"Лев Инс" поиска ТБ "Виктория" | webcafe.bg
newscafe

"Лев Инс" поиска ТБ "Виктория"

Webcafe.bg
07.11.2014, 23:24 (обновена 07.11.2014, 23:42)
Опашка пред клон на КТБ

За разлика от банката-майка КТБ, чийто лиценз беше отнет след установен отрицателен капитал в размер на -3,7 млрд. лева, ТБ "Виктория" няма проблеми с капиталовата адекватност. Въпреки това не може да отвори поради липса на източник на ликвидни средства.

Застрахователната компания "Лев Инс" иска да купи дъщерната банка на КТБ - ТБ "Виктория".

От ръководството на "Лев Инс" са заявили пред БНТ, че са готови да инвестират заедно с "водеща международна банка", без да става ясно коя е тя.

Писмото с намерение е депозирано в БНБ, която назначи екип от квестори във "Виктория" от поставянето на банката под специален надзор на 22 юни 2014 г. - два дни след затварянето на КТБ.

Само десет дни по-рано - на 12 юни КТБ придоби 100% собственост върху бившата банка "Креди Агрикол", а начело на ребрандираната финансова институция "Виктория" застана дъщерята на Цветан Василев - Радосвета Василева.

Крайният срок за надзора над "Виктория" е 22 ноември, когато БНБ трябва да вземе решение за бъдещето на трезора.

За разлика от банката-майка КТБ, чийто лиценз беше отнет на 6 ноември след установен отрицателен капитал в размер на -3,7 млрд. лева, ТБ "Виктория" няма проблеми с капиталовата адекватност. Въпреки това не може да отвори поради липса на източник на ликвидни средства.

Офертата на "Лев Инс" е второто предложение за купуване на банката. На 20 октомври Министерството на финансите обяви, че руската банка "Банк Российский кредит" е заявила интерес към инвестиции в българската банкова система, посочвайки изрично ТБ "Виктория". Роскредит е сред 50-те най-големи руски банки.

Застрахователната компания "Лев Инс" е основана през 1996 г., като един от създателите й е Алексей Петров. Неговата партньорка Ива Павлова е член на Надзорния съвет на "Лев Инс".

Бившият изпълнителен директор на застрахователя Стефан Софиянски беше водач на листа на коалицията "ГОРДА България" на парламентарните избори през 2013 г. (днес партиите от коалицията са партньори с НФСБ и ВМРО в Патриотичния фронт).

Понастоящем Софиянски е председател на Съюза за стопанска инициатива и е съветник на акционерите на "Лев Инс".

Oще: алексей петров  банка  бнб  креди агрикол  ктб  лев инс  специален надзор  тб виктория 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани