Парламентът смени двама министри с 2 лица | webcafe.bg
newscafe

Парламентът смени двама министри с 2 лица

Webcafe.bg
21.03.2012, 09:53 (обновена 21.03.2012, 19:20)
Народно събрание

Снимка: © dbpedia.org

41-ото НС обсъжда поредния ремонт на кабинета - и назначаването на четвърти здравен и втори икономически министър

Народното събрание започна работа с обсъждането на оставките на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и на министъра на здравеопазването Стефан Константинов.

След това депутатите гласуваха назначаването на предложените на техните места Делян Добрев и Десислава Атанасова, и двамата бивши депутати от ПГ на ГЕРБ, на по 33 години. Това е вторият икономически и четвъртият здравен министър, а до края на редовния мандат на ГЕРБ остават 16 месеца. Номинациите бяха обявени от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Новаците положиха клетва в парламента.

Преди това цялата парламентарна група на ГЕРБ мълча и не се изказа по време на продължилата два часа и половина дискусия по повод промените. Очаквано - опозицията ги критикува. Само Десислава Атанасова представи намеренията си за здравеопазването.

По БНР досегашният министър Трайчо Трайков, на чието място сяда заместникът му, коментира така модела на приемственост: "Тези, които идват след нас, всъщност стъпват на това, което сме свършили и постигат още по-добри резултати. Това трябва да е моделът в България - взимаш позитивното, стъпваш на него и ставаш още по-добър".

Не дотам добри времена

Политолози коментират пред БТА смените в кабинета и не прогнозират по-добри времена.

Антоний Тодоров очаква да има и още промени в кабинета и в администрацията. 
"Всеки ресор, където може да се случи ситуация, подкопаваща личния престиж и рейтинг на премиера, може да бъде заплаха за съответния министър", казва политологът. Той вижда проблема на ГЕРБ в това, че няма достатъчно широка аудитория сред класата на професионалистите, откъдето биха могли да черпят кадри.

Тодоров забелязва парадокс в повечето анкети - правителството като цяло е загубило значително от своето доверие, но премиерът Бойко Борисов, макар също да е позагубил малко, продължава да бъде начело.

"Като че ли част от публиката продължава да има доверие в него, като смята, че хората около него не се справят толкова добре, подвеждайки го в някакъв смисъл, докато той винаги има право. Но мина достатъчно време от управлението на ГЕРБ, партията очевидно има проблеми с кадрите и засега не изглежда, че може лесно да ги реши", смята Тодоров. 

Евгений Дайнов също не очаква реформи след промените в кабинета. "Смените са израз на пълна безпомощност, смята той и прогнозира, че оттук нататък следва период на "мъчителен разпад за правителството". Според него премиерът така е подредил нещата, че няма полезен ход и каквото и да прави, ще бъде грешка или ще води до незадоволителни резултати.

"Смените на министрите са израз на по-мащабна болест - на неумение да се управлява, който и министър да бъде сложен, няма как да се справи, ако няма конкретен план за действие", добавя Дайнов.

И родителите на министрите се изказаха

Новият икономически министър като малък е продавал домати и краставици на пазара, разкри пред bTV баща му Александър. "Това беше част от нашия живот. Нищо не сме инвестирали в образованието му, тъй като той беше на пълна стипендия", допълни той.

Александър Добрев се пошегува, че със съпругата си Златка правят всичко възможно, за да не изложат сина си в новата му роля. "Не се напиваме вече, не се бием, любовниците си оставихме".

Бащата обясни, че министърът продължава да изплаща студентски кредит, теглен за образованието му в САЩ. Майка му го посъветвала никога да не чете какво пишат за него по форумите. "Няма да поискаме да вземем поръчка или някой обект", кълне се Александър, чийто бизнес в строителството е западнал.

Думата имаше и семейството на Десислава Атанасова, новия министър на здравеопазването. Баща й Вълчо Стойчев дори не предполагал, че тя ще поеме поста, и предпочитал дъщеря му да си остане в парламента. Сега обаче я съветва да започне с цените на лекарствата, които били прекалено високи, и спешните центрове. Нейни роднини работят в болницата в Дулово.

Oще: герб  делян добрев  депутати  народно събрание  парламент  трайчо трайков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 21.03.201213:08

Два са успешните кадрови избора на Бойко Борисов.Цветанов и Дянков.И всеки има право да прецени колко в същност са успешни Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани