Жертва на наводнението в Мизия, 10 са в неизвестност | webcafe.bg
newscafe

Жертва на наводнението в Мизия, 10 в неизвестност

Webcafe.bg
03.08.2014, 11:30 (обновена 03.08.2014, 14:58)
мизия

Снимка: © Нова телевизия

Седем души очакват помощ на покрива на жилищна сграда

Мъж на 60 години е загинал при наводнението в град Мизия в Северозападна България, след като е отказал да бъде евакуиран. Тялото му е открито в една от наводнените къщи от сина му, който е служител в полицията. Все още няма данни за местонахождението на около 10 жители на града, които не са сред евакуираните.

От общината са подготвили списъци, за да се провери кои от жителите са евакуирани и дали има хора в неизвестност. Започва проверка на наводнените къщи с лодки, за да се открият евентуално бедстващи хора в тях.

Все още не са претърсени всички срутени къщи. Това може да стане едва, след като водата се оттече. Тази сутрин по-голямата част от града беше потопена под между 1 и 3 метра вода. В Мизия живеят около 3 000 души, от които евакуирани са 500.

„Имало е и гости, защото вчера е бил денят на града. Имало е организирани събития по този повод. Въпреки предупрежденията, са се провеждали тези мероприятия. Може би в случая е проработило прословутото наше: „Това на мен няма да се случи". Или може би не са повярвали на властите, че ще е толкова тежко положението, но е факт, че много хора са отказали да се евакуират", каза пред "Дарик" шефът на ПБЗН Николай Николов.

Още седем души са в опасност. Те чакат помощ върху покрива на къща, но има опасност тя да се срути, преди спасителните екипи да стигнат. те поддържат връзка с бедстващите.

Според министъра на околната среда в оставка Станислав Анастасов няма скъсани язовирни стени, нито преляло съоръжение. Анастасов отдаде тежката обстановка в Мизия единствено на количеството на валежите.

Направихме всичко необходимо за предупреждението на населението, каза за Агенция „Фокус" Виолин Крушовенски, кмет на град Мизия. „Мизия я сполетя трагедия - в резултат на проливни дъждове и приливна вълна. От преливането на многото язовири, които са разположени във Врачанска област поехме тази ударна вълна. Мизия се намира в най-ниската точка на област Враца и оттук р. Скът се влива в р. Дунав. Получи се, така, че Мизия пое огромната приливна вълна и в резултат, на което бяха залени много къщи. Няколко квартала са с воден стълб над 2 метра, рухнаха много сгради, много селскостопански постройки, вероятно има и доста пострадали", обясни Крушовенски.

Истината е, че Мизия е под вода и няма тенденции за спадане на този огромен воден стълб, каза още Виолин Крушовенски.

„Ще създадем необходимата организация още днес, в рамките на деня да бъде осигурено всичко необходимо. Допълнително има екипи, които пристигнаха от Министерството на отбраната с лодки и оборудване, които ще подпомогнат да бъдат претърсени срутените къщи. Надявам се, че няма да има хора в тях. Това е за момента обстановката, има леко отдръпване на водата, няма опасност за съоръженията - язовири, корита, диги. Очаквам да вървим към нормализиране", обеща вътрешния министър в оставка Цветлин Йовчев. Той е категоричен, че само дъждовете са виновни за ситуацията и няма изпускане на язовири.

Междувременно БЧК започна кампания за набиране на средства на кратък номер 1466. Дарение от 1 лев може да се направи на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори.  Организацията ще достави 600 спални комплекта и одеяла за бедстващото население. Екипите на БЧК за реакция при бедствия са на място и ще раздават вода и подкрепителни закуски на евакуираните.

 

Oще: бедствие  бчк  жертва  мизия  наводнение  порой  потоп 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани