Средната класа у нас затъва в дългове | webcafe.bg
newscafe

Средната класа у нас затъва в дългове

klassa.bg
13.02.2012, 09:19 (обновена 13.02.2012, 10:19)
Човек на улицата

Снимка: © Getty Images

И ако загубата на колата е въпрос на престиж, то неплащането по кредитните карти или другите продукти на лизинг остава скрито, което автоматично води до ниска събираемост на тези дългове

Средната класа у нас все повече затъва в дългове и все по-трудно се оправя с плащането дори на комунални месечни сметки. Това сочи анализ на Асоциацията на колекторските агенции в България към края на януари, пише klassa.bg.

Противно на масовото схващане, че по-бедните хора плащат по-трудно задълженията си, се оказва, че все по-често длъжникът е на възраст между 40 и 50 години, жител на голям град - София, Варна и Бургас. Преди години е достигнал висок стандарт, бил е зареден с оптимизъм и е теглил голям кредит наред с ползването на редица други скъпи услуги. С настъпването на кризата обаче му става все по-трудно да покрива всички разходи.

„Българите със среден доход не отчетоха намаляването на приходите си навреме и продължиха да живеят според достигнатия в хубавите икономически години стандарт, на практика на ръба на своите възможности. За тях и минималната промяна на планираните плащания означава изпадане в задлъжнялост", коментира Райна Миткова-Тодорова, председател на АКАБГ.

И ако загубата на колата е въпрос на престиж, то неплащането по кредитните карти или другите продукти на лизинг остава скрито, което автоматично води до ниска събираемост на тези дългове, посочва още експертът.

Най-често се пропускат плащанията по кредитните карти и лизингите

Оказва се също така, че ако за ползващите услугите на топлофикационните дружества плащанията търпят отлагане, то тези, които се отопляват на ток, са на практика без избор. При недостиг на средства най-често се пропускат плащанията по кредитните карти и лизингите. В същото време след три години на криза хората с минимални доходи са се научили по-прецизно да си правят сметката и трайно са спрели да потребяват стоки и услуги, които не могат да си позволят.

Според анализа на АКАБГ високите сметки за ток и за медицински услуги са посочени от домакинствата като основните причини за забавянето на плащания по кредити или лизинги. Всяко второ домакинство пък бави своите плащания заради косвения ефект от голямата междуфирмена задлъжнялост, която води до забавянето на заплатите.

По данни на асоциацията едва в 12 на сто от случаите причината за неплащане е безработица

Във всички останали случаи става въпрос за лошо планиране на разходите и надскачане на възможностите. Вноските от над 2000 лева например се плащат изключително рядко - едва в 24% от случаите, разказва Райна Миткова-Тодорова. Експертите смятат, че тежката зима ще постави в риск и някои от редовните платци и ще са им необходими 3 до 6 месеца, за да възстановят финансовия си баланс.

На първо място, потребителите биха свили разходите си за вода и топлофикация, след това за някоя от вноските им за бърз кредит или лизинг на стоки за дома. В Топ 5 на отложените сметки, които не са успели да попаднат в бюджета за месеца, са разходите по кредитни карта и потребителски заеми.

Oще: дългове  кредит  лизинг  средна клас 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

6 Dimitar Stamboliyski | 13.02.201219:27

Такива дето са им стигали парите за кюфтета и нафта не са в ник'ъв случай средна класа. Бацетата! Клетите...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

5 иван | 13.02.201215:11

Под някои имах предвид автора на статията, защото той някъде пише „средна класа”, другаде „средни доходи”.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

4 иван | 13.02.201215:07

Някои бъркат представителите на средната класа с тези със средни доходи. Двете неща нямат нищо общо.

С развитието на глобализма представителите на средната класа, класата на дребните предприемачи се разоряват в ускорени темпове и тяхната ниша в стопанския живот – производството на стоки във малки предприятия, търговия на дребно и услуги се превземат от големите компании.

Както вървят нещата и просяците пред храмовете ще бъдат извадени от списъка на дребното предприемачество и включени в съответни вериги, като част от дейността на международни компании.

Така че не са потребителските кредити, тези които разоряват средната класа. Причините са както посочих от съвсем друг характер.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

3 Оня Дето Го Трият | 13.02.201214:04

"...Българите със среден доход не отчетоха намаляването на приходите си навреме и продължиха да живеят според достигнатия в хубавите икономически години стандарт..."

Има ли какво повече да се добави?
Още помня телешкия възторг на хората в магазините дето грабеха луди кредити през 2007-2008 и как се чудех само аз ли не съм наред нещо, та толкова черногледо си правя сметката.....Шокиран
Е, сега сметката ми излезе правилна!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

2 Thea Atanasova | 13.02.201213:31

Не са виновни хората!!! И на нашето семейство вече ни е трудно да изплащаме сметки и кредити. Всичко стана зверски скъпо и парите свършват дори само за храна. За парно, ток и вода да не говорим. Там положението е трагедия. От две години не можем да си изплатим парното и като гледам и за в бъдеще ще е така.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2011, 12:42

1 Ближи си сладоледа | 13.02.201212:51

Когато искаш да изядеш нещо, първо си го премери отзад! Ако няма да може да излезе, просто не го яж!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани