Плевнелиев ни дава за пример на британците | webcafe.bg
newscafe

Плевнелиев ни дава за пример на британците

Webcafe.bg, по БТА
22.12.2013, 10:22 (обновена 22.12.2013, 10:57)
Протест на имигранти във Великобритания

Снимка: © Getty Images

Президентът Росен Плевнелиев призова британците да спрат истерията за масово нашествие на българи и румънци след 1 януари догодина. Тогава изтича максималният 7-годишен срок, който Лондон можеше да използва, за да държи трудовия си пазар затворен за имигранти от двете съседни държави.

Правителството на Дейвид Камерън представи пакет от нови ограничителни мерки, които ще важат за всички европейски работници, пристигащи на Острова. Целта е да не се допуска те да стоят без работа и да разчитат само на социални помощи.

Росен Плевнелиев се включи в темета с интервю за в. Observer, призовавайки Великобритания да остане „вярна на своето наследство като глобална сила, проправила път за интеграцията", а не да използва страховете на хората.

"Българите днес повдигат много въпроси за демократичното, толерантно и хуманно британско общество. Дали днес във Великобритания пишем история на преминаване към изолация, национализъм и краткосрочни политически похвати?", коментира държавният глава и предупреди Лондон, че може да изпадне в изолация.

Плевнелиев дори посъветва британското правителство да почерпи опит от българските си колеги спрямо политиката към имигрантите: "Ние дори бихме могли да дадем урок на Великобритания. Като държава, която не е толкова богата и толкова силна, се опитваме да изясним не толкова какъв брой хора може да дойдат в България, а как можем да ги интегрираме".

По време на срещата на върха на ЕС във Вилнюс в края на миналия месец Плевнелиев е поискал обяснение от Камерън за "действията, езика и плановете" на британското правителство. В отговор получил уверения, че българските граждани няма да бъдат дискриминирани.

"XXI век е не издигане на стени, а събарянето им, свързването на народи, култури, икономики, промишленост", настоява Плевнелиев, въпреки че не споменава нищо за строящата се стена за спиране на имигранти по границата с Турция. За сметка на това той съветва Камерън да помисли с каква оценка ще го запомни историята.

Визирайки евроскептика и националист Найджъл Фараж, който е особено гласовит в кампанията срещу българските и румънските пришълци на Острова, Плевнелиев коментира, че политиците трябва да се борят срещу онези, които експлоатират страховете на хората, а не да бъдат водени от тях.

Oще: великобритания  дейвид камерън  европейски съюз  найджъл фараж  работници  росен плевнелиев  трудов пазар 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани