Разкол полази Църквата | webcafe.bg
newscafe

Разкол полази Църквата

Webcafe.bg
13.11.2012, 13:39 (обновена 13.11.2012, 15:54)
кирчо

Варненският митрополит Кирил си утъпква пътя към патриаршеския престол

Разколът в Българската православна църква се задълбочава след кончината на патриарх Максим, като светите старци са се настървили заради опразнения патриаршески престол.

След като Варненският митрополип Кирил стана наместник-председател на Светия синод и, според мнозина, успешно върви към престола, Великотърновският митрополит Григорий оттегли днес подписите си от протокола от заседанието на Св. Синод за избора на наместник-председател на Синода.

В писмо до Светия Синод на Българската православна църква той пише:

"Ваши високопреосвещенства, понастоящем все повече се трупат критики към светата ни Църква, особено по повод неспазване Устава на БПЦ, при избора на наместник-председател на Св. Синод.

Имайки предвид горното, съм длъжен да заявя: "Оттеглям своите подписи под първата и втората част от Протокол №26/10.11.2012 г. от заседанието на Св. Синод. Категорично настоявам подписите ми под този протокол (първа и втора част) да бъдат заличени и да не се зачита тяхната валидност".

На 10 ноември за наместник-председател на Св. синод бе избран Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Той ще ръководи и Софийската епархия. Заседанието на Светия синод тогава бе председателствано именно от Великотърновския митрополит Григорий.

Кирил получи гласовете на 7 от 12-те присъстващи митрополити. След оттеглянето на подписа на Григорий обаче вотът завърши с паритет - 6:6. Пловдивският митрополит Николай оспори решението с мотива, че заседанието не е имало пълен кворум заради двама отсъстващи.

"Конфликти нямаме с Николай. Моля медиите да са по-коректни. Слагат някои думи в нашите уста и тогава наистина се създават конфликти", каза избраният за наместник-председател на Светия Синод митрополит Кирил пред Нова телевизия. Той обаче бе категоричен, че Николай няма право да бойкотира предстоящите заседания на Светия Синод, каквото намерение той изрази в понеделник в отворено писмо.

"Не е възможно Уставът на Българската православна църква да се промени преди предстоящия избор на нов патриарх", заяви още митрополит Кирил по повод твърденията, че изискванията патриархът да е навършил 50 години, ще бъдат изменени в полза на пловдивския митрополит Николай. "Ако дядо Николай беше по-диалогичен, това можеше да стане на предишния събор. Но той изтърва момента", обясни Кирил. "Не смятам, че в БПЦ има борби", категоричен бе наместник-председателят.

Не може да се оттеглят подписи

Веднъж положен, подпис не може да се оттегли, заяви Ловчанският митрополит Гавриил пред БНР.

"В устава няма такъв регламент. Митрополит Григорий вече не може да си оттегли подписите под избора на наместник-председател. Не мога да знам защо така е решил. В душата на друг човек не мога да вляза. Аргументи дали е по устав, или не даде вече и митрополит Николай.

Но ние сме убедени, че няма нарушаване на устава. От всички 12 присъствали митрополити никой не беше против да се гласува тайно. Светият синод ще реши също дали ще търси отговорност на митрополит Николай, ако отсъства от заседанията на Светия синод", сподели Гавриил.

Oще: бпц  григорий  кирил  митрополит  патриарх 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

3 fata morgana | 14.11.201211:03

Любимият ми откъс:

"Ни следа, тъма проклета!
Сбъркали сме пътя, знам!
Бяс ни води из полето,
влачи ни насам-натам.

Колко са, кого ли дебнат
и пищят сред нощен мрак?
Караконджо ли погребват,
вещица ли женят пак? "
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

2 straight | 14.11.201208:55

Жалки плужеци са тези "свети" старци, жадни за облаги, лесен живот, почести и власт. За всеки непредубеден гражданин на България е ясно, че БПЦ е прогнила и паразитна структура, ръководена от уяли се дебелосерковци. Събитията след смърта на патриарха убедително доказват това, а най-вероятно, ще се разкрият докрай тези жалки типове в борбата си за власт.

Така ли се обединяват християните? Така ли се противостои на радикалния ислям и сектите? Така ли давате пример за чистота, смирение и вяра?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

1 AlahAkbar | 13.11.201222:19

Фанаха се за гушите гадините, де сега късмет да се изтрепат ...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани