Кабинетът е "Олигарски" за 70% от българите | webcafe.bg
newscafe

Кабинетът е "Олигарски" за 70% от българите

Webcafe.bg
01.09.2013, 14:35 (обновена 02.09.2013, 13:52)
избори 2013

Снимка: © Явор Николов

Едва 7.5% от пълнолетните българи смятат, че през периода "на високи държавни длъжности са издигани най-компетентните и почтени личности"

От 53% на 70% в рамките на 100 дни е скочил делът на хората, които са убедени, че правителството на Пламен Орешарски работи в полза на тесни икономически и политически кръгове. Това показват резултатите от проучване на „Алфа Рисърч" за обществените нагласи в началото на новия политически сезон.

От 39% на 26% спадат привържениците на тезата, че дейността на кабинета е в полза на обществото. Едва 7.5% от пълнолетните българи смятат, че през периода "на високи държавни длъжности са издигани най-компетентните и почтени личности". Още по-малко, едва 5 на сто, са съгласни, че "процедурите, по които се издигат и назначават хора на високи постове са прозрачни и честни".

Даже 70% от привържениците на БСП и 58% от тези на ДПС не одобряват кадровите критерии на властта.

Все по-нехаресвани

Подкрепата за правителството и премиера остава на същото равнище, от което стартира, респективно - 23% и 29%. За сметка на това, почти двойно нарастват отрицателните оценки за дейността им. Ако в началото на юни близо половината от пълнолетните българи нямаха определено мнение за тяхната работа, а критичните оценки бяха около една четвърт, то в края на август хората с негативно отношение към кабинета се увеличават от 28% на 47%, а тези към министър-председателя - от 25% на 44%. Неутралитет запазват само една четвърт от анкетираните.

21% от анкетираните признават, че са направо гневни на управляващите, а още 55% се определят като разочаровани.

Няма съществена статистическа разлика в ръста на отрицателните оценки сред жителите на отделните типове населени места, възрастови и образователни групи. Така напр. през последните три месеца критични оценки в София се увеличават от 39% на 57%, в областните градове - от 32% на 49%, в малките градове - от 23 на 42%, а в селата - от 18% на 40%. Навсякъде негативното отношение доминира над положителното.

След два месеца протести, единствено симпатизантите на БСП и ДПС запазват консолидирана подкрепа за правителството. 60% от симпатизантите на Атака, почти толкова колкото на ГЕРБ, Реформаторския блок и привържениците на други партии, са недоволни от дейността на кабинета и премиера.

„Именно стеснената социална база на управлението осигурява много малък резерв за действие и свобода за маневри при решаването на неизбежно възникващите проблеми и осъществяването на дългосрочни политики", коментират от „Алфа Рисърч".

София е България

51% от пълнолетните граждани на страната подкрепят протестите за оставка на правителството, 33% - подкрепят контрапротестите в полза на правителството, 16% - не подкрепят нито едните, нито другите.

Близки са и резултатите за морално-политическата оценка на протеста срещу правителството. За 47% този протест е справедлив, за 23% - не е справедлив. Според 18% е справедлив, но в България нищо не може да се промени и затова няма смисъл да се правят опити.

Според „Алфа Рисърч", резултатите показват, че гражданите се връщат в политиката - 84% от тях избират страна в протестите „за" и „против" кабинета. „Признаването на моралния характер на протеста за оставка на правителството (43% го определят като справедлив, а 23% - като несправедлив) определя и превеса на хората, които го подкрепят (51%) срещу онези, които застават зад исканията на контрапротестите (33%)", посочват социолозите.

В същото време, проучването показва, че лансираната от властта и близките й медии фраза „София не е България" не е коректна. В София и по-големите градове „Алфа Рисърч" действително измерват с 10-12% по-висока подкрепа за оставката на кабинета, но не откриват статистическа зависимост.

„Ако изобщо можем да говорим за някакви разделителни линии, те минават по три оси - образование, възраст и най-вече - политически пристрастия. Единствено в най-високите възрастови, в най-ниските образователни групи и сред симпатизантите на БСП и ДПС (голяма част от които са от тези групи) доминира подкрепа за контрапротестите", коментират социолозите. Те припомнят, че трудовата миграция е довела до съсредоточаването на младото и средното поколение в няколко големи града.

„Алфа Рисърч" коментира, че изкуственото разделение в обществото се прави с цел да се задвижи пусковия механизъм за разширяването на социалната база на правителството на принципа "враговете на моите врагове са мои приятели".

Електоратът се превръща в граждани

70% подкрепят тезата, че в България започва да се създава силно и будно гражданско общество.

Недоверието в способностите за саморегулация на политическия елит, вкл. от страна на опозицията, се споделя и от симпатизантите, и от критиците на протестите. 81% смятат, че в България е по-добре да има силно гражданско общество, което да контролира управляващите, които и да са те, вместо да се разчита, че те сами ще поправят грешките си - едва 4% вярват в "авто катарзиса" на политиците.

Според 63% от анкетираните, ако не бяха протестите, управляващите нямаше да отстранят Делян Пеевски от ДАНС и да отменят други скандални назначения.

Именно заради високия скептицизъм, че правителството и подкрепящите го партии имат желанието и възможностите да коригират сами своето поведение, след два месеца разнопосочна гражданска активност (протести и контрапротести), изкристализира тезата, че е по-добре управляващите да работят "под натиск" (56%), отколкото протестите да спрат и правителството да работи "без граждански натиск" (32%).

Oще: гражданско общество  контрапротести  олигархия  пламен орешарски  подкрепа  протести  рейтинг 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 01.09.201322:19

Кабинетът е "Олигарски" за 70% от българите
########################
както и всеки кабинет до сега... просто на тоя му се падна ебан момент muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани