§Э§Я§Ъ. §Ў §г§С §з§а§в§С §г §а§Т§в§С§Щ§а§У§С§Я§Ъ§Ц.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 20:56

5 Надя Танеф | 12.04.201115:18

УмЕн, то и доходите на хората за статискиката са само тези, декларираните. Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 09:18

4 УмЕн | 12.04.201109:49

От страни нещата изглеждат различно г-жо Н. Танеф. Безработните в България, по статистически данни, са само тези които се регистрират в бюрата по труда, а те са много повече. От тези бюра реално свястна работа никой не ти осигурява и много българи не си правят труда да се разкарват по няколко пъти в месеца до там. Но дори и да работят 2-3 члена от едно семейство при среден доход на глава 300-400 лв. - това си е пълна мизерия. С тези пари трудно може да се купи нова кола, да се осигури нормално образование или да се посещават кина опери , театри , камо ли почивка през лятото в нормална обстановка или пазаруване от МОЛ.
Просто едното става за сметка на другото Идея
Така е в големите градове за поне 70 % от населението , за селата с изключение на бакалина и кмета трагедията е пълна България!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2011, 23:59

3 Mira | 11.04.201118:29

Тук са ни спретнали 2 в 1 - данните за бедността в БГ на Отворено общество+ психодиспансерните. Сякаш са непосредствено свързани като причина и следствие, докато всъщност и двете са следствия на едно и също, нарича се нисък жизнен стандарт.
Можеше да стане и 3 в 1, но авторът не е съобразил да добави и демографската ни епикриза - в челната петорка на света по намаляване на населението, сиреч изчезване. Въпросът е, докога ще я караме така - на констатации и психо-/логизации/- реанимации?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.01.2011, 15:01

2 WWW_ORIGINALNI_BE | 11.04.201111:45

Изобщо не свързват двата края това е лошото !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 20:56

1 Надя Танеф | 11.04.201111:07

Не го вярвам. Къде са тези 2/3-ти?
Та на улицата почти не може да се срещне кола над 10-годишна.
В МОЛ-овете е пълво с хора, които не просто разглеждат, а пазаруват.
Магазините за хранителни стоки ще ги подмина. И в най-тежки времена се яде.
Ранните записвания за почивки през лятото приключиха още през февруари....

Това че огромна част от хората още работят в сивия сектор е друго. Да, така по тази логика и 3/4 от хората у нас са бедни.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани