2000 лекари хвърлиха оставки в Словакия | webcafe.bg
newscafe

2000 лекари хвърлиха накуп оставки в Словакия

Webcafe.bg
29.11.2011, 11:35 (обновена 07.01.2012, 11:09)
болница

Словашките власти поискаха от съседни страни да пратят лекари, за да помогнат на Словакия в трудната ситуация, при която около 1/3 от лекарите хвърлиха оставки

Словакия обяви извънредно положение в 15 болници, след като близо 2000 лекари подадоха оставка заради ниските си заплати, съобщи bTB. 

Извънредните мерки важат за 15 болници, включително две клиники в столицата Братислава. Около 2 хиляди лекари в държавни болници връчиха оставки, които ще влязат в сила от 1 декември, ако не бъдат изпълнени исканията им за по-високо заплащане. Предложението на правителството е заплатите им да бъдат вдигнати с 300 евро, протестиращите настояват за 700 евро.

В словашките болници работят повече от 7000 лекари. Извънредното положение означава, че лекарите са длъжни да останат на работните си места. В противен случай рискуват глоби и дори лишаване от свобода. За днес в град Банска Бистрица е насрочена лекарска стачка. 

Премиерът Ивета Радичова каза, че положението е много сериозно. Тя се съгласи, че лекарските заплати са ниски, но каза, че правителството не може да си позволи големи увеличения поради дълговата криза в Европа. Словакия е една от 17-те страни от еврозоната.

Министърът на здравеопазването Иван Ухлярик каза, че още не е ясно колко лекари ще променят решението си и ще приемат предложенията на правителството. Той поиска от съседни страни да пратят лекари, за да помогнат на Словакия в трудната ситуация.

По-късно обаче властта намери решение и се справи със ситуацията, като просто разпореди мобилизация на медиците. При отказ, ги заплашва затвор.

Oще: братислава  еврозона  заплати  заплащане  лекари  словакия  стачка 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани