Само в Румъния ромите са по-зле от нашите | webcafe.bg
newscafe

Само в Румъния ромите са по-зле от нашите

Webcafe.bg
04.09.2012, 15:00 (обновена 04.09.2012, 18:26)
Български роми

Снимка: © Getty Images

Едва една трета от ромите в Централна и Източна Европа имат работа и осигурено препитание, сочи доклад на Световната банка, представен в Брюксел, съобщи БТА.

Според данните около 35 процента от ромското население в България, Чехия, Сърбия и Унгария работи, като единствено в Словакия се отчитат по-добри резултати - 55 на сто от това малцинство на възраст 15-64 години има заетост.

При жените от ромски произход в посочените страни се отчита още по-висока безработица - близо 75 на сто (България, Чехия и Унгария). Най-лоши резултати в тази област отчита Сърбия - едва девет процента от ромските жени имат постоянна работа.

В обхванатите от изследването държави е установено, че рискът от безработица сред ромите е два пъти по-голям, отколкото при останалото местно население. За България се отчита, че 81 на сто от ромите са заплашени от липсата на заетост, а най-високият резултат в тази посока е в Румъния - 87%.

Общо шест процента от българите и 42 процента от българските роми са заявили, че са си легнали поне веднъж гладни през последния месец. Отново в Румъния се отбелязват най-лошите резултати по този въпрос - 61 процента от анкетираните роми не са вечеряли поне веднъж в последните 30 дни. Това е 10 пъти повече от подобните отговори, получени от останалите участници в допитването от неромски произход.

Според представените резултати, в България ромите са два пъти по-изложени на бедност (80 процента) в сравнение с останалото население. Сходни са данните в Унгария, Чехия и Словакия. Ромите в България, Румъния и Унгария изглеждат най-бедни, тъй като едва от шест до осем процента от тях заявяват, че са в състояние да посрещнат непредвидени разходи. В останалите държави с традиционно ромско население разликата по този въпрос е от три до 10 пъти, в сравнение с останалите етнически групи.

Световната банка предлага разгръщане на схемите за микрокредитиране на ромското малцинство, тъй като съществена част от работещите представители на това малцинство се определят като "самонаети", т.е. развиват икономическа дейност, независимо от работодател.

Еврокомисарят заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор коментира, че проект, осъществен в Унгария, дава пример за добър опит в усилията за преодоляването на безработицата сред ромите. Проектът предвижда отпускане на социални микрокредити за представители на малцинството, които желаят да развиват самостоятелна икономическа дейност.

Комисарят отбеляза, че подходът за икономическото приобщаване на ромите следва да засяга също въпросите на образованието, здравеопазването и жилищното настаняване.

Oще: българия  глад  източна европа  интеграция  роми  румъния  световна банка  унгария  чехия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

5 Крив Макарон | 10.12.201212:01

В Румъния циганите са живеят доста по-уредено. Прекосил съм тази страна и съм видял, че циганите там са по-свободни от колкото в България. Но за разлика от полицията в България, румънските полицаи действат доста категорично, и по тази причина прозорци с решетки не могат да се видят в румънските градове.
В Трансивания, пък, могат да се видят такива цигански замъци, на каквито и нашите бандити ще завидят. Нещо неописуемо са. Къща на 4-5 етажа, с огромна застроена площ, с метализирани покриви на няколко ката (нещо като никелово покритие), което блести като кубетата на "Александър Невски". И боядисани в някакъв крещящ цвят ,я оранжев, я жълт, който ти вади очите от километри.
И все пак ако се случи да минавате през Румъния, в никакъв случай не позволявайте на циганин да ви заговори. Отвратителни са, гнусни, натрапчиви, и за едното нищо може да се влачат подир вас, докато ви изкрат от равновесие, или ви измъкнат каквото могат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.09.2012, 22:13

4 Veska Prtrova | 09.09.201221:03

Циганите крадат и льжат от краѝ време и коѝто казва,че това не е вярно-льже,казва го заради някаква фалшива позиция.Циганите са нагло и мьрзеливо племе,което по някакьв начин би трябвало да спре да се размножава,има много повече бьлгари,които гладуват.Организациите,които ги подкрепят да си ги вземат при тях,да си ги управляват/ако могат/,да си ги хранят и обличат и ако могат да ги дьржат в респект ,ако все още си вьобразяват ,че циганин може да бьде интегриран,защото докато тези организации се фантазират и мислят,че правят нещо хуманно-не остана човек неожилен от мангалите . Народите пропищяха от тях,не само ние,бьлгарите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

3 Гризли | 05.09.201211:22

"Комисарят отбеляза, че подходът за икономическото приобщаване на ромите следва да засяга също въпросите на образованието, здравеопазването и жилищното настаняване."

Тоя комисар май трябва да си смени работата! Ако не, може просто да дойде да поживее някоя и друга година тук или в друга от цитираните държави...
За да види, че образованието е задължително!!! А колко цигани завършват дори 8-ми клас?! И после да мисли защо не се интегрират! То за образованите българи трудно се намира работа, та за неграмотните цигани ли да има?!

За да види и здравеопазването!!! Да иде в която и да е спешна помощ или болница и да види кой постоянно чака отпред... Без да има никаква здравна осигуровка! И, естествено, без да се опита да плаща! Но пък за сметка на това ако отношението на доктора не му харесва, веднага вика катуна с брадвите!

За да види също и какво стана с жилищното настаняване на циганите!!! Да дойде да види в Пловдив до КАТ какво е останало от построения специално за тях жилищен квартал. Да иде да види в Смолян какво е останало от построения също за циганите малък квартал... Да види всички блокове, подобни на този в Ямбол, със самонастанилите се цигани - да ги види на какво приличат, както и на какво прилича около самия блок!

Така че разните там европейци да спрат да ни учат как да се оправяме с циганите! Като са толкова лесни за интегриране защо ги изгониха от Франция и Холандия?!
Много е лесно така - гониш ги от държавата си, в която имат право да пребиват, а после размахваш пръст и поучаваш как точно трябва да се интегрират!
Аман от европейски лицемери! А после българите това, българите онова!...
Бесен
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 31.12.2011, 10:21

2 тутурутка | 05.09.201209:53

Не прочетох материала до край,що за глупости пишат?В града където живея,пред казиното на масите всяка вечер седят "роми".От къде пари за напитки и време за игрални автомати у тези мангали?Та и с коли йодят до там,сигурно са си платили данъците и винетните такси,имат гражданска тговорност и дъра бъра!Ами защото крадат и не работят!Били си лягали гладни-пълна простотия!Тези хора са паразити и ние обикновенните граждани ги издържаме.Време е да се осъзнаем и да не допускаме тези крадливи паразити да ни експлоатират! Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.04.2012, 01:12

1 Battleground | 05.09.201206:28

Като човек, който е наблюдавал, познавал и все още познава роми...
Смея да твърдя, че статията е най-голямата глупост, която съм чел и виждал!!!

Ромите са бедни и гладни?

Хора, оправяйте се навреме, че се излагате много!!!

Да вземем например катунарите...
Скоро имаше едни на една поляна, близо до къщата на баба ми, а след тях и други имаше.
Макар, че спяха в палатки не ми изглеждаха никак бедни!
Всеки обед идваха с един Mercedes S-Class да пазаруват от магазина в селото...
Правеха сметки за над 40 лв. и това е всеки ден.
През деня бяха с работни дрехи, а вечер идваха в бара да пият бира, облечени с доста скъпи дрехи и миришещи на хубави парфюми.

След тях имаше и други такива, само, че тия бяха от Ямбол...
Дружелюбни, културни, добре облечени с хубави автомобили, микробуси и честно казано, даже палатките им бяха от скъпите модели.

Едните предлагаха стоки срещу пари, също и срещу бартер, било за ламарина, желязо и т.н.
Другите предлагаха улуци, извършване на ремонтни дейности в къщите, декорации и други подобни дейности.

Вие казвате, че ромите са бедни?

Аз казвам, че не познавам РОМ дето да не кара ЛАДА 2107 като работна или някакъв микробус, а иначе в гаража има BMW 325 и други серии, Mercedes или друг модерен автомобил за разлика от повечето Българи.
Също така, къщите им обикновено са на два и повече етажи...
Обзаведени с теракот, ламинат, персийски килими и скъпа техника, елетроуреди и т.н.
И да не забравя, че ромска къща без сателит или цифрова телевизия, дори и при най-бедните роми не съм виждал.

Ром да остане без вечеря?

Трудна работа...
Особено като се има предвид, че ще открадне и пак няма да остане гладен, ако ще и пакет боб да бъде, няма да стои гладен.

Така, че тия глупости ги пишете другаде!!!

Първо обиколете ромските квартали в градове като - Сливен, Омуртаг, Ямбол, Шумен и т.н.
Пък да видим, какво ще е мнението Ви след видяното и преживяното.

Българите са бедни, но Ромите - Хайде да не се заблуждаваме, а? Стрелка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани