Има заповед на Мeждународния наказателен съд за арест на Кадафи и негови роднини | webcafe.bg
newscafe

Съдът в Хага издаде заповед за арест на Кадафи

Webcafe.bg
28.06.2011, 13:08 (обновена 28.06.2011, 13:30)
муамар кадафи

Снимка: © Getty Images

След заповедта за ареста му Кадафи се закле, че ще умре в Либия и бунтовниците са готови да му помогнат.

Международният наказателен съд е издал в понеделник заповед за арест на либийския лидер Муамар Кадафи и двама негови роднини.

Съдията Санджи Масеноно Монагенг прочете В Хага на глас решението за задържането на Кадафи, сина му Сейф Ал-Ислам и съпруга на сестрата на жена му - Абдула Ал-Сануси.

Сейф Ал-Ислам Кадафи е най-близкият съветник на своя баща. Нареждането за ареста му бе издадено два дни след 39-тия му рожден ден, припомня CNN. Ал-Сануси пък е шеф на разузнаването на Кадафи.

Обвиненията са в "престъпления срещу човечеството", убийство и преследване на опоненти в Либия от 15 февруари до "поне" 28 февруари, извършени "чрез държавния апарат и службите за сигурност", се казва в прес-съобщение на съда.

В овладения от бунтовниците либийски град Мисрата тълпата приветства радостно новината от Международния наказателен съд.

Съобщението от Хага пристигна точно когато битките на бунтовниците с властите започнаха да приближават към столицата. Един от въстанниците на име Хасан Ал-Джиуали е казал на CNN, че в понеделник вече са били на 80 километра от Триполи.

Либия не е подписала Римския договор, влязъл в сила през 2002 година и уреждащ статута на Международния наказателен съд и съдът няма юрисдикция над страната и не може да арестува лидерите й.

Много от привествалите заповедта за задържане в Мисрата обаче виждат в това решение знак, че светът е съгласен с разкритията на бунтовниците за престъпленията на режима на Кадафи.

Тричленен състав от досъдебната камара в Хага е установил, че "има достатъчно основания да се вярва, че тримата заподозрени са извършили споменатите престъпления и че техните арести са необходими, за да се осигури изправянето им пред съда", се казва в съобщението.

Съдът също така смята, че задържането на тримата мъже е необходимо, за да не пречат на разследването срещу тях и да не продължат да извършват престъпленията, в които ги обвиняват.

Съветът за сигурност на ООН е препратил случая на Международния криминален съд чрез своя резолюция от 26 февруари след множество оплаквания за усилията на Кадафи да потуши бунтовете в Либия.

В нея се казва, че макар страните, които не са страни по Римския договор да нямат задължения по него, Съветът за сигурност настоява всички подписали документа, както и международните организации, да съдействат с всички сили на съда и прокурора.

Носят се слухове, че Кадафи може да потърси убежище във Венецуела или Накарагуа - и двете страни са членове на Интерпол.

През март Интерпол би глобална тревога срещу Кадафи и обкръжението му. Тя изпрати обръщение към всички 188 страни-членки да оказват съдействие на Наказателния съд, който вече бе започнал разследване срещу либийския лидер.

След издаването на заповедта Кадафи се закле да умре в Либия и бунтовниците вече заявиха, че са готови да му помогнат да изпълни последното си желание.

Поддръжниците на Кадафи не признават Международния наказателен съд. Други страни, които не признават юрисдикцията му са САЩ, Израел и Судан.

Oще: международен наказателен съд  муамар кадафи  оон  сейф ал-ислам 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани