Симеон Сакскобургготски не се появява на форуми на НДСВ, но хвърля критики от сайта си | webcafe.bg
newscafe

Царя царствено цака от нета

Webcafe.bg
25.04.2010, 10:25 (обновена 25.04.2010, 18:32)
Симеон

Снимка: © BGNES

Симеон Сакскобургготски не се явява на публични събития

Симеон Сакскобургготски избра Интернет, за да пуска посланията си към обществото. Царя не се появи на форума на НДСВ през уикенда, спретнат в чест на 5-годишнината от подписването на договора за присъединяването на България към ЕС. Но избра да даде интервю на Иван Гарелов за БГНЕС в чест на договора и така да ни спомни за себе си.

За втори път в рамките на седмица Сакскобургготски отправи от трибуната на Интернет критика-призив към правителството на ГЕРБ заради "новата вълна на новата вълна на поляризация в българската политика, безсмислената конфронтация между институциите, отсъствието на дискусионна и коалиционна култура." Според него в кризисна ситуация като днешната ставало ясно кой е работещият модел - "моделът на широката платформа, обединяваща повече политически субекти",  а не "този на управление на малцинството".

Царската теза бе оформена гласно на форума от лидерът на НДСВ и бивш социален министър Христина Христова, която каза: "Това, което сега се случва, е омраза, агресия, нестабилност, полицейщина, грубост и несигурност".

Същото написа и Симеон в първото послание на сайта си от 20 април: "Напоследък като че ли агресията, арогантността, нетолерантността, конфронтацията, отрицанието, спасяването поединично отново са станали част от всекидневието ни и от представата ни за правилно и нормално. Но не са и не бива да са...

Като народ и държава ние вече доказахме, че можем да постигаме целите си, когато сме обединени около тях. За по-малко от десет години България успя да се завърне в европейското семейство, стана страната с най-ниски данъци в Европа, постигна забележим икономически растежи отбеляза едно от най-ниските нива на безработица в 27-те страни на ЕС. Хората започнаха да вярват повече във възможностите си, да се чувстват по-сигурни и стабилни, да си връщат самочувствието. Това бе смисълът на участието на НДСВ в управлението на страната ни. Не е ли това по-добрата формула на доброто управление?"

Дали Симеон не иска да подскаже на Борисов, че по-добрата формула за управление е с НДСВ в него...

Царската партия съвсем се затри от политическия пейзаж, въпреки непоколебимото си намерение да участва в президентските избори. И даже имала поне 3 двойки за президент и вицепрезидент, както обяви наскоро Христина Христова. НДСВ настоява също двата вота през 2011 г. - местен и за президент, да се проведат на една и съща дата, тъй като поотделно всеки от изборите би струвал около 23 млн. лева на данъкоплатците.

Симеон: Да обърнем приказката за Вуте

Извън тематичните творения в сайта си в интервю за БГНЕС Сакскобурготски призовава към оптимизъм в кризата и  "да обърнем прословутата наша приказка за Вуте", която поне за две-три години да звучи така: "Ако на Вуте му върви добре, то и на мен ще ми върви добре".

Темата да се откажем от конфронтацията отново присъства наред с мъдрите призиви за  толерантност и обективност, предсказуемост и последователност.

Царя предпазливо бяга от ясна оценка за сегашното управление, само казва, че с "кризата" има известно преиграване. "Вместо да се поощрява да се справим с нея, само се говори, че става все по-страшно и все по-лошо. А всяка страна постепенно излиза и бих казал, че по-значимите икономики вече започват да вървят нагоре," казва той. "Не бива изкуствено да се нагнетява и да се търси с какво се задълбочава, а да бъдем обективни и реалисти".

Коментарът му по повод това, че кабинет на ГЕРБ се занимава твърде дълго с предишното управление, е, че това е въпрос на политика и на преценка. Но "само това да бъде или само това да са заглавията, едва ли ще помогне с нещо."  Според него не е лошо да се проверяват договори и споразумения, но да не е селективно "или само понякога с показни цели", което едва ли би било чак толкова оценено от Брюксел.

Симеон разказва, че продължава да се занимава с обществени дела, запазил е предишните си международни контакти, води обширна кореспонденция и ще продължи да живее в България.

Той отрича да изпитва огорчение от политическия живот и допълва, че участието в него е било нещо уникално и огромно предизвикателство след дълги години в изгнание. "Тук поне се постарах и опитах. Но огорчение - не, няма", казва Сакскобургготски. На реплика за ударите, които е получил, бившият премиер отговаря, че те са част от "сценографията".

Oще: конфронтация  ндсв  симеон сакскобургготски  христина христова 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани