2011 e лоша колкото 1997 | webcafe.bg
newscafe

Страх и песимизъм като през 1997

Webcafe.bg
20.12.2011, 12:59 (обновена 20.12.2011, 14:02)
Sorrow

Снимка: © Стоян Георгиев

Изпращаме 2011 в страх и тревоги, посрещаме новата 2012 с още по-големи

Страх от задълбочаване на кризата, повишаване на инфлацията и безработицата, свиване на доходите. Това са очакванията на българите за идващата 2012 г., отразени от националното представително проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч", проведено сред 1050 души в периода 9-14 декември.

Настоящата я изпращаме с тия тревоги и нарастващ икономически песимизъм. Наред с това е оценена от българите като най-лошата от 1997 г. насам, когато имаше висока инфлация и тотален срив на доходите. Едва 10 на сто, колкото и през 2009 г., я оценяват като по-добра от предишната. Повишава се обаче делът на хората, за които тя е била по-лоша - 51%.

Икономическата и политическа оценка налага своя отпечатък и върху начина, по който се мисли цялостното развитие на страната през последните 20 години. През по-добрите времена на 2004-2008 г. една четвърт са смятали, че България върви в правилна посока, веднага сред парламентарните избори през 2009 този дял се е покачил почти до 30%. Днес обаче едва 14% са на мнение, че страната върви към по-добро, показват данните.

По степен на тревожност оценките за финансовото състояние на страната и домакинствата се доближават до тези за периода преди 2001 г. 65% смятат, че икономическото състояние на страната се влошава, а 53 на сто виждат спад във финансовото състояние на домакинството си.

Освен с нарастване на негативните оценки за икономическото развитие - в личен и държавен план, годината се откроява като една от най-песимистичните относно очакванията за близкото бъдеще. Ако първите години на кризата се характеризираха със силни надежди за скорошен изход от нея - в рамките на близо 40%, едва една пета днес очакват подобрение на икономическата ситуация на страната, а 23% - на финансовото състояние на домакинството си.

Въпреки всички тревоги и страх, доверието към правителството и управляващата партия ГЕРБ запазват подкрепата, с която се ползваха преди изборите от октомври, а премиерът Бойко Борисов леко повишава своя рейтинг, показват данните на "Алфа рисърч".

Страдащите повече от проспериращите

Страдащите заради стандарта на живота си хора са повече от проспериращите в много европейски държави, здраво ударени от финансовата криза. Сред тях са и такива, които вече са предприели или сега въвеждат мерки за затягане на колана, показва и проучване на агенция Галъп, оповестено тези дни.

В групата, в която повече от един на всеки пет анкетирани преценява, че живее достатъчно бедно, за да се определи като "страдащ", са България, Румъния, Унгария, Гърция, Латвия и Португалия. А у нас е най-голяма разликата в дяловете на онези, които се определят като "страдащи" и "проспериращи" - 45% срещу 5%, сочат данните.

Втора в тази негативна класация е Румъния със 28 на сто страдащи и 18% проспериращи, съобщи "24 часа".

Анкетираните са оценявали начина, по който живеят сега и очакванията си за бъдещето по скала от 0 до 10. В групата на проспериращите са оценилите качеството на живота си над 7, а бъдещето - над 8. Тези, които са си писали 4 и по ниско от 4 са в групата на страдащите. Всички останали се броят като "справящи се с усилия".

Според съотношението "страдащи"-"проспериращи" най-добре стои Холандия - там само 1% се определят в първата група, а две трети - във втората.

Интересно е, че в Гърция 25% се определят като страдащи, а 16 на сто - като проспериращи.

В много северно- и западноевропейски държави големи мнозинства са доволни от стандарта си на живот. Но в държави, влезли в сегашната криза с по-слаби икономики, каквито са някои в Южна и Източна Европа, недоволството от качеството на живот е много по-голямо, установява проучването.

В класацията, съставена по проценти доволни и недоволни от качеството си на живот, България е с най-висок процент недоволни - 72, и с най-малък доволни - 25%.

В повечето европейски държави хората, които смятат, че стандартът им на живот се влошава, са повече от тези, които усещат подобряване. Във Франция например в първата група са 38%, а във втората - 32%. Във Великобритания процентите са съответно 39 на 35.

В Германия обаче превес имат тези, които очакват животът да се подобри - 31% срещу 23 на сто, които гледат с песимизъм на бъдещето.

По показателя "оптимисти, че стандартът на живот се подобрява" България е на дъното на класацията, като под нея е само тежко ударената от кризата Гърция.

5 на сто от българите говорят за подобряване на стандарта си на живот, а 62 на сто - за влошаване. За Гърция процентите са съответно 4 и 71.

Oще: 1997  2011  алфа рисърч  българи  българия  галъп  герб  домакинства  доходи  инфлация  надежди  очаквания  песимизъм  подкрепа  просперитет  страх  тревога 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.