Сребърният фонд. Тука има, тука нема | webcafe.bg
newscafe

Сребърният фонд. Тука има, тука нема

Webcafe.bg
22.03.2012, 13:45 (обновена 22.03.2012, 16:25)
Дянков

Снимка: © Sofia Photo Agency

Браво на министъра на финансите Симеон Дянков

Не 70%, а 30 на сто от натрупаните в Сребърния фонд близо 2 млрд. лева ще отидат за плащанията на външен дълг през януари 2013 г. В резултат пенсии от фонда няма да се дават след 2018 г., както беше записано по закон, който ще се поправи, а след 2028 г.

Това са двете новини от днешното заседание на тристранката, на което на практика работодатели и синдикати са подкрепили вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Въпреки че след срещата синдикалисти се изказаха по-критично, явно вътре не са се дърпали много.

Парите на фонда сега са във фискалния резерв. Операцията, която се кани да извърши Дянков, е да извади част от тях оттам, за се пусне емисия нови ДЦК. Иначе няма как да се намерят свежи пари, за да се платят 1.8 млрд. лева, които България дължи през януари заради врътките с дълга по царско време. Падежът на следващата емисия външен дълг е през 2015 г.

Всяка следваща година процентът ще расте с по 10 до достигане на 70 на сто от парите. Държавата ще емитира специални емисии, които да се купуват от Сребърния фонд и частните пенсионни дружества.

Както коментира след срещата лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, настанала е "някаква бурна суматоха, защото трябват пари".

Още пари Дянков смята да намери от международните финансови пазари чрез нова емисия на външен дълг. Законът за бюджета му разрешава такава до 2 млрд. лева.

"България ще емитира еврооблигации, с които ще финансира големите плащания по външния дълг, чиито падеж е в началото на 2013 г. Идеята ще бъде обсъдена днес в тристранния съвет за социално партньорство", заяви Дянков тази сутрин по БНТ. "Времето за излизане на пазара е между сега и юли", обясни Дянков, като добави, че това била "много бърза, много лесна сделка и може да стане за три седмици". Въпросът е да се намерят купувачи за облигациите.

Коментар по пенсиите той така и не направи. Сребърният фонд ще започне да плаща пенсии през 2028 година, а не през 2018 г., каквото беше първоначалното намерение, съобщи лидерът на КНСБ Пламен Димитров след тристранката.

Предложението на КНСБ е било мотивирано от вдигането на пенсионната възраст и от надеждите, че отсрочката с 10 години ще позволи да се натрупат повече средства.

Дянков първи кадровик

Финансовият министър си призна тази сутрин, че лично е поискал оставката на д-р Стефан Константинов, след като доскорошният здравен шеф започнал да обвинява своите заместници за собствените си грешки, както обясни самият Дянков.

"Бившият министър на здравеопазването кадруваше в здравната система. Той изгони своя заместник, започна да обижда своя колектив. В момента, в който почна да се обръща към хората си и да ги обвинява и обижда, аз му поисках оставката, защото не беше прав. Това не означава, че Гергана Павлова работи в моя екип, както започна да се пише", заяви министърът на финансите.

„Смятам, че Деси Атанасова прекрасно ще ръководи това министерство, защото има управленски опит и съвсем различен профил. Смятам, че това е правилен подход и очаквам добър резултат", допълни той. Самата Атанасова обяви преди време, че чудесно се разбира с Дянков.

"Повече пари са заложени в бюджета за "Спешната помощ", има 100 милиона лева, които вече са заложени", заяви Дянков в отговор на въпрос за проблемите с парите за спешни дежурства.

"За мен големият проблем в здравеопазването е, че там влизат прекрасни лекари, които обаче нямат управленски опит. Радвам се, че Десислава Атанасова влиза в здравното министерство", коментира Симеон Дянков.

"Бизнесът на "Горубсо" трябва да се купи от друг инвеститор, защото дори да платим заплатите сега, пак може да възникнат проблеми. Има три потенциални инвеститори, които са се занимавали с минни дейност. Добрата новина е, че заплатите на миньорите ще се изплатят на 100% , а хората няма да се безпокоят.

До края на деня ще стане ясно кой ще поеме "Горубсо". Не е работа на държавата да се меси в този проблем, но все пак, искаме разрешаване на проблемите", заяви финансовият министър.

Oще: дълг  емисия  здравеопазване  пазари  пенсии  симеон дянков  сребърен фонд  тристранка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 22.03.201220:17

сребърнио фонд е ... абе деба що си го не кажат по нашенски?
на млади години пари за путка.. на стари дупе за леб muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 22.03.201216:57

Простотията е безпомощна,но по правило се проявява като нагла агресия.И винаги е насочена срещу слабите и немощните,защото се нуждае от победи и медийно внимание.Простотията най ярко блести когато е на власт!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани